A szívelégtelenség újfajta kezelése

Kifejlesztettek a szívelégtelenség kezelésére egy új módszert, amellyel közvetlenül a szívfelületre permeteznek őssejteket. A terápiás módszert a betegek 3-5 év múlva vehetik igénybe - jelentette be az Oszakai Egyetem november 29-én.

A módszert Yoshiki Sawa, az egyetem szív- és érrendszeri sebész professzorának kutatócsoportja fejlesztette ki. A kezelés egyszerű, nem igényel semmiféle sejttenyésztő eszközt, ami azt jelenti, hogy egyszerűen be lehet vezetni a kórházi gyakorlatba.

A szívelégtelenség Magyarországon nagyjából 200-250 ezer embert érint, közülük 70 ezer szorulna feltétlenül szigorúan kontrollált ellátásra, gondozásra.

Ezzel a kezeléssel az iszkémiás kardiomiopátiában szenvedő betegeket célozzák meg. Ez olyan állapot, amelyben a szívizomzat vérellátása nem megfelelő. Ha ez az állapot romlik, akkor a szívizmok pusztulásnak indulnak, és emiatt csökken a szív pumpáló ereje.

Új módszert fejlesztettek ki a szívelégtelenség kezelésére.
Új módszert fejlesztettek ki a szívelégtelenség kezelésére. Fotó: iStock

Ezzel az új módszerrel mesenchymális őssejteket tartalmazó tapadóképes oldatot permeteznek a beteg szívének felületére. A folyamatot a szívkoszorúér bypass műtéttel egyidőben végzik el. Az egész folyamat kevesebb mint egy percig tart. "Ha a szívkoszorúér bypass műtéttel párhuzamosan végezzük el a kezelést, akkor ezzel a módszerrel segítjük a szív regenerálódását" - mondta Sawa professzor a sajtótájékoztatón.

Figyelmeztető tünetek Fáradtság és gyengeség. Mozgáskor, vagy később, súlyosabb esetekben már nyugalomban is jelentkező légszomj. Csökkent fizikai terhelhetőség. Folyamatosan fennálló köhögés, zihálás. A lábszárak, bokák és lábak ödémája. Hirtelen testsúlygyarapodás a folyadékvisszatartás miatt. Koncentrációs zavar és csökkent éberség. Szabálytalan szívverés.

A kutatócsoport az Oszakai Egyetemi Kórházban orvosi ellenőrzés mellett végzett klinikai kísérlettel ellenőrzi a módszer biztonságosságát és hatékonyságát, és elnyerte a társadalombiztosítás támogatását is. Ugyanez a kutatócsoport fejlesztett ki korábban egy elkülönített kezelési módszert, amely combizmokból tenyésztett szívizomsejt-szeleteket képesek beültetni. Bár ez a kezelés már beépült a gyakorlatba, de mégsem vált népszerűvé, mert sejttenyésztő különféle plusz eszközöket igényel a betegellátásban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: