Elmúlt 40? Így védheti meg a szívét

Soha nincs késő ahhoz, hogy változtassunk a szokásainkon és olyan életmódra térjünk át, amellyel csökkenthetjük a betegségek kockázatát. Ha korán elkezdünk vigyázni a szívünkre, akkor nagyon sokáig szolgálhat minket, de ha a 40-es éveinkben lesz számunkra fontos mindez, akkor is sokat tehetünk a cél érdekében!

A 40-es éveinkben

Ha a szívünk egészségét eddig még nem tartottuk fontosnak, ne aggódjunk! Ha most hozunk egészséges döntéseket, az hosszú távon még erősítheti a szívünket. Értsük meg pontosan, hogy miért kell életmódot változtatnunk, és kötelezzük el magunkat mellette. "Minden sikerélmény erősíti az önbizalmunkat, és így könnyebben tudjuk megtenni a következő lépést" - mondta dr. Richard Stein kardiológus.

Figyeljük a testsúlyunkat! Észrevehetjük, hogy az anyagcserénk elkezd lelassulni a 40-es éveinkben. Ám elkerülhetjük a testsúlygyarapodást, ha szívbarát étrendet tartunk és eleget mozgunk. Az a titka az egésznek, hogy legyen edzéstervünk, és élvezzük a mozgást. Ha motivációra van szükségünk a testedzéshez, akkor keressünk edzőtársat!

Csökkentjük a kockázatot, ha betartjuk az orvosunk által előírt kezelési tervet
Csökkentjük a kockázatot, ha rendszeresen járunk orvoshoz és betartjuk a kezelési tervet. Fotó: Getty Images

Ellenőriztessük a vércukorszintünket! A vérnyomásmérés és a többi, szívműködéssel kapcsolatos laborérték ellenőrzése mellett 45 éves korunk környékén ellenőriztessük az éhomi vércukorszintünket! Ez lesz a jövőbeli mérések számára a kiindulóérték, majd ezután minden harmadik évben szükség lesz kontrollra. A méréseket korábban is elkezdhetjük, ha túlsúlyosak vagyunk, vagy ha nagy a cukorbetegségre való kockázatunk.

Ne hanyagoljuk el, ha horkolunk! Vegyük komolyan, ha a párunk arra panaszkodik, hogy horkolunk. Minden ötödik felnőttnek legalább enyhe alvási apnoéja van, ebben az állapotban,alvásközben néha megszakad a lélegzetvétel. Ha nem kezelik megfelelően, akkor ez hozzájárulhat a magas vérnyomás, a szívbetegség, szívinfarktus és a stroke kialakulásához.

Az 50-es éveinkben

A ráncok szaporodásával, a hajunk őszülésével ellentétben azt nem látjuk, hogy a szívünkön is nyomot hagy az öregedés. Tehát ha beléptünk az 50-es éveinkbe, a szívünk egészsége érdekében további lépéseket is tennünk kell.

Tartsunk egészséges diétát! Nagyon könnyen megszokhatjuk az egészségtelen étrendet, tehát itt az ideje megújítani a táplálkozási szokásainkat. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonát, halat (olajban gazdag tengeri halat, legalább hetente kétszer), diót és mogyorót, hüvelyeseket és magvakat, és próbáljunk meg időnként hús nélküli ételt is enni.

Fiatalon így kerülhetjük el a szívbetegségeket - részletek.

Ismerjük meg a szívinfarktus és a stroke tüneteit! Itt az ideje annak, hogy magabiztosan fel tudjuk ismerni a tüneteket! Nem mindenkinél jelentkezik stroke esetén a hirtelen zsibbadás és szívinfarktus esetén az erős mellkasi fájdalom. Továbbá a nőknél eltérhetnek a szívinfarktus tünetei a férfiakétól.

Tartsuk be a kezelési tervünket! Ha diagnosztizáltak magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget vagy más olyan betegségeket, amelyek növelik a szívbetegség vagy a stroke kockázatát, akkor a felelősségünk megnő magunkért. Csökkentjük a kockázatot, ha betartjuk az orvosunk által előírt kezelési tervet, rendszeresen szedjük a gyógyszereinket, betartjuk a diétát és rendszeresen mozgunk.

Túl a 60-as éveinken

Az évek gyarapodásával emelkedik a szívbetegségek kockázata is. A vérnyomásunk, a koleszterinszintünk és a többi, szívműködéssel kapcsolatos laborértékünk elkezd emelkedni. Ha figyeljük az értékeinket, és kezeltetjük az összes felmerülő egészségi problémánkat - az egészséges étrend és a rendszeres mozgás megtartásával -, az hozzájárul a hosszabb és jobb életminőséghez.

Végeztessünk boka-kar index mérést! Jól tesszük, ha 60 éves korunk fölött megméretjük a boka-kar indexünket. Ennél a vizsgálatnál megmérik a pulzust a karon és a lábon, és így lehet diagnosztizálni a perifériás érbetegséget, ami egy kevésbé ismert szív- és érrendszeri betegség, ilyenkor plakkok rakódnak le a láb artériáiban.

Nem számít, hány évesek vagyunk, mindenkinek használ az egészséges étrend és a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás.

Kövessük nyomon a testsúlyunkat! Az idősödéssel egyre kevesebb kalóriára van szüksége a szervezetünknek. A túlsúly miatt a szívünknek egyre erősebben kell dolgoznia, és emiatt megnő a szívbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség kockázata. Ha rendszeresen eddzük magunkat és kisebb adagokat eszünk a gazdag tápanyagtartalmú ételekből, az segít megtartani az egészséges testsúlyt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)