SAD: amikor az ősz rémálomba fordul

Az őszi-téli időszakban jelentkező kedvtelenség, levertség sokak számára ismerős állapot, azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy meglehetősen súlyos, kóros tünetek is jelentkezhetnek ilyenkor.

A probléma persze normális esetben sem érint mindenkit ugyanolyan mértékben, egyesek például a tartósan borús, hideg, csapadékos időjárás ellenére is képesek megtartani vitalitásukat, de a többiek számára is léteznek praktikus fogások a helyzet komorságának enyhítésére. Az amerikai The Huffington Post egy korábbi cikke ugyanakkor rámutat, az emberek mintegy 4-6 százalékának a mindennapi rutinfeladatok ellátása is gondot okoz ezekben a hónapokban. Ők azok ugyanis, akik szezonális affektív zavartól (angol rövidítéssel: SAD) szenvednek.

Az egészséges mértékű téli levertség ellen több hatásos eszköz is bevethető. Íme, a négy leghatásosabb fogás.

Amit a zavarról tudni érdemes

E ponton érdemes szót ejteni a depresszióról, amely lényegében egy olyan állapot, amikor valaki ok nélkül szomorúnak, lehangoltnak, esetleg irritáltnak érzi magát. Ez egy pszichiátriai megbetegedés, aminek következtében az egyén számára a korábban még élvezetes dolgok már nem okoznak örömöt, hatalmas megbánást vagy bűntudatot érez valami miatt, döntésképtelenné válik, koncentrációs gondokat észlel magán. Látható tünetként bekövetkezhet testsúlyváltozás, valamint a mozgás lassulása, enerválttá válása. Egyesekben az öngyilkosság gondolata is komolyan felmerül. A felsorolt szimptómák ráadásul halmozottan jelentkeznek.

A szezonális affektív zavar akár öngyilkosságba is kergetheti áldozatát
A szezonális affektív zavar akár öngyilkosságba is kergetheti áldozatát

A szezonális affektív vagy hangulati zavarról akkor beszélünk, ha a depressziós tünetek legalább két egymást követő télen fennállnak, majd tavasszal megszűnnek. Fontos, hogy a tüneteket ilyen esetekben nem valamilyen pszichoszociális stresszor váltja ki, mint amikor valaki például a téli ünnepek közeledtével lehangolt, szorongó vagy depressziós lesz. Ha pedig egyéb tünetek, pszichés vagy szervi panaszok is fennállnak, akkor más betegség áll a háttérben - foglalta össze a SAD jellegzetességeit kérdésünkre Dr. Petróné Hajdú Orsolya pszichológus.

Az éjszakák hosszabbodásával támad a Drakula-hormon

A kiváltó okokról szólva a szakember kifejtette, ha környezetünkben sötét van, a tobozmirigyünk kiválaszt egy melatonin nevű hormont, amit sokszor Drakula-hormonként is szoktak emlegetni. Ez felelős a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért, valamint például az állatok tevékenységét is ez a hormon lassítja le télen, egyben kényszerít egyes fajokat téli álomra. Amikor meghosszabbodnak a nappalok, a melatonin-kiválasztás csökken, ezáltal az energia- és aktivitásszint megemelkedik. Mindebből kifolyólag az emberek is több pihenést, alvást igényelnek télen, mint nyáron. Vannak viszont, akik érzékenyebbek az emelkedett melatoninszintre. Ennek eredményeként jönnek elő a tünetek, az enyhe fáradtságtól akár a mindennapi feladatok elvégzésének képtelenségéig. Gyakori továbbá az emelkedett szénhidrátéhség is.

A pszichológus kitért rá, a melatonin kiválasztása mesterséges fénnyel is csökkenthető, érdemes tehát erre fokozott figyelmet fordítani az érintett időszakban. Hozzátette ugyanakkor, hogy amennyiben a tünetek már a mindennapokban is jelentős gondokat eredményeznek, okvetlenül forduljunk velük pszichológushoz vagy pszichiáterhez!

Az ellenkező pólus

Ugyancsak kevésbé ismert tény, hogy a hidegebb, sötétebb hónapokban jelentkező mély depresszió mellett egy másik véglet is előfordulhat egyeseknél, ez pedig a tavasszal és nyáron megmutatkozó mániás szakasz. Ez a hangulati szint kóros emelkedésével jár, aminek hatására a beteg túláradó optimizmusa és magabiztossága az ítélő- és tervezőképessége csorbulásához vezet. Olykor ezért meggondolatlan, irreális, kritikátlan ügyekbe bonyolódhat, ugyanis túlságosan nyitott mindenre, amivel csak örömet szerezhet magának. A mániás állapot egyik jellemző elváltozása még az alvásidő drasztikus csökkenése, ami nagyjából 2-3 órát jelent naponta. Kezeléséhez szintén szakember segítségére van szükség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra