Itt a magyarázat, miért veszekednek a párok!

Első gyermeküket váró párokat vizsgálva a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a férfiak és a nők különbözően reagálnak stresszes, konfliktusos helyzetben.

"Már kimutatták, hogy egy kapcsolatban az ellenségesség és veszekedés negatív hatással van a mentális egészségre, valamint a pár jövőbeli kapcsolatára. Az pedig különösen fontos, hogy megértsük, a párkapcsolati konfliktusok stresszesen hathatnak a terhesség idején, mert az anya stresszes állapota mind a babára, mind a mamára negatív hatással lehet" - magyarázta Mark Feinberg, az egyetem kutatója.

A kutatók 138 heteroszexuális (82 százalékuk volt házas), első gyermekét váró párt vont be a kutatásba. A várandós szülőket először arra kérték, hogy a saját otthonukban külön-külön töltsenek ki egy kérdőívet, amely kapcsolatukat és egyedi személyiségjegyeiket vizsgálta. Ezután a kérdezőbiztos arra kérte a párokat, hogy egy kamera előtt hat perc alatt vitassanak meg egy a kapcsolatukat nem érintő kérdést, majd újból hat percig beszéljenek három problémájukról, például pénzügyeikkel vagy a házimunka elosztásával kapcsolatos gondjaikról.

A pároktól emellett három alkalommal nyálmintát is begyűjtöttek, hogy megmérhessék szervezetükben a stresszhormon, a kortizol szintjének a változását. Az utolsó mintát a második vita után vették a kutatók, azt követően, hogy a párok már megnyugodtak.

Az eredményekből kiderült, nagyobb vita esetén a férfiak mintájában magasabb a kortizolszint,, amely a megnövekedett stressz-szintet jelezte. A nőknél azonban nem találtak ilyen változást. Bár a szakemberek szerint ez azért is lehet így, mert a várandós nők szervezetében eleve magasabb a kortizol szintje. A konfliktus utáni megnyugvási szakaszt vizsgálva úgy találták, hogy a férfiak kevésbé regenerálódtak a magas stressz-szint után, mint a nők.

Érdekes azonban, hogy a férfiak veszekedés alatti stressz-szint növekedése attól is függött, hogy alapvetően mennyire találták veszekedősnek a kapcsolatukat, mennyire szoktak hozzá a konfliktusokhoz. De ez a nők esetében is megfigyelhető volt: azoknál, akik eleve sokat szorongtak, a kortizol szintje hamarabb tért vissza a normálisra. Ez pedig hozzászokás szintjére, a veszekedések krónikusságára is visszautalt.

A tanulmány a British Journal of Psychology oldalain jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)