+7° - +23°
Kettős front

SAD: amikor az ősz rémálomba fordul

Az őszi-téli időszakban jelentkező kedvtelenség, levertség sokak számára ismerős állapot, azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy meglehetősen súlyos, kóros tünetek is jelentkezhetnek ilyenkor.

A probléma persze normális esetben sem érint mindenkit ugyanolyan mértékben, egyesek például a tartósan borús, hideg, csapadékos időjárás ellenére is képesek megtartani vitalitásukat, de a többiek számára is léteznek praktikus fogások a helyzet komorságának enyhítésére. Az amerikai The Huffington Post egy korábbi cikke ugyanakkor rámutat, az emberek mintegy 4-6 százalékának a mindennapi rutinfeladatok ellátása is gondot okoz ezekben a hónapokban. Ők azok ugyanis, akik szezonális affektív zavartól (angol rövidítéssel: SAD) szenvednek.

Az egészséges mértékű téli levertség ellen több hatásos eszköz is bevethető. Íme, a négy leghatásosabb fogás.

Amit a zavarról tudni érdemes

E ponton érdemes szót ejteni a depresszióról, amely lényegében egy olyan állapot, amikor valaki ok nélkül szomorúnak, lehangoltnak, esetleg irritáltnak érzi magát. Ez egy pszichiátriai megbetegedés, aminek következtében az egyén számára a korábban még élvezetes dolgok már nem okoznak örömöt, hatalmas megbánást vagy bűntudatot érez valami miatt, döntésképtelenné válik, koncentrációs gondokat észlel magán. Látható tünetként bekövetkezhet testsúlyváltozás, valamint a mozgás lassulása, enerválttá válása. Egyesekben az öngyilkosság gondolata is komolyan felmerül. A felsorolt szimptómák ráadásul halmozottan jelentkeznek.

A szezonális affektív zavar akár öngyilkosságba is kergetheti áldozatát
A szezonális affektív zavar akár öngyilkosságba is kergetheti áldozatát

A szezonális affektív vagy hangulati zavarról akkor beszélünk, ha a depressziós tünetek legalább két egymást követő télen fennállnak, majd tavasszal megszűnnek. Fontos, hogy a tüneteket ilyen esetekben nem valamilyen pszichoszociális stresszor váltja ki, mint amikor valaki például a téli ünnepek közeledtével lehangolt, szorongó vagy depressziós lesz. Ha pedig egyéb tünetek, pszichés vagy szervi panaszok is fennállnak, akkor más betegség áll a háttérben - foglalta össze a SAD jellegzetességeit kérdésünkre Dr. Petróné Hajdú Orsolya pszichológus.

Az éjszakák hosszabbodásával támad a Drakula-hormon

A kiváltó okokról szólva a szakember kifejtette, ha környezetünkben sötét van, a tobozmirigyünk kiválaszt egy melatonin nevű hormont, amit sokszor Drakula-hormonként is szoktak emlegetni. Ez felelős a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért, valamint például az állatok tevékenységét is ez a hormon lassítja le télen, egyben kényszerít egyes fajokat téli álomra. Amikor meghosszabbodnak a nappalok, a melatonin-kiválasztás csökken, ezáltal az energia- és aktivitásszint megemelkedik. Mindebből kifolyólag az emberek is több pihenést, alvást igényelnek télen, mint nyáron. Vannak viszont, akik érzékenyebbek az emelkedett melatoninszintre. Ennek eredményeként jönnek elő a tünetek, az enyhe fáradtságtól akár a mindennapi feladatok elvégzésének képtelenségéig. Gyakori továbbá az emelkedett szénhidrátéhség is.

A pszichológus kitért rá, a melatonin kiválasztása mesterséges fénnyel is csökkenthető, érdemes tehát erre fokozott figyelmet fordítani az érintett időszakban. Hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben a tünetek már a mindennapokban is jelentős gondokat eredményeznek, okvetlenül forduljunk velük pszichológushoz vagy pszichiáterhez!


Az ellenkező pólus

Ugyancsak kevésbé ismert tény, hogy a hidegebb, sötétebb hónapokban jelentkező mély depresszió mellett egy másik véglet is előfordulhat egyeseknél, ez pedig a tavasszal és nyáron megmutatkozó mániás szakasz. Ez a hangulati szint kóros emelkedésével jár, aminek hatására a beteg túláradó optimizmusa és magabiztossága az ítélő- és tervezőképessége csorbulásához vezet. Olykor ezért meggondolatlan, irreális, kritikátlan ügyekbe bonyolódhat, ugyanis túlságosan nyitott mindenre, amivel csak örömet szerezhet magának. A mániás állapot egyik jellemző elváltozása még az alvásidő drasztikus csökkenése, ami nagyjából 2-3 órát jelent naponta. Kezeléséhez szintén szakember segítségére van szükség.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag