"Azt mondta egy papnő, hogy rajtam van a tűzelementál"

András (nevezzük így) 23 éves, azt mondta, 8 éve tudják, hogy szkizofrén. Telefonon beszélgettem vele, a válaszokat szó szerint írtam le, még akkor is, ha nem a kérdésemre válaszolt, vagy (számomra) nem volt a mondatoknak értelme.

Megdöbbentő tünetek

Ahhoz, hogy Andrással beszélgessek, a kezelőorvosától és édesanyjától is engedélyt kértem. A megbeszélt időpontban a második csörgésre fel is vette a telefont. Fiatalos, kellemes hangja volt, készségesen válaszolt, nem lepődött meg semmilyen kérdésemen.

- Milyen tünetei voltak először?

- Először valakinek a hangja. Egy női hangot hallottam, kérdezte, hogy akarok-e a világ ura lenni? Megmutatta, hogy mit érhetek el, mondtam, hogy "miért ne?". És akkor mondta, hogy mit csináljak - mondta a fiatal férfi, és én meglepődtem, mert azt gondoltam, enyhébb tüneteket fog majd említeni, nem rögtön ilyen erőset...

- Utasításokat adott? - kérdezősködtem tovább.

- Nem foglalkoztam vele, úgy gondoltam, belefér, hogy elképzelek valamit, ami esetleg meg is történik. Aztán úgy tűnt, mintha hallanám mások gondolatait. De nem tudtam, hogy mások ugyanígy hallanak-e engem?

- Beszélt ezekről valakinek?

- Próbálkoztam, de nem mindenki hallgatott végig az elején. Olyan dolgokat hallucináltam, mintha valós dolgok lennének. Például a lány, akivel voltam... azt hittem, hogy ő már maga az ördög. Mert álmomban úgy láttam, pont úgy, mint a filmben. A filmen ugye az van, hogy eleinte szépen néz ki, aztán hirtelen megváltozik. Na ugyanígy megváltozott, és én egyből megijedtem tőle. De már alapból valamilyen Ezékiel nevű szellemmel jött, ami egy füles démon. És ezt magyarázta napokig. Meg állítólag ezzel harcoltam is közben. Azóta látok mindenfélét.

Számkivetve

- Mennyire vették komolyan, amikor ezekről beszélt? - feszegettem tovább a kérdést.

- Ezek olyan panaszok, amiket cselekmény követett - mondta, és hirtelen nem tudtam hova tenni ezt a választ.

- Mégpedig?

- Cselekmények követték egymást. Dimenziót lát az ember, és abban bárki megjelenik, azzal valami történni fog, az biztos. Vagy jó, vagy rossz - de általában eltűnnek. De lehet, hogy rossz szándékúak, és ezért tűnnek el.

- Észrevették a szülei, hogy valami nem stimmel?

- Hát egész másként érzem magam azóta a pillanat óta.

- Csodabogárnak tartották, míg ki nem derült, hogy miért viselkedik furcsán? - próbáltam másként feltenni a kérdést.

- Az a baj, hogy végül is volt egy olyan része, amiben tudom, hogy megszállt egy szellem is, azóta másképp élem át a világot. Hatalmas ereje van ilyen szempontból, agyilag hatni tud még így is. Néha olyan erős, hogy ő néz ki a testemből. De nem tudja irányítani már, csak a szememet.

Orvosi segítség

- Azzal, hogy gyógyszert szed, fegyvert kapott a kezébe, amivel védekezni tud ezek ellen? - Hosszú szünet, gondolkodás következett.

- Hát igen, használ a gyógyszer, de a szellemek ellen nehéz találni egy gyógyszert, de talán agyilag másként fogja fel az ember a gyógyszertől. De erről még csak a régi orvosaim hallottak, az a baj, mert már nem mondtam el... Eredetileg úgy kerültem az első helyre, hogy én fűhasználó voltam, meg ilyen hasonló dolgok, és az elvonós orvossal találkozásom előtt hallottam egy sikítást az utcán, és kiszóltam, hogy halkabban kéne sikítania a lánynak, legalább ne fájjon neki annyira. Már hajnali 4 volt, éjfélkor hallottam a sikítást vagy 10-kor, és addig sikított egész éjszaka valahol, valami visszhangos helyen egy lány, és láttam magam előtt, mintha képeket tudtak volna csinálni azok, akik csinálták, és akkor elkezdtek riogatni, hogy én ne szólongassak be nekik, és utána reggel láttam eltűnni embereket az utcán. És elmondtam az orvosnak, hogy ez történt, és akkor beutaltak.

- A kezelés hatására most már el tudja különíteni a valóságot a képzelettől?

- Hát én inkább egy ilyen lelkiállapotnak nevezném. Amikor így a lelkem mintha ott lenne, amire gondolok. De én nem szoktam odaküldeni a lelkem végül is, hanem csak egy anyagot szoktam odaküldeni, mintha ott lenne. De azt is el tudom képzelni, hogy látom. Mert ez az anyag láthatóvá válhat. Tehát sok mindent látok, az a baj. Mert egyszer azt mondta egy papnő, hogy rajtam van a tűzelementál. Azt mondta, hogy az Szauron, és állítólag eggyé vált velem, és ezért látok mindenfélét. És azt mondta, hogy imádkozással le lehet győzni, hogy kijöjjön. Egyelőre mindig olyan érzéseket ad, ami furcsa. Mert azelőtt nem volt, hogy én bármit is akartam volna, hogy a világ ura, történtek dolgok az álmomban is, mindenféle hatás alatt mindig valami más történt, csak az volt a lényeg, hogy minél többet öltem.

Ott aztán voltak sokan, aztán mindenkit meg kellett ölni, az volt a szabály, hogy nem lehet feladni, én meg erre pont ráéreztem, mert egyszer így végül vége lett valahogyan az életemnek egy pillanatig, térdre estem, következett egy dimenzió, láttam a testemet, ott eltűnt, és aztán a dimenzióban egy nagy harc következett. És akkor a végéig eljutottam valahogy. Addigra már mászott a testem önmagától, valamiért. És állítólag, hogy ha nem mászok vissza a testembe, akkor se meg máskor se, akkor történhetnek furcsa dolgok - mondta egy szuszra, és szinte láttam magam előtt a jelenetet.

- Ez úgy hangzik, mint valami videojáték, aminek mindenféle szintje vannak...

- Ez végül is az, ők nagy harcosok...

- Csak az a különbség, hogy úgy érzi, ez Önnel történik.

- Valósnak tűnik, de tudom, hogy nem bízhatom abban, hogy tényleg valós-e, de nem bánthatnak emberi testet az ilyen lények. Tisztán hallom, meg ők is hallják, amit gondolok, egyelőre békén hagytak, de ki tudja meddig. Az is lehet, hogy nem is akartak megölni, csak...

Mindegy, az első nap ugye kisétáltam az utcára, és láttam, hogy fut valaki felém, és futott, futott, futott, és majdnem odaért, mégis hirtelen egy ilyen kis hang, ilyen "dzsss" és eltűnt. És állítólag megvédett valaki attól, hogy meghaljak őköztük.

Védett munkahely

- Mivel tölti a mindennapjait? Dolgozik? - kérdezem, hátha hétköznapi kérdésekre hétköznapi választ kapok.

- Dolgozom. Most leszázalékoltak, és nem tudtunk elhelyezkedni jobb helyen, kevés pénzért kell csinálni valamit, hogy még segélyt is tudjunk felvenni - mondja, de nem derül ki, miért beszél többes számban. Nem kérdezek rá, azt szeretném megtudni inkább, hogy milyen munkát végez.

- Ez valami fizikai munka?

- Nem, inkább szellemi, odafigyeléses, terápiás, nappali ellátó intézet... 40 ember van. (Később a kezelőorvosa pontosít: a foglalkoztatóban "védett munkát" végez, ezért "terápiás", a többes számba pedig beletartozik az édesanyja.)

- Akkor vannak Ön körül emberek, akiket meg tud érinteni valóságosan...

- Én végül is bárkit meg tudok formálni ebből az anyagból...

- De gondolom azokat nem tudja kézzel megfogni, csak látja és hallja őket... - mondom, de erre teljesen érthetetlen választ kaptam. Aztán újra fel tudom venni a fonalat.

- Sokan beszéltek már hozzám, de csak egy emberre hallgattam.

- Kire? - kérdezem, de a válasz, illetve a folytatása teljesen meghökkent.

- Hát azt nem tudom, pontosan, hogy ki volt ő... de aztán fogtam, felvetem az egyik jó öreg szellemet, én eljátszottam a szerepet... Jó hangosan elgondoltam, hogy "na adja el a lelkét... el akarja adni Német Attila a lelkét? Hallotta, válaszolt, hogy igen, jó, akkor eladja a lelkét 7 kívánságért. És akkor eladta a saját lelkét a felebarátjának. Akkor más hangon szóltam hozzá, és ő is tud róla.

- Megértik Önt a környezetében? Elfogadják, hogy ez egy betegség, amit kezelnek?

- Biztos megértenek, csak az a baj, hogy nehéz felfogni ezt, hogy én látok egyfolytában valamit, amit ő nem - mondja az előző percekhez képest váratlanul nagyon értelmesen, hihetően.

- Milyen gyakran megy orvoshoz?

- Nincs szükségem orvosra ahhoz, hogy tudjam, most létező emberekhez beszélek, és halljam, mert az tuti biztos, hogy az volt.

A kezelőorvos véleménye

- Különösen a fiatalabb korúaknál gyakrabban fordul elő, hogy megelőzi a betegség megjelenését droghasználat - mondta dr. Várady Enikő, Zuglói Egészségügyi Szolgálat Pszichiátriai Gondozójának vezető főorvosa. - A páciens számára az élményvilág valóságszerű, képes belemélyedni, ugyanakkor nem veszíti el a realitással való kapcsolatot: ezt az állapotot "kettős könyvelésnek" nevezzük, ez is lehet egy egyensúlyi állapot a kezelés során.

Megfigyelhető, hogy amikor András a munkájáról, gyógyszereiről beszél, akkor újra "érthető" válaszokat ad. Azt is észleli, hogy az ő élményeit más nem tartja reálisnak, és ezt el is fogadja - teszi hozzá az orvos.

- A furcsa élmények alapvetően hanghallások, hallucinációk és téveszmék, szkizofréniában jellegzetes ezek bizarr vagy transzcendens jellege. A hanghallások lehetnek utasítások, illetve a betegre vonatkozó kommentárok, a téveszmék esetében részben fenyegető, üldöztetéses tartalmúak, részben a saját különlegességéről, kiválasztottság élményéről szólnak, úgynevezett expanzív téveszmék. A címben is megjelenő "tűzelementál" kifejezéssel kapcsolatban érdekes megemlíteni, hogy a furcsa, időnként egész eredeti szóalkotások - úgynevezett neologizmák is egy tünetet jelentenek, a betegségre jellemző asszociációs zavar egyik jellegzetességei.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső