Mire utal, ha feketén isszuk a kávét?

HáziPatika

Egy interneten terjedő elmélet szerint azok, akik feketén isszák a kávét, illetve kedvelik a tonik vagy a kel kesernyés ízét, pszichopatikus jellemvonásokkal rendelkeznek. De vajon van ennek az állításnak bármilyen igazságtartalma?

A kávéfogyasztási szokásokat és a pszichopatikus jellemvonásokat összekapcsoló elmélet terjedését egy 2016-os osztrák kutatás megjelenése előzte meg. A tanulmány szerzői ebben arról írtak, hogy összefüggések lehetnek egy ember ízpreferneciái és személyiségjegyei között. Egy korábbi tanulmány szerint az édes ízeket kedvelők általában nyájasabbak és hajlamosabbak a neuroticizmusra. Egy másik kutatás pedig azt állította, hogy a keserű ízek rajongói hajlamosabbak az ítélkezésre és az ellenégeskedésre is. Az osztrák szakemberek ezekre alapozva kezdték el vizsgálni a keserű ízek kedvelése és a személyiségtípusok közötti kapcsolatot.

kávéfogyasztás, kávéfogyasztási szokások, feketekávé, pszichopaták, személyiségzavarok
A személyiségünkről árulkodhat a kávéfogyasztási szokásunk. Fotó: 123rf

Személyiségteszt része lehet az ízlés?

A szakemberek két külön vizsgálatsorozatban is elemezték 500 felnőtt ízpreferenciáit. Az alanyok az édes, a savanyú, a sós és a keserű ízeket értékelték, és meghatározták, hogy egyes ételeket mennyire tartanak sósnak, édesnek, savanyúnak vagy keserűnek. Ezek mellett különféle személyiségteszteket is ki kellett tölteniük.

Így buktathatók le a pszichopaták - a részleteket itt találja!

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a keserű ízeket preferálták, gyakrabban rendelkeztek negatív személyiségjegyekkel és hajlamokkal. Ebben a csoportban volt jelen a legnagyobb arányban például a szadizmus és pszichopátia is. Az első vizsgálatok kapcsolatot találtak továbbá a nárcizmus és a manipulatív hajlam, illetve a keserű ízek kedvelése között is.


Mitől függ, hogy valaki pszichopata lesz-e?

És hogy mit jelent mindez azok számára, akik cukor nélkül isszák a kávét? A kutatás eredményeit megvizsgálva dr. Steven Meyers pszichológus professzor úgy véli, hogy ezek az összefüggések csak igen kis mértékben érvényesülnek, éppen ezért körültekintően kell értelmezni őket. Az ízpreferencia - jelen esetben a keserű ízek kedvelése - ugyanis kevesebb mint 5 százalékos arányban jelezheti csupán, hogy valakinek sötétebb személyiségjegyei vagy hajlamai vannak-e.

Forrás: health.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag