A belek bántalmai: a székrekedéstől a hasmenésig

Ember legyen a talpán, aki a hasfájásból azonnal megállapítja, mi lehet a baj. Erre egyetlen cikk keretében nem is vállalkozhatunk, a leggyakoribb fájdalmas emésztőrendszeri betegségek vázlatos áttekintése mégis segíthet abban, hogy komolyan vegyük.

A bélfal három rétegből áll: a külső sima hártyás burok, egy izomréteg, amit belülről redőkbe rendeződött bélnyálkahártya borít. A belet a hasüregben a hashártyától a hátsó hasfalig terjedő szalagok és redők tartják felfüggesztve. A bél izommozgásai juttatják tovább a béltartalmat. Az öt-hat méter hosszú vékonybél az emésztés tulajdonképpeni helye, ugyanis a bélbolyhok belső felszínén megy végbe a tápanyagok felszívódása. A vastagbél vizet von ki a béltartalomból a szervezet számára, a salakanyagok pedig a végbélbe jutnak, és a végbélnyíláson át kiürülnek.

A bélrendszer daganatai

A bél daganatainak többsége a vastagbélben alakul ki, a vékonybélben viszonylag ritkán fordulnak elő. Lehetnek jó vagy rosszindulatúak. Mivel tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, vagy már csak előrehaladott állapotban észlelhetők, meglehetősen súlyos következményekkel járhatnak. A legkisebb gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

TÜNETEK: Körülírt hasi fájdalmak, valamint a székelési szokások megváltozása, székrekedés és hasmenés váltakozása. Fekete, véres nyákos székletürítés. Felpuffadt has, étvágytalanság, jelentős súlyvesztés és általános kimerültség kísérheti a betegséget. A daganat bélelzáródást is okozhat.

OKOK: Pontosan nem ismertek. Egyik feltételezett oka a zsírban gazdag és rostokban szegény étrend. Az életkor is szerepet játszhat a vastagbéldaganatok kialakulásában (az idősek körében gyakoribb). A bél jóindulatú polipjainak némelyike idővel rosszindulatúan elfajulhat. Olykor öröklött hajlam is kimutatható.

KEZELÉS: A diagnózis vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), majd az azt követő kimetszés szövettani értékelése segítségével pontosan megállapítható. Minél korábban ismerik fel és kezelik a daganatot, annál nagyobb a gyógyulás esélye. A vizsgálatok során meghatározzák a típusát, majd a daganatot eltávolítják. Ha rosszindulatú volt, akkor a műtétet sugár és kemoterápia követi. Amennyiben a daganat a végbél alsó kétharmadában helyezkedik el, vagy magasabb szakaszon, de nagyobb kiterjedésű, akkor a sebész mesterséges végbélnyílást (sztóma) készít a hasfalon. Ekkor az újonnan készített végbélnyílást a hasfal belfelületéhez rögzítik, és a széklet a sztómán keresztül egy speciális, hasfalhoz rögzíthető műanyagtasakba ürül.

Féregnyúlvány gyulladás (appendicitisz)

A féregnyúlvány heveny gyulladása jobb oldali alhasi fájdalommal jelentkezik és sürgős sebészeti beavatkozást igényel. Gyermekkorban gyakori, azonban bármely életkorban előfordulhat. A tünetek felnőtteknél nem olyan kifejezettek, mint a gyermekeknél.

TÜNETEK: Néhány óra alatt kialakulnak. Típusos esetben a fájdalom előzmény nélkül alakul ki, és az alhas jobb oldalán a legerősebb. Előfordulhatnak kevésbé típusos formái is (a fájdalom a hátba sugárzik vagy a has egész területére kiterjed). A has bőre a legcsekélyebb érintésre is nagyon fáj, hányinger, székrekedés (gyakoribb, mint a hasmenés), valamint láz (38°C.) kíséri.

KEZELÉS: A gyulladt féregnyúlványt mindenképpen el kell távolítani. Az operációt appendektómiának nevezik, és ez a leggyakrabban végzett műtétek egyike. Legjobb minél korábban elvégezni, nehogy szövődmény lépjen fel, mint például a rettegett hashártyagyulladás, ami az egész hasra kiterjedő fájdalomról, a széklet és a bélgázok leállásáról, valamint a magas lázról (39 °C) lehet felismerni.

Hasfali sérv (hernia)

A hasi sérv voltaképpen a hasfal körülírt kiboltosulása belső szerv (általában a bél) kóros kitüremkedésével. Elhelyezkedése szerint lehet lágyéki (inguinális), mely a lágyékhajlat fölött alakul ki, lehet combsérv (krurális vagy femorális), mely a lágyékhajlat alatt helyezkedik el, valamint a köldöksérv (umbilikális), mely a köldökgyűrűn türemkedik elő. Minden életkorban kialakulhat.

TÜNETEK: A sérv rendszerint szabad szemmel is észlelhető, változatos méretű, gömbölyded vagy tojásdad képlet, többnyire fájdalmatlan. Mérete tág határok között mozog, diónyitól emberfej nagyságig terjedhet. Kialakulhat fokozatosan, néhány hónap vagy év alatt, de az is előfordulhat, hogy hirtelen keletkezik nagy erőkifejtés hatására. Ilyen a köhögés, súlyos tárgyak cipelése, kényelmetlen helyzetben való hosszas álldogálás. Fekvő helyzetben vagy egyszerű nyomásra a sérv megkisebbedhet. Az idült székrekedés kedvez kialakulásának. Amennyiben a sérv fájdalmassá válik, az már kizáródásra utal, és azonnali sebészi beavatkozást igényel.

OKOK: A sérv kialakulása a hasfal gyengeségének következménye, mely nem eléggé ellenálló ahhoz, hogy a beleket a helyükön tudja tartani. Az egymás után végzett hasi műtétek (pl. császármetszés, valamint számos, többnyire nőgyógyászati műtéti beavatkozás) meggyengítik a hasizmokat és ez kedvező helyzetet teremt a hasfali sérv kialakulásához.

KEZELÉS: Igazán hatásos kezelése a műtét, amit legjobb akkor elvégezni, amikor még nincs rá sürgős indok, vagyis minél előbb. Tehát nem árt, ha az orvos mielőbb látja. A nagyon kis méretű sérvek esetében haskötő viselése is elégséges lehet.

Bélelzáródás

A bélelzáródás voltaképpen a béltartalom továbbjutásának akadálya. Az akadály feletti bélszakasz kitágul, majd vérellátása csökken vagy teljesen megszűnik. Ezt követően az adott bélszakasz elhal, ami életveszélyes állapot, és sürgős sebészi megoldást igényel.

TÜNETEK: A bélelzáródás jelei néhány órán belül válnak kifejezetté. A has egésze felpuffad, és fájdalmassá válik. Ehhez egy nagyon fontos jel társul, megszűnik a bél perisztaltikus mozgása, vagyis az, amellyel a székletet és a bélgázokat továbbítja. Ilyenkor fonendoszkóppal sem hallhatók bélhangok. Ugyanakkor gyakori a hányás, melynek következtében a kiszáradás jelei hamar jelentkeznek.

OKOK: Lehet daganat, mely növekedése során fokozatos, végül teljes bélelzáródást idéz elő. Idősebb korban a háttérben gyakran bélfodri verőér-rögösödés vagy beékelődés áll (mezenteriális trombózis vagy embólia). Bélelzáródást okozhat bélcsavarodás, sérv, hólyagkövek kialakulása vagy egy évekkel korábban végzett hasüregi műtét területén kialakuló heges köteg is.

KEZELÉS: Az elvesztett folyadék pótlásához az orvos azonnal infúziót köt a beteg vénájába, majd elhelyezi a gyomorszondát. Ezen keresztül szívja le az elzáródás felett keletkezett béltartalmat. A műtét során a sebész megszünteti az akadályt, eltávolítja a károsodott bélszakaszt és visszaálltja a bél folytonosságát. 27. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

Gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra