+11° - +28°
Nincs front

A lélek gyógyulásával megszűnhet a betegség is

A köztudatban még ma is vegyes kép él a pszichoterápiáról, néhányan a bolondok kezelésének tartják. Az egyéni- pár- és csoportterápiákon azonban a lelket gyógyítva a testi tünetek is enyhíthetők.

Pszichoterápiával - többek között - hangulatzavart, szorongást, depressziót és a pszichoszomatikus problémákat gyógyítják az egyetemet végzett tanácsadó vagy klinikai szakpszichológusok vagyis amikor lelki eredetű ok miatt fizikai tünetek jelentkeznek. Ilyen lehet a magas vérnyomás, a szapora szívverés, a fej- és hasfájás és még számos egyéb kellemetlen érzés.
Az idősebb, hatvan év feletti korosztály tagjai és a serdülő kamaszok krízishelyzetre szenzitívebb csoportok. Időseknél az elmagányosodás, a betegségek, míg a gyermek és felnőttkor határán táncoló tizenéveseknél a kevés figyelem, lázadás, hatalmas elvárások szélsőséges esetben akár öngyilkossághoz is vezethetnek. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy ha baj van, szakember segítségét kérjük.

"A test és a lélek oda-vissza hat egymásra. Minden emberben van öngyógyító képesség, amivel lelki eredetű problémáit meg tudja oldani. Amikor már nem tudja elviselni a lelki szenvedést, akkor pszichével foglalkozó szakemberhez fordulhat" - mondta lapunknak Szőnyi-Molnár Szilvia tanácsadó szakpszichológus.

"Laikusként nehéz eldönteni, pszichológust vagy pszichiátert keressünk fel. A lényeges különbség az, hogy pszichológus lelki folyamatokkal foglalkozik, a pszichiáter viszont a test és lélek kölcsönhatásával, ami indokolt esetben gyógyszer felírását is jelentheti. Akármelyik szakembert is keressük fel, bíznunk kell benne annyira, hogy meg tudja ítélni jó helyen vagyunk-e" - fogalmazott a terapeuta.

Mit várhatunk egy terápiás órán?

"A leendő páciens bejelentkezése és időpont egyeztetés után az első órán egy interjún megpróbáljuk körvonalazni a problémát. Ezután egy úgynevezett szóbeli szerződést kötünk, amiben megbeszéljük, körülbelül hány terápiás óra várható, milyen sűrűségben találkozzunk, mi legyen a cél, amit a kliens el szeretne érni, valamint a honoráriumról is szó esik. Gyermekek esetében a szülőkkel kötünk szóbeli szerződést" - mondta el a kezelések menetét a szakember.

Szőnyi-Molnár Szilvia hangsúlyozta: a pszichoterápia csapatmunka, a terapeuta nem dolgozik a páciens helyett, ám a kontroll mindig az ő kezében van. "Szaknyelven úgy hívjuk, szabadon lebegő figyelemmel vagyunk jelen az órán. A problémától függően a folyamat lehet rövidebb, de akár évekig is eltarthat. A hatékony munka a kliens és a terapeuta között kialakult, bizalmon alapuló kapcsolaton múlik. Az utolsó három-négy alkalom pedig a lezárási szakasz. Előfordulhat, hogy néhány esetben nem tudunk segíteni, ilyenkor tovább küldjük egy másik, a páciens problémájához jobban értő szakemberhez. Ezért is jó csapatban dolgozni" - mondta a terapeuta.

Terápiás típusok

Létezik egyéni, pár- és családterápia, csoportterápia. Csoportterápia azoknak javasolt, akik úgy érzik, hogy közösségben is megy nekik a probléma feldolgozás, ilyen például a pszichodráma csoport, mozgás- és táncterápia, relaxáció. Egyéni terápiánál a szóbeli kommunikáció áll a középpontban, ezt segítheti többek között hipnózis, szimbólum- és művészetterápia, álmok feldolgozása, hipnoterápia, zeneterápia.

A szimbólumterápia, más néven jelgyógyászat a testre rajzolt jeleket használja, amelyek a meridiánokon keresztül hatnak a szervek működésére. A hipnózis, hipnoterápia alkalmazásával az aktív tudatalattit érik el a szakemberek, miközben a test relaxációs állapotban van. A művészetterápia lényege, hogy a nyomasztó gondolatokat látható formában, egy festményen, rajzon, egyéb alkotáson keresztül dolgozzák fel.

Gyermekek és a pszichoterápia

Sajnos nem csak a felnőttek szenvednek lelki eredetű problémáktól, a felgyorsult élet a gyermekeket sem kíméli. Szőnyi-Molnár Szilvia úgy véli lelki gyógyulásukban nagyon lényeges a szülőkkel való együttműködés. A foglalkozásokon sok a játék, kevesebb a beszéd, a szakember így tudja diagnosztizálni és a gyógyuláshoz segíteni kis pácienseit. A kisgyermekes szülők és a gyermekekkel foglalkozó orvosok ma már hamarabb felismerik, ha pszichológusi segítség szükséges.

"Legkedvesebb sikertörténetem egy tízéves kislányhoz kapcsolódik. A gyermek szinte minden másodpercben tüsszentett, ezt mi szaknyelven vokális tikkelésnek hívjuk. Minden lehetséges fizikai vizsgálatot elvégeztek nála, különös tekintettel az allergiás problémákra, de nem találtak betegséget. Az allergológus küldte tovább, így került hozzám. Három helyen kezdett tüsszögni, az iskolai osztályában, az egyik nagymamájánál és a lakásuk felső szintjén. A kislány nagyon szeretett volna meggyógyulni, a folyamatos tüsszögés okozta haspréstől mindig fájt a hasa. Játékterápiával, álmokkal és beszélgetéssel dolgoztunk, festettünk, rajzoltunk, gyurmáztunk, vagyis kitettük a gondolatait látható formába. A terápia során kiderült, hogy az édesanyjának volt egy komoly betegsége, a kislány pedig nagyon megijedt attól, hogy elveszítheti őt. Ezért az édesanyja közelségét szerette volna folyamatosan, sok volt benne az elfojtott düh és erős bűntudata volt, magát okolta anyukája betegsége miatt. Körülbelül fél évig, heti rendszerességgel járt hozzám. A végén csökkentek, majd megszűntek a tüsszögések, először az órán, aztán a nagymamánál, végül otthon is" - világít rá a módszer eredményességére Szőnyi-Molnár Szilvia.

Névjegy: Szőnyi-Molnár Szilvia

Szőnyi-Molnár Szilvia 2007-ben végezte el a Károli Gáspár Református Egyetem Interperszonális szakát, majd 2012-ben az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen Tanácsadó Szakpszichológus diplomát szerzett krízis szakirányon. Továbbképzései során 2007-ben Integratív Gyermek Pszichoterápia, majd 2008-ban Katatím Imaginatív Pszichoterápia területen szerzett képesítést. 2007-ben a Lelki Egészségvédő Alapítványnál helyezkedett el, majd 2008-2011 között a Nagykátai Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál dolgozott pszichológusként. 2009-től - jelenleg is - a XVI. kerületben működő Metamorfózis Műhelyben, illetve 2011-től a XVII. kerületben működő Pszichoverzum Lélektani Központban tanácsadó szakpszichológusként dolgozik gyermek és felnőtt kliensekkel egyaránt.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag