Így okoz szívbetegséget a magas vérnyomás

Rendkívül szoros a kapcsolat a magas vérnyomás és a szívbetegségek között - de vajon mi van ennek a hátterében? Május a vérnyomásmérés hónapja - mondunk néhány indokot, hogy miért mérjen, méressen vérnyomást még ma!

Rejtőzködő probléma

A magas vérnyomás azt jelenti, hogy az erekben folyó vér túlzottan megfeszíti a véredények falát - ez pedig hosszú távon károsodásokat okoz. Optimálisan a vérnyomás 120/80 higanymilliméter vagy ennél is kisebb érték. Akiknek a vérnyomása meghaladja a 140/90-es értéket, azok magas vérnyomás betegségben szenvednek - ám nagyon sokan nem tudnak erről!

Bár kezdetben még ritkábban, de később súlyos szövődményeket okozhat, akár halálhoz is vezethet a kezeletlen magas vérnyomás. A hipertónia az egyik legelterjedtebb népbetegség, az 50-59 éves korcsoportban a lakosság 40 százaléka magas vérnyomástól szenved, 70 éves kor felett ez az arány meghaladja a 60 százalékot is. Ez azért nagyon ijesztő adat, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legnagyobb rizikófaktora épp a hipertónia: a szívkoszorúér megbetegedések hátterében 58 százalékban, a stroke hátterében 72 százalékban a magas vérnyomás áll.

Dr. Járai Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának frissen megválasztott főtitkára az alábbi videóban világítja meg, miként vezet a kezeletlen magas vérnyomás súlyos, akár halálos szövődményekhez is, és mit tehetünk a korai diagnózis, felismerés, kezelés, túlélés érdekében!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)