Tovább akar élni 5 évvel? Ezt a rendelést látogassa

A szívroham és a stroke váratlanul tör az egészségünkre, azonban az ezekhez vezető út hosszú. Már gyermekkortól kezdve sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük ezeket a veszélyes állapotokat, ha pedig megtörtént a baj, nincs más lehetőség: változtatnunk kell.

Világszerte, de különösen hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokot jelentik, ez igaz a pandémiás időszakra is. Emiatt különösen fontos, hogy megfelelő figyelmet szenteljünk az életünkben azoknak a tevékenységeknek, amelyek segítenek megelőzni a bajt. Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor kardiológus szakorvos, egyetemi tanár a témával kapcsolatban elmondta, az úgynevezett nem fertőző betegségek közül a keringési betegségek fenyegetik ma a legnagyobb mértékben a magyarokat, körülbelül a halálesetek felét ezek okozzák.

Ezek a betegségek, csaknem kivétel nélkül, a helytelen életmóddal függenek össze, emiatt megelőzhetőek lennének. Azért fontos erről beszélni, mert az ezzel kapcsolatos ismeretek, illetve a helyes életvitel sok életévet adhat vissza azoknak is, akik még nem betegedtek meg - hívta fel a figyelmet a szakember. Érdemes minél hamarabb elsajátítani és életünkbe beépíteni ezeket az ismereteket, hiszen így hosszú ideig élhetünk egészségesen, és a keringési betegségeket - ezzel együtt a szívinfarktust, szélütést - is elkerülhetjük. Ha mégis megtörténne a baj, akkor érdemes tudni, hogy Magyarországon ezek sürgősségi ellátása manapság már hatékonyan történik, s akár egy ilyen eset után is több évtizedig élhet a beteg.

A keringési betegségekkel kapcsolatos ismereteknek köszönhetően - a megelőzéssel és kezeléssel - az orvoslás visszaadott az országnak öt és fél életévet a rendszerváltás óta.

Az a cél, hogy minél többen értsék meg, hogyan tudják elkerülni az infarktust vagy a szélütést
Az a cél, hogy minél többen értsék meg, hogyan tudják elkerülni az infarktust, szélütést: Kép: GettyImages

Egyszerűbb megelőzni, mint kezelni

"Sokszor hallhattuk már, hogy milyen kockázati tényezők vezethetnek keringési betegségekhez, de sokan mégsem figyelnek ezekre kellő mértékben. - A mozgásszegény életmód, a stressz, a túlsúly, a magas vérnyomás , a cukorbetegség, a vérzsírok magas értéke, illetve a dohányzás sorolható a kockázati faktorok közé, ám ezeket el tudjuk kerülni" - mutatott rá Kiss Róbert Gábor. A professzor kiemelte, ha például lefogyunk, jobb lesz a vérnyomásunk, a vércukorértékünk, de még a vérzsírokra is pozitív hatást gyakorol a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. Ezekkel alapvetően megváltozik a testünk működése, összetétele is.

A legnagyobb veszélyt a dohányzás jelenti. Körülbelül hét évvel rövidíti meg a dohányzók életét. Rászokni a dohányzásra a létező legveszélyesebb tettünk lehet, nagyon nehéz utána letenni a cigarettát, hiszen heroinszerű addikció alakul ki. Ha valaki abbahagyja, bármikor ki van téve annak a veszélynek, hogy újrakezdje - fejtette ki a szakember.

Hozzátette, a fiatalok a bulik hevében könnyebben rágyújtanak, de a dohányzó terhes édesanyák gyermekei is hajlamosabbak lesznek erre a függőségre. A kockázati tényezők közül a magas vérnyomás csak később okoz tüneteket, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés, nem megfelelő értékek esetén pedig a gyógyszeres kezelés. Hasonlóan fontos a vércukorszint mérése is, illetve az, hogy a cukorbetegséget időben elkezdjék kezelni, valamint ebben az esetben nagyon sokat számít a megszabott diéta betartása és az életmódváltás.

A népesség egy százaléka örökletes vérzsírzavarban szenved, s már gyermekkorban is magas a vérzsírszintje.

"Nagyon kell figyelni a koleszterinre, s ennek az egyik összetevője az LDL-koleszterin, ha ennek a szintje magas, akkor örökletes vérzsírzavarra lehet gyanakodni. Az LDL-koleszterin különösen veszélyes az érelmeszesedés szempontjából. A legújabb kutatások kimutatták azt is, hogy egy másik vérzsír, a lipoprotein (a) értéke előre jelzi a keringési eseményeket, megmutathatja a kockázatokat. Ezért is fontosak a szűrések, hiszen ezekkel ki lehet mutatni a különböző problémákat" - magyarázta dr. Kiss Róbert Gábor.

Ha valakinek magas a vérzsírja, nem feltétlenül kell rá gyógyszert szednie, erről az orvosa tájékoztatja. Ezt az értéket az egészséges életmód is javíthatja, a rendszeres mozgás, kisebb adagok fogyasztása, a növények, a növényi olajok és a hal előtérbe helyezése a táplálkozásban a feldolgozott húsok és zsírok helyett - ez mind jó esélyt ad arra, hogy elkerüljük az anyagcsere-zavarokat.

Sok problémáért okolható A további tényezők közül a stressz több dologra is hatással van: emeli a vérnyomást, ritmuszavarokat hozhat elő, de kényszerevéshez is vezethet, így a túlsúly forrása is, ami szintén keringési betegségekhez vezet.

"Kimagasló eredményeket hozhat az életmódváltás, például a rendszeres mozgás. Naponta, de legalább heti ötször szükséges valamilyen mozgásformát végezni, ez lehet kardió- vagy súlyokkal végzett edzés is, a lényeg, hogy legalább 20 percig 120 felett legyen a pulzusunk" - hangsúlyozta a szakorvos. Hozzátette, ez elégeti a felesleges kalóriákat, megőrzi a testalkatot, megelőzi a vérnyomás-betegséget, a magas vérzsírt, a cukorbajt, s ezáltal a keringési betegségeket is.

Sokan nem veszik komolyan az életveszélyes állapotukat

Az érelmeszesedés a leggyakoribb keringési betegség, ennek során az artériákban LDL-koleszterin rakódik le. Így ezek az erek elmeszesednek vagy kidurrannak, s vérrögöt képeznek, és ez stroke-ot vagy infarktust okoz.

"Hazánkban, illetve a legtöbb fejlett országban elterjedt betegségről beszélünk, de a fejlődő országokban is egyre gyakoribb. Mellkasi fájdalom esetén az azonnali orvosi segítség életmentő. Magyarországon két évtizedes tapasztalatunk van már az infarktusellátásban" - fogalmazott Kiss Róbert Gábor.

Szívroham esetén az orvosok minél előbb katéterrel nyitják meg a vérrög által elzárt eret, majd oda egy cső alakú fémhálót, egy sztentet építenek be, ami nyitva tartja azt a szakaszt. Stroke esetében kihúzzák a rögöt, de nem építenek be ilyen eszközt. Ezekkel az ellátásokkal megmentik a beteg életét, aki ráadásul az életminőségét, munkaképességét is megtarthatja. Ehhez azonban nem elég az életmentő beavatkozás, szükséges hozzá a páciens hozzáállása is.

"A kóros értékeket célértékekre kell visszaszorítani. A másodlagos megelőzés fontosságát nehezen értik meg az emberek, sokan úgy gondolják, hogy visszatérhetnek az előző életmódjukhoz, nem akarnak változtatni. Úgy érzik, ha egyszer meg tudták menteni őket ettől a súlyos állapottól, akkor legközelebb is képesek lesznek rá, ám ez nem így van. A gyógyuláshoz szükséges egy olyan attitűd is, hogy a beteg komolyan vegye az állapotát, tekintse életveszélyes figyelmeztetésnek, s változtasson az életmódján" - figyelmeztetett a professzor.

Ebben segítenek a rehabilitációs ellátások, a csoportos foglalkozások, a pszichológus, ám sajnos a betegek sokszor kihagyják ezeket a kezeléseket.

Egy nap a szívünk egészségéért

A megelőzés, a másodlagos megelőzés fontosságára és a kezelések menetére, a megfelelő tájékoztatásra is nagy hangsúlyt fektetnek a Szívünk Napja rendezvényen. A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez Magyarország már az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága minden év szeptemberének utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára és a megelőzési módszerekre.

Ebben az évben a Magyar Kardiológusok Társasága a Testnevelési Egyetemmel közösen szervezi meg a Szívünk Napját szeptember 26-án, vasárnap.

"Ezen a napon elsajátíthatják a legfontosabb ismereteket a megelőzéssel kapcsolatban, szűréseken vehetnek részt az érdeklődők. Az a cél, hogy minél többen értsék meg, hogyan tudják elkerülni az infarktust vagy a szélütést, s szellemileg is gazdagabban távozzanak a résztvevők" - mondta dr. Kiss Róbert Gábor.

A Szívünk Napja a Magyar Kardiológusok Társaságának legnagyobb olyan, évente megrendezett fontos eseménye, ahol a lakosság széles körét várják többek között érdekes előadásokkal, beszélgetésekkel, ahol a szív- és érrendszeri betegségek tüneteiről, megelőzéséről, lehetséges kezeléséről kaphatnak információt. Az oktató programok mellett szűrővizsgálatokat is végeznek: a vérnyomásmérés mellett a koleszterin- és a vércukorszintet is ellenőriztethetik az érdeklődők, de lesz érszűkület- és EKG-vizsgálat, továbbá idén speciális érultrahangszűrésre is lehetőség lesz.

Az interjút készítette: Petró Enikő, Dehir.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: