Cukorbetegségre utalhat az éjjeli légzéskimaradás

Még az enyhe és a közepes szintű obstruktív alvási apnoe is háromszorosára, négyszeresére emeli a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség kockázatát. Ez derült ki két különböző kutatás adataiból.

"Azt találtuk, hogy még az enyhe alvási apnoé is erős kapcsolatban van a magasvérnyomás-betegség kialakulásával, hiszen négyszer nagyobb az esélye rá azokhoz képest, akiknek nincs apnoéjuk" - jelentette ki dr. Alexandros N. Vgontzas, az pennsylvaniai Penn State University College of Medicine Alváskutató és -kezelő központjának vezető kutatója.

"Hasonlóan ehhez a közepes szintű alvási apnoéban szenvedőknek is háromszoros volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknek nincs apnoéjuk. Az enyhe és a közepes szintű alvási apnoé korai felismerése és kezelése garantálja a fiatalkori és középkori szív- és érrendszeri, anyagcsere-betegségek megelőzését" - közölte dr. Yun Li, a Penn State University posztdoktori ösztöndíjasa, hozzátéve, hogy szükség lenne az anyagcsere-betegség tüneteinek évi rendszerességű vizsgálatára, az életmódtanácsokra, a testsúlykontrollra, ez egészséges étrendre, a testmozgásra és a stresszkezelésre .

Mindkét kutatást a Penn State Adult Cohort nevű felnőttekből álló minta 1741 darab, véletlenül kiválasztott felnőttjén végezték el. A kutatás kezdetén a résztvevőknek felvették a részletes egészségügyi előzményeit, majd eltöltöttek egy éjszakát az alvásmegfigyelő laboratóriumban.

Enyhe alvási apnoénak értékelték, ha az alvási apnoé index 5 és 14,9 pont közötti volt, és közepesnek, ha az index 15 és 29,9 közötti értéket mutatott. A magas vérnyomás betegség előfordulási aránya 25,2 százalék, míg a cukorbetegségé 10,2 százalék volt a megfigyelt személyek között. A sokféle külső változót figyelembe vevő vizsgálat értékelése során egyértelműen megállapították, hogy az obstrutkív alvási apnoé és a magas vérnyomás betegség között erős összefüggés van. Az alvási apnoé és a magas vérnyomás betegség közötti összefüggés igazolhatóan erősebb volt a fiatal felnőtteknél az idősebbekhez képest.

Az enyhe és közepes alvási apnoe is szövődményeket okoz!
Az enyhe és közepes alvási apnoé is szövődményeket okoz! Fotó: 123rf

A cukorbetegség kialakulásának a kockázata csak a közepes szintű ostruktív alvási apnoé esetében volt igazolhatóan magasabb, az enyhe fokú apnoé esetében nem. "Az alapellátást végző orvosok ellenőrzik a vérnyomást és a vércukorszintet, de az alvási specialistáknak is figyelniük kellene ezekre az értékekre" - tette hozzá az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szóvivője, dr. Shalini Paruthi. "Amikor a betegeimnek az alvási apnoéról és a vele összefüggő kockázatokról beszélek, akkor azt is elmondom, hogy ha az alvási apnoét kezeljük, akkor igen jó esélyünk van arra, hogy javulást érünk el a vérnyomásértékekben és a vércukor-értékekben is!" - magyarázta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra