A zenehallgatás megóvhat az újabb szívrohamtól

Napi 30 percnyi zenehallgatás jelentősen csökkentheti a szívroham utáni egészségügyi problémák előfordulását - derült ki egy friss kutatásból.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a személyeknél, akik már elszenvedtek egy szívrohamot, napi 30 perc zenehallgatás jelentősen csökkenti a további szívbetegségek kockázatát. A kutatási eredményeket a tervek szerint az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának március 28-ára tervezett 69. Éves Tudományos Ülésszakán és Kiállításán mutatták volna be - mely az új koronavírus járvány miatt elmaradt.

Akik zeneterápiát kaptak, jelentősen kisebb valószínűséggel szenvedtek el további különböző szívbetegségeket.
Akik zeneterápiát kaptak, jelentősen kisebb valószínűséggel szenvedtek el további különböző szívbetegségeket.

Prof. Predrag Mitrovic, a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának egyetemi tanára, a tanulmány vezető szerzője szerint eddig csak nagyon kevés tanulmányban elemezték a zenének a szív állapotára gyakorolt hatását. "A kutatási eredményeink alapján úgy hisszük, hogy a zeneterápia minden szívrohamon átesett betegnek segít, és nem csak az infarktus utáni anginás betegeknek. Nagyon egyszerűen és költség nélkül lehet alkalmazni ezt a terápiát."

A szívroham

Minden 40. percben szívrohamot kap valaki az Egyesült Államokban, és ebből évente körülbelül 805 000 szívroham gyűlik össze - áll az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőző Központjának (CDC) jelentésében.

A szívinfarktus halálos is lehet, különösen akkor, ha kórházon kívül történik, de ezzel együtt is sokan felépülnek belőle. Ezeknek az embereknek a jelentős része szorongást és mellkasi fájdalmat érez a szív- és érrendszeri esemény bekövetkezte utáni első két napban. A CDC arra is rámutatott, hogy azoknak, akiknek már volt szívrohamuk, nagyobb esélyük van újabb szívroham vagy más keringési rendszer térintő betegség kialakulására. A szívroham kezelése a roham típusától függ és a terápia összetétele egyénfüggő. Az Amerikai Szív Társaság szerint a kezelés különböző beavatkozásokból és gyógyszeres terápiából tevődik össze.

Hétéves kutatás

Az új kutatásban 350 000 főt vizsgáltak, akiknek szívrohamuk volt, és infarktus utáni anginájuk is volt, ami a szívrohamot követő mellkasi fájdalom. Ezeknek a személyeknek a fele a hagyományos kezelést kapta, míg a másik fele a hagyományos terápia mellett napi 30 perces zeneterápiát is kapott.

A zeneterápiát személyre szabták. A kutatók először 30 perces zenei klipeket játszottak le a betegeknek, hogy a pupillájuk tágulásának mértékéből megállapítsák, mennyire nyugtatta meg őket az éppen lejátszott zenei részlet. Miután meghatározták, melyik zene volt a legmegnyugtatóbb, a kutatók a betegekkel együttműködve kiválasztották a legkellemesebb tempót és hangzást.

A kutya is hasznos! A zenehallgatás mellett a kutyatartás is segít a szívbetegek életét meghosszabbítani!

A kutatócsoport ezután megkérte a zeneterápiában részt vevő betegeket, hogy napi 30 percig hallgassák a kiválasztott zenéket, bármikor hallgathatták, amikor éppen jólesett, lehetőleg csukott szemmel, nyugodt környezetben. Ez a kísérleti folyamat 7 évig tartott, és a zeneterápiás csoportok naplót vezettek a tapasztalataikról. Minden résztvevő jelentkezett kontrollvizsgálaton az első évben háromhavonta, majd a fennmaradó hat évben évente egyszer.

Kevesebb fájdalom, szorongás és a további szívbetegségek kisebb kockázata

A hét év letelte után a kutatók azt vették észre, hogy a zeneterápiás személyek, akik a hagyományos kezeléseket is megkapták, kisebb arányban szorongtak, kevésbé féltek az újabb fájdalmaktól, mint azok, akik csak a hagyományos terápiában részesültek. A zeneterápiás csoport átlagosan egyharmadával ritkábban szorongott és egynegyedével ritkábban volt anginás fájdalma, mint a hagyományosan kezelt csoportnak. Továbbá a kutatók arra jutottak, hogy azok a személyek, akik zeneterápiát is kaptak, jelentősen kisebb valószínűséggel szenvedtek el további különböző szívbetegségeket. Ebben a csoportban 18 százalékkal kevesebb volt a szívelégtelenség, 20 százalékkal ritkábban volt szükség szívkoszorúér bypass graft műtétre és 16 százalékkal alacsonyabb volt a kardiológiai okból bekövetkező halálozás.

Mitrovic professzor szerint a zeneterápia ezeket a hatásokat úgy éri el, hogy csökkenti a személyek "harcolj vagy fuss el" reakcióját, amely fokozott nyomást helyez a szívre. "A feltáratlan szorongás növeli a szimpatikus idegrendszer aktivitását, amely a szívterhelés emelkedését okozza".

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció