Lilu: "Most is vernek valahol egy nőt"

"Minden létező fórumon, interjúban elmondom, hogy szégyellje magát az ország, amiért nem áll ki a bántalmazott nők mellett" - fogalmaz Lilu, a Keresem a családom műsorvezetője legújabb interjújában, amely a Nők Lapja Egészség júniús-júliusi számában jelent meg.

Neve korábban egyet jelentett a vegytiszta szórakoztatással, egy ideje azonban más szerepben láthatjuk Kovalcsik Ildikót, vagy ahogy az ország ismeri, Lilut. Új műsorában most azon dolgozik, hogy szétszakadt családokat egyesítsen. "Sejtettem, hogy a történelem sok életbe beleszól, a háború elszakít. Biztos voltam abban, hogy lesznek olyan történetek, amelyek egy vitából indulnak, és a haragot éveken, évtizedeken át őrizik a felek. És persze azt is számításba vettem, hogy sokszor belefutunk majd abba, hogy az ital vagy a családon belüli erőszak miatt fordulnak a műsorhoz emberek. Ami számomra is megdöbbentő volt, hogy ez az esetek majd nyolcvan százalékát teszi ki..." - avat be jelenleg is futó műsorának kulisszatitkaiba Lilu.

"A bántalmazott nők nem buták" A bántalmazott nők sok esetben nem mernek feljelentést tenni a hatóságoknál, de ha mégis megteszik a szükséges lépéseket, akkor gyakran azzal szembesülnek, hogy a rendszer, amely a családon belüli erőszak áldozatait lenne hivatott segíteni, még igencsak gyerekcipőben jár Magyarországon. Olvassa el erről szóló cikkünket!

Minden ötödik nő élt bántalmazó kapcsolatban

A Nők Lapja Egészségben megjelent interjúból az is kiderül, hogy minden ötödik nő él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyben partnere bántalmazta őt. Magyarországon minden héten meghal két nő családon belüli erőszak következtében. És ez a legtöbb esetben kapcsolódik az italhoz. "Hányszor hallottam már az interjúk során: tudod, mikor ivott, akkor megvert. Vagy az ellenkezőjét: ha nem iszik, akkor arany ember (...) Nincs jogom visszakérdezni, hogy miért marad vele, hiszen hova is mehetne egy nő mondjuk éjjel kettőkor egy kisgyerekkel? Ha lenne megfelelő számú anyaház, ahol biztonságban lehetnének a bántalmazott asszonyok, ha lenne nekik megfelelő védelem a jogtól, az államtól, akkor talán szisszenhetnék és kérdezhetnék" - fogalmaz a Keresem a családom műsorvezetője.

Lilu új műsorában szétszakadt családokat egyesít (Fotó: NLE)
Lilu új műsorában szétszakadt családokat egyesít (Fotó: Rózsa Erika)

Jogosan merül fel, hogyan lehet akkor mégis ráirányítani a figyelmet erre a problémára, és hogyan lehet segíteni az érintetteken. "Minden létező fórumon, interjúban elmondom, hogy szégyellje magát az ország, amiért nem áll ki a bántalmazott nők mellett, és nem ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, amely a nők elleni erőszak felszámolását tűzte ki célul. Valamint nem hallgatom el azt sem, hogy valószínűleg ebben a pillanatban is vernek valahol egy nőt Magyarországon. És vannak gyerekek, akiknek nem ugyanazt jelenti, ha megjön este az apukájuk, mint mondjuk az én fiamnak. Aki boldogan szalad az apja karjába, míg a másik ijedten bújik a takaró alá. Beszélni kell ezekről a dolgokról, minél többet és minél hangosabban" - szögezi le a műsorvezető.

Hozzátette: ha felhívjuk a figyelmet ezekre a dolgokra, akkor ügy lesz belőle. Ki kell mondani, hogy nincs az rendben, hogy valaki veri a feleségét és a gyerekeit.

Az interjú a Nők Lapja Egészség június-júliusi számában jelent meg!

Nők Lapja Egészség
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)