A pszichoterápia

Utazás önmagunk belső világában...

Mielőtt a lélekgyógyászat speciális területeinek fejtegetésébe kezdenénk, tisztáznunk kell, vajon az orvoslás e területe, hogyan tud segíteni klienseinek. Fontosnak tartom, hogy mindenki számára egyértelművé váljanak a lélek misztikus és megfoghatatlan világának tudományosan megalapozott megismerési módjai; illetve megszűnjenek azok az előítéletek, melyek mágiaként, varázslásként élik meg az effajta gyógyítást. Tudnivaló, hogy bár a pszichoterápia eredete régi időkbe vezethető vissza, mai karakterjegyei csak a XX. század tájékán alakultak ki. Definíciószerű, egységes meghatározása nem létezik, tudományos megfogalmazásban azt a beavatkozást tekintjük pszichoterápiának, mely (Pintér, 1993):
A pszichoterápiát körülölelő, sokszor negatív előjelű megítélések eloszlatását könnyíti az a sokatmondó tény, hogy nem csupán mentális betegségben, elmebajban szenvedők veszik igénybe a szakemberek segítségét. Azaz akik ilyen támogatást igényelnek, nem feltétlenül beteg emberek.
Mindegyikünk életében adódhatnak különleges problémák, elérendő célok, feladatok, melyeknek megoldását egyedül nem tudjuk vagy nem akarjuk felvállalni. Lehetnek életeseményeink, melyek túlságosan megterhelik lelki apparátusunkat, akadályokat gördítve ezzel a mindennapi életben megszokott boldogulásunkhoz. Sokszor előfordul, hogy értetlenül, feszültségekkel teli és megbántottan kerülünk ki hétköznapi emberi helyzetekből csak azért, mert magunk sem ismerjük biztosan önmagunkat. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy a környezetünkből érkező sokszínű hatás függvényében nemcsak testi-, hanem pszichés -közérzetünk; is változik. Pszichológus, pszichiáter segítségét kérni - a társadalmi megítéléssel ellentétben - nem gyengeségre, betegségre utal, csupán arra, hogy egy olyan világban ahol amúgy is szégyellnivalón kevés időnk jut önmagunkra, eltévedhetünk benső működésünk ismeretlen labirintusában. A szakember beavatkozása útmutatást jelent, az egyénre koncentrálva felszínre kerülnek azok a lehetséges továbblépési, megoldási utak, melyekből később a kliens saját döntése és belátása szerint, önállóan választ. Persze ez azt a képet festheti az olvasóban, hogy a segítő szakember valami istenfélének képzeli magát, aki mindig és minden körülmények között tudja mi az egyetemes, helyes, a boldoguláshoz vezető emberi életút. Korántsem erről van szó: Kliens és pszichiátere vagy pszichológusa mindig együttesen dolgozzák ki, keresik meg a megnyugvást hozó megoldásokat, mintegy munkakapcsolat során, melyben a kliens a legfőbb szakértő, hiszen ő tudja legjobban, mi az amin szeretne változtatni. Speciális személyközi kapcsolatot alakítanak ki, egyenrangú felekként szerepelnek, és elköteleződnek egymás iránt, mivel kettejük munkája másokra nem tartozik.
A pszichoterápia egyfajta utazás: célpontjai vannak, küzdelmeket rejt, kitartást igényel. Azonban soha nem jelent többet annál, mint amennyit a kliens elvár, addig tart ameddig a páciensnek szüksége van rá. A pszichoterápiában jártasságot szerezhetünk abban, hogyan értsük meg önmagunkat és másokat, hogyan őrizzük meg emberségünket, természetünkből fakadó transzcendenciára való nyitottságunkat egy olyan világban, ahol a fejlődés rohanásában mindezek háttérbe szorultak. Nem kell messzire mennünk, hogy belássuk, pszichés folyamataink jellegzetességei többnyire ismeretlenek egészségkultúránkban Számos tudásunk van arról, miképpen működik a testünk, hogyan alakulnak biológiai történéseink. De vajon mit tudunk lelkünk szerkezetéről, önmagunkról, reakcióink, viselkedésünk, kapcsolataink tulajdonságairól, és arról, hogyan szüntethetők meg lelkünk fájdalmai?! A lélek egészségének pontos ismerete ugyanúgy elengedhetetlen, mint testi állapotainké, már csak abból a megfontolásból is, hogy az időbeni felismeréssel a lélek megbetegedései többnyire megelőzhetők. (Azt már meg sem merem említeni, hogy a lelki problémák kiküszöbölésével testünknek is sokkal nagyobb esélyt adunk az egészséges működéshez!)
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában csak kevés felhő lesz az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag