szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Vágás nélkül is tudnak szívet műteni

Áttörést hoztak a legújabb amerikai vizsgálatok a szívgyógyászatban: a katéteres eljárások térnyerésére lehet számítani a mellkast feltáró műtétekkel szemben, és már nemcsak a nagy műtéti kockázatú betegeknél, hanem annál szélesebb körben is. Egyebek mellett erről is szó volt a Magyar Kardiológusok Társaságának ez évi kongresszusán, Balatonfüreden.

Hatalmas előny a betegek számára

Dr. Csanádi Zoltán a társaság frissen beiktatott elnöke szerint ez az eredmény forradalmi, és alapjaiban változtatja meg a jövőben az aortabillentyű-betegek gyógyítását.

A közelmúltban bejelentett amerikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a súlyos aortabillentyű-szűkület katéteres kezelése kiválthatja a mellkasmegnyitással járó műtéteket a betegek szélesebb körében. Vagyis nemcsak azok számára jelent megoldást, akiknél magas kockázatú a hagyományos sebészi megoldás, hanem az alacsony vagy közepes műtéti kockázattal rendelkező betegek számára is kíméletesebb és egyéb szempontból is előnyösebb lehet ez az eljárás: nemcsak kevesebb szövődménnyel, kockázattal, de gyorsabb felépüléssel is számolhatnak a betegek.

Az MKT kongresszusának fő témái

Szívelégtelenség
Pitvarfibrilláció (szívritmuszavar)
Syncope (múló eszméletvesztés)

További fontos, kiemelt témák:
Akut koronária szindróma
Gyermekkardiológia és gyermek szívsebészet
Hipertónia
Képalkotó kardiológiai diagnosztika (echocardiográfia, CT, MR)
Kísérletes kardiológia
Kardiológiai intervenciók és szívsebészet
Kardiovaszkuláris rehabilitáció és prevenció - Stabil koszorúér-betegség
Ritmuszavarok diagnosztikája, gyógyszeres és eszközös kezelése
Szívbillenytű betegségek és intervenciók
Szívtranszplantáció (gyermek és felnőtt)
Vaszkuláris betegségek és intervenciók
Varia

"Ezt a beavatkozást, a katéteres aortabillentyű beültetést (az angol kifejezés betűszava TAVI) az aortabillentyű szűkületének kezelésére fejlesztették ki, ami a 75 évnél idősebb emberek 5 százalékát érinti. Egyharmaduknál szóba sem jöhet a nyitott szívműtét - annak magas kockázata miatt. Műtét nélkül azonban a súlyos billentyűszűkület esetén a betegek mintegy fele 1 éven belül meghal. Eredetileg a TAVI beavatkozás kifejlesztésének a célja az volt, hogy ezeknek a betegeknek a túlélését és életminőségét javítsa. Az új eredmények alapján a katéteres módszer már a betegek többségénél szóba jöhet, sőt az Egyesült Államokban már az aortabillentyű-szűkületek kezelésében a katéteres módszert gyakrabban is alkalmazzák, mint a szívsebészeti megoldást! A műbillentyű katéteres beültetése leggyakrabban a combverőéren keresztül, a mellkas megnyitása nélkül történik, és mindössze 1-1,5 órát vesz igénybe, ellentétben a több órás nyitott szívműtéttel. A katéteres megoldást követően lényegesen rövidebb a lábadozási idő, a betegek néhány nap elteltével elhagyhatják a kórházat, nincs szükség több hetes kórházi tartózkodásra" - mondta dr. Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Kardiológiai Intézet vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának új elnöke.

Kiket műtenek így?

Arról, hogy egy adott betegnél a katéteres vagy a hagyományos sebészi eljárástól várható-e jobb eredmény, részletes kivizsgálást követően a kardiológust és a szívsebészt is magába foglaló, úgynevezett "heart team" dönt. Természetesen tájékoztatja a beteget a várható előnyökről és kockázatokról az egyik, vagy a másik megoldás esetén is. A katéteres aortabillentyű-műtétek száma a hazai centrumokban évről-évre nő, viszont még így is több mint egy év a várakozási idő - hosszabb, mint a szívsebészeti megoldások esetében.

A Magyar Kardiológusok Társaságának vezetése 2019-2022 között

Elnök: Prof. Dr. Csanádi Zoltán
Főtitkár: Prof. Dr. Járai Zoltán
Belügyi alelnök: Prof. Dr. Papp Zoltán
Külügyi alelnök: Dr. Maurovich-Horvat Pál
Budapesti titkár: Dr. Nyolczas Noémi
Vidéki titkár: Dr. Habon Tamás

A Magyar Kardiológusok Társasága a legnagyobb magyar orvosszakmai szervezet, évről-évre megrendezett balatonfüredi konferenciájuk pedig a legnagyobb orvoskongresszus hazánkban. Idén a háromnapos rendezvényen - a cudar idő ellenére is - több mint 2200 orvos és szakdolgozó vett részt, nemcsak kardiológusok, hanem belgyógyászok és családorvosok is nagy számban képviseltették magukat - hangsúlyozta a konferencia zárásakor Prof. Dr. Tóth Kálmán, leköszönt elnök. 

A Magyar Kardiológusok Társaságának régi és új elnöke, régi és új főtitkára
A Magyar Kardiológusok Társaságának régi (dr. Tóth Kálmán) és új elnöke (dr. Csanádi Zoltán), régi (dr. Becker Dávid) és új főtitkára (dr. Járai Zoltán).   Fotó: Szívderítő

A Magyar Kardiológusok Társaságának fő feladata, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik a Társaságon belül vagy kívül a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban, illetve a hazai kardiológia fejlesztésében részt kívánnak venni - ezért tartják fontosnak a társaság vezetői a lakosság tájékoztatását és egészséges életmódra nevelését a Szívderítő rovat segítségével.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepsen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag