Félrekezelhetik a magas vérnyomásos nőket

A nőknél hamarabb kezdődik a magasvérnyomás-betegség, és nagyobb mértékben emelkedik a vérnyomásuk, mint a férfiaknak - ám ezt jelenleg nem veszik figyelembe a kezeléseknél.

"Azzal a közvélekedéssel ellentétben, hogy a nőknél a férfiakhoz képest 10-20 évvel később jelentkeznek a komolyabb keringési betegségek, a mi kutatási eredményeink az jelzik, hogy bizonyos keringési problémák nemcsak korábban alakulnak ki a nőknél, de gyorsabban is súlyosbodnak" - jelentették ki a kutatók egy friss elemzés alapján.

A nőnek magasabb a kockázata a magas vérnyomás következtében kialakuló szövődményekre
A nőnek magasabb a kockázata a magas vérnyomás következtében kialakuló szövődményekre

"Valójában a nemek fiziológiai különbségei már a korai életszakaszban előkészíthetik a terepet a később jelentkező keringési betegségekre, amelyek a nőknél másképp jelentkeznek, mint a férfiaknál" - állították a szerzők a JAMA Cardiology című folyóiratban január 15-én megjelent tanulmányukban. A kutatási eredményeknek arra is utalnak, hogy a férfiak és a nők esetében a magas vérnyomás kezelésére eltérő stratégiákat kell alkalmazni - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Susan Cheng, a Barbra Streisand Női Szív Központ és a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ Smidt Szív Intézetében zajló szív- és érrendszeri, valamint népegészségügyi kutatások igazgatója.

Tudta? A szívbetegségek kockázata így is csökkenthető!

"Ha egy klinikai szakember két azonos életkorú beteget lát, akiknek hasonló mértékben emelkedik meg a vérnyomása, de az egyik férfi, a másik pedig nő, akkor a mostani kutatásunk előtt azt gondolta volna, hogy ugyanolyan beavatkozásra van szükség mindkettőjüknél. De már tudjuk, hogy hosszabb ideig emelkedik egy nő vérnyomása, mire eléri a 140-es értéket, tehát hosszabb ideje rombolja a szerveit is a hipertónia" - kommentálta a vezető szerző.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a nők szisztolés vérnyomásértéke (a szív összehúzódásakor mért érték) körülbelül 105-ről indul, míg a férfiaké 115-ről - jegyezte meg Dr. Cheng. "Nyilvánvalóvá vált, hogy a nők egész élettartamra vetített vérnyomása némiképpen alacsonyabb, mint a férfiaké, ezért ha egy nőnél azt tapasztaljuk, hogy a vérnyomásértéke eléri a 140-et, ez magasabb kockázatot jelent náluk, mint a férfiaknál ugyanekkora vérnyomás esetén" - magyarázta a kutató. "Azt mondhatom, hogy egy férfi és egy női páciens közül a nőknek magasabb a kockázata a magas vérnyomás következtében kialakuló szövődményekre" - tette hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció