Így él egy skizofrén beteg

HáziPatika

Esmé Weijun Wang írónő rendszeresen beszél betegségéről. Nemrég egy interjúban osztotta meg a világgal őszintén, hogy milyen az élet skizofréniásként.

Esmé Weijun Wang is tudja, hogy az emberek első látásra nem feltételeznék róla, hogy pszichés betegséggel küzd - sőt még csak nem is hozzá hasonlóként képzelnek el egy skizofréniában szenvedő beteget. Pedig a Stanfordon és a Michigani Egyetemen diplomázott, második könyvén dolgozó nő a húszas évei óta szenved a tünetektől.

14 éve egy kiáltással kezdődött minden

"2005-ben a Stanfordra jártam, és egyik nap épp zuhanyoztam a kollégiumban, amikor hallottam, hogy valaki jó hangosan ezt mondja: utállak. Először azt kérdeztem magamtól, hogy ugye csak a diáktársaim szórakoznak, és valaki a csöveken keresztül átszólt nekem? De mivel pszichológiát tanultam, és épp terapeutához jártam egy másik probléma miatt, rögtön sejtettem, mi történik velem. Talán mondanom sem kell, hogy nagyon aggódni kezdtem a mentális egészségem miatt" - kezdte a beszélgetést az írónő.

A skizofrénia kifejezést Eugen Bleuer svájci pszichiáter alkotta meg, a görög eredetű "schizein" (hasadni) és a "phrenos" (elme) szavakból. A betegség elnevezése sok félreértéshez, tévhithez vezetett, mivel legtöbbször tudathasadásként emlegetik. Milyen típusai lehetnek a betegségnek? Kattintson!

Majd hozzátette: bipoláris skizoaffektív zavarral diagnosztizálták, amelyben a skizofrénia és a hangulati zavarok keverednek. Utóbbi jóval több hangulatingadozásoknál - Wang elmondása szerint volt már része hónapokig tartó pszichózisban is, amikor elvesztette a kapcsolatot a valósággal. De rendszeresen vannak hallucinációi, téveszméi, és eddig háromszor tartották bent a pszichiátrián akarata ellenére.

Így él egy skizofrén beteg
A skizofrénia nem gyógyítható, de kezelhető állapot (Fotó: 123rf)

Nem gyógyítható, de kezelhető

A skizofrénia és a skizoaffektív zavar nem gyógyítható, de kezelhető. Az írónő azt mondja, ő is próbálja gyógyszerekkel és terápiával kontroll alatt tartani a betegségét. Valamint amennyire tudja, kerüli a stresszt (megfigyelte, hogy a stresszes időszakok rontanak az állapotán), és megpróbál minél több időt családjával, barátaival és férjével tölteni, aki kilenc éve jóban-rosszban kitart mellette.

Emellett sokat mesél diákoknak, orvosoknak, betegtársainak a tapasztalatairól, naplót vezet, illetve megírta a könyvét, amely nem az orvosok és ápolók, hanem az ő szemével mutatja be skizofréniát. "Az egyik okom a könyv megírására nem volt más, mint megmutatni, hogy van mód ezzel is együtt élni" - tette hozzá.

Hétköznapi képzelgések

Wang azt mondja, vannak tévképzetei, amelyekkel már rutinosan megbirkózik. Ha például úgy látja, hogy egy hulla ül egy kocsi anyósülésén a parkolóban, akkor megkérdezi magától: vajon mennyi az esélye, hogy igazából ott ül egy hulla? Nyugtázza magában, hogy szinte semennyi, majd úgy tesz, mintha nem látott volna semmit. "Amikor viszont démoni árnyak suhannak felém, akkor arrébb ugrom - ezt viszont mások is észreveszik, ezért az ilyesmi számomra is sokkal kellemetlenebb."

A hallucinációk mellett előfordul, hogy egy-egy pszichózis hosszabb ideig eltart - az írónő például egy hónapig azt hitte, hogy meghalt, és valamiféle halál utáni életet él (azt mondja, ennek tulajdonképpen pozitív hatásai is voltak, mert nagyon kedves volt például a telemarketingesekkel). De egyszer, egy 10 hónapos időszak során különböző rohamai voltak - egyszer azt hitte, hogy pókok laknak az agyában, máskor pedig, hogy a férje megmérgezte a teáját. 


Kinél alakulhat ki skizofrénia?

Gyakran 16-30 éves korban jelentkeznek az első tünetek. Egyelőre az orvosok sem tudják, hogy pontosan mi váltja ki ezeket, de néhány beteg esetében volt családi előtörténet. Wang is hallott történeteket egyik szülőjének a nagynénjéről, akit intézetben ápoltak, de - érthető módon - ennek tudatában is sokként hatott rá saját diagnózisa.

Forrás: prevention.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag