szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Kiszámolták: ennyi lépés kell naponta, hogy tovább éljünk

Minél több lépést teszünk meg naponta - akár egyben, hosszabb távon, akár rövidebb szakaszokban - annál hosszabb ideig élhetünk: hangzott el az Amerikai Szív Társaság Epidemiológia, prevenció, életmód és keringési anyagcsere című 2021. évi konferenciáján. A tudományos seregszemle virtuálisan zajlott május 20-21-én, és a legfrissebb tudományos eredményeket mutatták be az egészség, az edzettség és az életmód összefüggéseiről.

6 vészjósló állapot nőknél, amely stroke-ra figyelmeztethet - részletek.

A sétával tudjuk talán a legkönnyebben fenntartani az általános edzettségünket és a szívünk egészségét. Az Amerikai Szív Társaság a felnőttek számára legalább heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc nagyobb intenzitású fizikai aktivitást vagy a kettő kombinációját ajánlja. A népszerű fitneszapplikációk vagy a lépésszámlálók segítségével könnyen nyomon követhetjük a napi lépésszámunkat. A kutatók ennek megfelelően hordozható lépésszámlálót alkalmaztak a vizsgálat során, hogy össze tudják hasonlítani a megszakítás nélküli, legalább 10 percig tartó, folyamatos gyaloglás és az alkalmi, szakaszos sétálás (pl. lépcsőmászás, általános, napi aktivitás) hatását.

32 százalékkal csökkent a halálozás azok körében, akik legalább napi 2 000 lépést tettek meg megszakítás nélküli
32 százalékkal csökkent a halálozás napi 2 000, megszakítás nélküli lépéssel. Fotó: Getty Images

A vizsgálat 2011 és 2015 között zajlott, és összesen 16 732 nőt vontak be: az alanyok hordozható lépésszámlálót viseltek, amellyel a napi lépésszámukat és mozgási időtartamukat mérték 4-7 napon keresztül. A kutatásban részt vevő nők 60 évnél idősebbek voltak (az átlagéletkoruk 72 év volt), és minden kutatási alany részt vett egy nagy, egyesült államokbeli kutatásban is, amelyben a szívbetegségek, illetve a rák előfordulási kockázatát és a hosszú távú betegségmegelőzést vizsgálták. A kutatók minden vizsgálati alanynál két csoportra osztották a teljes lépésszámot:

1.) 10 perces vagy annál hosszabb szakasz, legfeljebb néhány rövidebb szünettel;

2.) a mindennapok során végzett rövidebb mozgásszakaszok, például házimunka, lépcsőmászás, séta az autóig vagy az autótól a célig.

A nyomon követéses vizsgálatnál a bármely ok miatti halálozást rögzítették egészen 2019. december 31-ig.

"Az elmúlt évtized technológiai fejlődése lehetőséget biztosít a kutatóknak arra, hogy a rövid távú fizikai aktivitást is mérni tudják. Eddig az ilyen típusú mozgásformákat csak önbevallásos kérdőívvel tudtuk vizsgálni" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Christopher C. Moore, a Chapel Hillben lévő Észak-karolinai Egyetem epidemiológus doktorandusz hallgatója. "A viselhető eszközöknek köszönhetően egyre több tanulmányból derül ki, hogy bármilyen mozgás jobb, mint az üldögélés" - így a szakember.

A következő eredményekre jutottak a kutatók:

  • A 2011-től 2019-ig tartó teljes kutatási szakaszban összesen 804 haláleset fordult elő.
  • Azok a kutatási alanyok, akik több lépést tettek meg rövidebb szakaszokban, tovább éltek, és ez nem függött attól, hogy hány lépést tettek meg hosszabb, megszakítások nélküli szakaszokban. Ezt az előnyt napi 4 500 rövidebb szakaszokban végrehajtott lépéstől már meg lehetett figyelni.
  • A teljes mozgáshiányhoz képest már napi 1 000 lépés is 28 százalékkal csökkentette a halálozási arányt a megfigyelési időszak alatt.
  • 32 százalékkal csökkent a halálozás azok körében, akik legalább napi 2 000 lépést tettek meg megszakítás nélküli szakaszban.

2 000 lépés is rengeteget számít

A teljes kutatási anyag előzetes elemzése alapján megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik napi 4 500 lépést tettek meg, határozottan alacsonyabb volt a halálozási kockázat azokhoz képest, akik a legkevésbé voltak aktívak. "A jelenlegi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a megállapításaink azokra a nőkre is érvényesek, akik egyáltalán nem sétálnak megszakítás nélküli, hosszabb szakaszokon keresztül. Ha a napi életvitellel összefüggő mozgáson túl még további, legalább 2 000 lépést rendszeresen megteszünk, az tovább növeli az élettartamunkat" - mondta Christopher C. Moore.


"Az idősebb embereknek sok akadállyal kell megküzdeniük, ha rendszeres, tervszerű tréningprogramot szeretnének tartani, ezért sokak kényelmesebbnek és élvezetesebbnek tartják, ha egyszerűen csak növelik a napi gyaloglásmennyiségüket, például úgy, hogy az úti céljuktól távolabb parkolnak, esetleg több házi- vagy kerti munkát végeznek" - magyarázta dr. Moore. Mivel minden kutatási alany idősebb nő volt, ezért további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapíthassák, a férfiakra és a fiatalabbakra is érvényesek-e a megfigyelések.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag