"Méregturmix papírfityulába csomagolva"

Nincs még egy olyan élvezeti cikk, mely a használóinak a felével végezne, mint ahogy a dohányzás, akár 10-20 évet is elvéve a dohányzó ember életéből.

Elszomorító látvány, ahogy reggelente az iskolába igyekvő fiatalok kezében ott a cigaretta, ráadásul az iskolás és a huszonéves korosztályban nagyobb a dohányzó lányok/nők aránya, mint a fiúk/férfiaké. Évente egy kisvárosnyi ember hal meg a dohányzás következtében, ez 30-35 ezer szükségtelen halálesetet jelent. Olyan ez, mintha Szekszárd lakossága egy év alatt teljesen eltűnne.

A kétségkívül jószándékú központi rendeletek, a nemdohányzók védelmére hozott jogszabályok egyáltalán nem érték el a céljukat, hiszen a dohányzás változatlanul szedi az áldozatait, tizedeli a lakosságot.

Május 31. a Dohányzásmentes Világnap Világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az egyik legsúlyosabb önsorsrontó szokás, szenvedély jelentőségére, mely rabságban tartja a dohányfüst "élvezőit".

A szabályozás sokkal inkább a dohányzók megbélyegzését, szankcionálását eredményezte, és ezzel együtt a dohányosokból egyfajta dacot váltott ki. Pedig nagyon elkeserítő látvány az éttermek hátsó kijáratánál dohányzó személyzet, vagy a kórházak udvarán a kijelölt dohányzóhelyeken cigarettázó kollégák, egészségügyi dolgozók. Nem elég tiltani a cigarettázást, a meggyőzés, a segítségnyújtás, a dohányzás helyett javasolt alternatívák, a mozgás, egészséges életvitel, példamutatás és jutalmazás sokkal célravezetőbb lenne.

Évente egy kisvárosnyi ember hal meg a dohányzás következtében.
Évente egy kisvárosnyi ember hal meg a dohányzás következtében. Fotó: 123rf

A nikotin a legalattomosabb méreg, amely a szájnyálkahártyáról másodpercek alatt felszívódva eljut az agyi receptorokhoz. A parancsoló nikotinéhség kíméletlenül arra készteti foglyát, hogy újra és újra rágyújtson, egyfajta jóleső érzéshez juttatva a dohányos embert. Ugyanakkor maga a cigaretta nemcsak nikotint tartalmaz, több tucat mérgező, rákkeltő anyagot élvezhet hódolója (és a környezetében lévő passzív dohányos is!). Nem más ez, mint egy méregturmix papírfityulába csomagolva.

A dohányzás ártalmai között ugyanakkor nemcsak a légzőszervi, az ajak-, vagy akár a húgyúti daganatokat kell megemlíteni. Legfőbb szövődménye a felgyorsult, agresszív érelmeszesedés, amely megtámadja a teljes ütőeres rendszert, így koszorúér-betegséget, szívrohamot (és hirtelen halált), agyi érszűkületet, szélütést, vagy végtagi érszűkületet okozhat, amely legtöbbször a végtag elvesztésével jár.

További súlyos következménye lehet a dohányzásnak a krónikus, légúti gyulladással és beszűküléssel, a légzőfelület pusztulásával járó, visszafordíthatatlan tüdőbetegség, a COPD is, sőt ezek a kórállapotok kombinálódhatnak. Morbid és ijesztő látvány, de gyakran a dohányosnak végül elég már fél pár papucs is - a végtagvesztés lesz az érszűkület következménye.

Túl sokan vannak Hazánkban a lakosság közel egyharmada dohányzik napi rendszerességgel, de a fiatalok körében ez az arány a 40%-ot is meghaladja.

Sokan áttértek az e-cigarettákra, azonban semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy egészségesebbek lennének a hagyományos dohánytermékekhez képest, ráadásul oldott nikotint juttatnak be a szervezetbe, amely még gyorsabban felszívódik és csak egyre jó: erősíti a nikotinfüggőséget. A hosszútávú kockázatairól pedig még nem állnak rendelkezésre elegendően hosszú tapasztalatok. Éppen emiatt, a Magyar Kardiológusok Társasága a dohányzás semmilyen formáját nem helyesli, beleértve az e-cigarettát sem.

A dohányzásmentes világnap arra is jó alkalom lenne, hogy a dohányos ember legalább aznap ne gyújtson rá (főleg az egészségügyi dolgozó), és ha egyetlen nap meg tudja ezt állni, akkor megérzi, hogy képes lenne rá másnap, és harmadnap is. Ez vezethetne el a leszokáshoz.

(A szerző kardiológus, hypertonia- és koleszterin-specialista, osztályvezető főorvos a Tolna Megyei Balassa János Kórházban.)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra