A nők jobban hallgatnak a női kardiológusra

Az orvosnőkkel elégedettebbek a betegeik, mint a férfi orvosokkal, továbbá a női betegek kevésbé hajlandóak betartani a férfi orvosok ajánlásait - derül ki az Amerikai Kardiológusok Kollégiuma női kardiológiai betegségek bizottságának kutatási jelentéséből.

Emily S. Lau és munkatársai 13 olyan tanulmányt tekintettek át, amelyben az orvos-beteg kapcsolat nemi vonatkozásait vizsgálták több orvosi szakterületen, valamint azt is megvizsgálták, hogy ezeknek a kapcsolatoknak milyen hatásuk van a betegellátásra. Az egyik kutatásban azt figyelték meg a tudósok, hogy a cukorbeteg nők kevésbé voltak hajlandóak betartani az intenzív kezelési tanácsokat, mint a férfi betegek, és ez különösen akkor volt igaz, amikor a beteg nőket férfi orvos kezelte. Ha a kezelőorvos nő volt, akkor a halálozási arány a nő és a férfi betegek között egyforma volt. A kutatók arra is rájöttek, hogy ha egy férfi orvosnak több női betege van, akkor eredményesebben tudja őket kezelni.

Nőknél és a férfiaknál nem egyformán jelentkezhetnek bizonyos tünetek
Női orvosoktól jobban megfogadják a nők a tanácsot. Kép: GettyImages

A tanulmány szerzői azt a következtetést vonták le, hogy ugyan az ellátásbeli eltéréseknek összetett okai vannak, és ezek között szerepel például az, hogy a szív- és érrendszeri betegségek tünetei miként jelennek meg a nőknél és a férfiaknál, továbbá hogy a nő betegek a klinikai vizsgálatokban alul vannak reprezentálva. "A kardiológia területére belépő különböző hátterű fiatal orvosokat arra kell ösztönöznünk, hogy sokkal jobban reagáljanak az általános betegpopuláció nemi hovatartozására" - mondta dr. Malissa J. Wood, az Amerikai Kardiológusok Kollégiuma irányítótestületének megválasztott elnöke, aki a tanulmány vezető szerzője.

A szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez nincs szükség még orvosra sem.

"Elengedhetetlen követelmény, hogy biztosítsuk: minden orvos egyformán magas színvonalú ellátást nyújtson minden betegnek, függetlenül a nemi hovatartozásuktól. El kell sajátítani az orvosképzés során a betegközpontú kommunikációt és ellátást" - hangsúlyozta a szerző.

A tanulmányban feltárt problémák kiküszöbölésére a kutatók a következő főbb ajánlásokat tették.

1. Növelni kell a betegállátók (főleg az orvosok) között a nők arányát.

  • Meg kell változtatnunk a kardiológiai ellátás kultúráját, hogy még jobban figyeljenek az orvosok a nőkre és a családokra.
  • A kardiológiai vezető pozíciókban növelni kell a nők arányát.

2. Fejleszteni kell a nemek sajátosságait figyelembe vevő orvosi képzést.

  • Olyan tanterveket kell fejleszteni, amelyek hangsúlyt helyeznek arra, hogy a nőknél és a férfiaknál nem egyformán jelentkezhetnek bizonyos tünetek, illetve más lehet az egészségértésük és az együttműködési hajlandóság.
  • Olyan átfogó viselkedéspszichológiai tantervet kell kidolgozni, amely a szív- és érrendszeri beteg nők és férfiak szorongásának, depressziójának és stresszszintjének csökkentését oktatja.
  • Meg kell tanítani a betegközpontú kommunikációt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)