Megvan, min múlik a házasság sikere

Újfajta kategorizálás szerint különböztetik meg a házasságokat egy nemrégiben megjelent tanulmányban. A kutatók a konfliktusok gyakoriságát, illetve azok kezelését vizsgálták házaspárok bevonásával, és ez alapján sorolták őket típusokba. Arra keresték a választ, hogy melyik típusba tartozóknak a lehet a leginkább tartós a házassága.

Claire M. Kamp Dush az Ohio, Miles G. Taylor pedig a Florida Állami egyetem családkutatója. Az ő értelmezésükben a házasságoknak négy fajtája létezik: az ellenséges, a lobbanékony, az elkerülő és a támogató. A különböző fajtájú kapcsolatban élő párok pedig különbözőképpen kezelik a konfliktusokat.


A legnyugodtabb élete, és legtartósabb kapcsolata, házassága a támogató típusba tartozóknak van. Az ilyen párokra az a jellemző, hogy az életükre vonatkozó döntéseket megbeszélik és közösen hozzák meg. Köztük a legritkább a válás is. Ebbe a típusba a vizsgált párok több, mint fele, pontosabban ötvennégy százaléka tartozott.

A jól működő házasságban a felek együtt hozzák meg a komoly döntéseket
A jól működő házasságban a felek együtt hozzák meg a komoly döntéseket

Az elkerülő típusú párok között is viszonylag kevés, illetve ritka a vita, veszekedés. Rájuk a tradicionális értékek, férfi-női szerepek határozott elkülönülése jellemző, és a tradicionális értékekbe vetett hitük az, ami leginkább együtt tartja őket, és a válás náluk is ritka. Ebbe a kategóriába a vizsgált házaspárok hat százalékát sorolták be.

A lobbanékony típusba tartozók nem kerülik a konfliktusokat, sőt, ezért gyakran veszekszenek, azonban a feszültség kiadása után ki is békülnek, így alapvetően jól érzik magukat: közepes, illetve magas boldogságszintről számoltak be. Ebbe a típusba a párok húsz százaléka került.

Kiderítettük, fontos-e még a házasság

Az esküvő minden ember életében meghatározó esemény. Talán éppen ezért igyekszik a köztudat töretlenül megőrizni a házasság nimbuszát. Valóban sikerül? Azért, hogy a válaszhoz kicsit közelebb kerüljünk, Gyetvai Viktória párkapcsolati szakértő és dr. Sass Rita ügyvéd segítségét kértük. A részletekért kattintson!

A pároknak szintén húsz százalékát sorolták az ellenséges típusba. Ahogy a megnevezés is mutatja, az ide tartozók között gyakori a konfliktus, az egyet nem értés, és csak nagyon kevesen nevezték közülük boldognak a kapcsolatukat. A legkevésbé sem meglepő, hogy ezeknél a típusú házaspároknál a legnagyobb a válás esélye.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag