Óriási fejlődés előtt a kardiológia

A kardiológiai képalkotó eljárások fénysebességű fejlődése, a szívelégtelenség gyógyszeres kezelése, az új típusú koleszterinszint-csökkentők használatának tapasztalatai, az infarktus utáni túlélés javításának lehetőségei, katéteres aortabillentyű-műtét - ezekkel és ehhez hasonló új, úttörő nemzetközi kutatások eredményével ismerkedhettek meg a kardiológusok a hétvégén a Magyar Kardiológusok Társaságának nemzetközi konferenciáján.

Majdnem 2300 kardiológus, belgyógyász, háziorvos és szakdolgozó hallgatta hétvégén, a viharos balatoni időjárás dacára az előadásokat és vett részt az interaktív tudományos programokban, hogy aztán a rendelőbe, kórházba visszatérve ezek ismeretében folytathassa a betegek kezelését.

Ahogyan az interjúban prof. dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának leköszönt elnöke fogalmazott: a kardiológia területén a fejlődés hatalmas, a betegek egyre jobb eséllyel élhetnek szívbetegség esetén is. Új diagnosztikai eszközökről, új hatóanyagokról és műtéti eljárásokról, kisebb megterheléssel járó, pontosabb beavatkozást lehetővé tévő beavatkozásokról szereztek információt, akár első kézből is, a külföldi szaktekintélyek előadását hallgatva.

Ám az igazi fejlődés az lenne, ha csökkenne a szerzett szívbetegségek száma, vagy legalábbis később jelentkeznének, és azokat hamar felismerve korai stádiumban kezelhetnék az orvosok.

Gyógyítani vagy megelőzni?

A konferencián gyakran szóba került, hogy miként lehetne a lakosságot motiválni arra, hogy egészségtudatosabb legyen, hogy elkerülje a kockázati tényezőket, illetve hogy miként lehet elérni, hogy betegség esetén minél jobban betartsa az orvosi javallatokat.

Ebben próbál segíteni Szívderítő rovatunk is, melyet a Magyar Kardiológusok Társasága felügyel. Ha a megelőzés érdekli, akkor a Szíverősítő oldalon összegyűjtött írásokat ajánljuk figyelmébe, ha a tünetek, betegségek, a terápiák, akkor a Szívzűrök oldalra gyűjtött cikkeket ajánljuk olvasásra.

Érdekli? Áttörést hoztak a legújabb amerikai vizsgálatok a szívgyógyászatban: a katéteres eljárások térnyerésére lehet számítani a mellkast feltáró műtétekkel szemben, és már nemcsak a nagy műtéti kockázatú betegeknél, hanem annál szélesebb körben is. Ha erről az újdonságról olvasna, akkor kattintson ide!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: