Lehet segíteni a beszédhibán

Március 6-a a Logopédia Európai Napja. A beszédhibákkal foglalkozó tudományág Magyarországon a XX. század eleje óta van jelen, ám folyamatosan fejlődnek a módszerei.

Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére március 6-a a Logopédia Európai Napja. Magyarországon 2012 óta rendezik meg. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azok egészségre, életminőségre gyakorolt hatásaira. Hazánkban több tízezerre tehető a beszéd- és/vagy nyelvi problémával küzdők száma, az érintettek gyakran nem is tudják, hogy problémájukra van gyógyír, s azt sem, hogy hová, milyen szakemberhez fordulhatnak.

Az európai nap alkalmából több konferencia és Démoszthenész Egyesület titkára lapunknak elmondta, nagy jelentősége van a Logopédia Európai Napjának, hiszen a beszédhiba - a dadogás vagy a hadarás például - kommunikációs akadályozottságot jelent. Bizonyos beszédhibákat észre sem vesznek az emberek, vagy épp keveset tudnak róla. Szegediné Gacsó Mária hangsúlyozta: a logopédiáról sokaknak a kisgyerekek beszédhibái jutnak az eszébe, pedig felnőttkorban is nagy jelentősége van a terápiának. Hozzátette: az európai napnak köszönhetően reméli, többen figyelnek majd a problémára.

A logopédia

A logopédia az orvostudomány határterületéhez tartozó tudományág, amely a különböző beszédhibák (dadogás, pöszeség stb.) kijavításával foglalkozik. A szó görög eredetű, jelentése: beszédnevelés.

A logopédiai nevelés, gondozás célja, hogy biztosítsa a beszédhibás egyén személyiségének töretlen fejlődését, az egyén célkitűzéseinek megvalósulását, az optimális szocializációt. A leghatékonyabb forma a megelőzés, amely a szülők, nevelők felvilágosítását, a veszélyeztetettek korai kiszűrését és előzetes fejlesztéssel az esetleges halmozódó beszédhibák megjelenésének kivédését jelenti.

A logopédiai terápiát egyre több program, módszer, eszköz kimunkálása vagy átvétele, célirányos fejlesztése, illetve a személyiséget figyelembe vevő intenzív foglalkozás, a szülők bevonása jellemzi. A hatékonyságot, a társadalomba való zavartalan beilleszkedést, főként súlyos beszéd- és nyelvi zavarok (például beszédfejlődési elmaradás, rinolália, diszlexia, hadarás, dadogás, halmozott beszédsérülés) esetében az utógondozás is szolgálja. A logopédiai intézmények megválasztása a kóroktani tényezők, a beszédhibás életkora, a logopédiai kórforma súlyossága, kiterjedtsége, az esetleges halmozott beszédsérülés, a terápia kezdetének időpontja, a környezet szemléletének és az integráció lehetőségeinek érvényesítése alakítja.

A hazai logopédia a 19-20. század fordulóján jött létre a gyógypedagógia egyik ágaként. A beszédsérültek ellátásának ekkor alakultak ki az első szervezeti keretei. Az egyidejű szakemberképzés a korabeli külföldi és hazai fonetikai és beszédpedagógiai kutatásokra és a hazai gyógypedagógia eredményeire építhetett.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)