A szorongás így hat a párkapcsolatokra

HáziPatika

A szorongás nemcsak az érintettek számára okozhat nehézségeket, hanem egy párkapcsolatban is problémák forrásává válhat. Ahhoz, hogy erre megoldást találhassunk, érdemes alaposabban megismernünk a jelenség hátterét.

Alice Boyes pszichológus szerint a szorongás többféle módon is felütheti a fejét egy párkapcsolatban. A PsychologyToday oldalán megjelent cikkében négy konkrét példát mutat be, hozzátéve, hogy nem feltétlenül húzható rá mindegyik általában véve a párkapcsolatokra. Mindazonáltal azok, akik gyakran szoronganak, nagy valószínűséggel tapasztalhatnak az alábbiakhoz hasonló helyzeteket társuk mellett.

Partnerünk kelt bennünk szorongást kiváltó gondolatokat

"A szorongás olyan, mint egy zuhany" - nyers őszinteséggel írt a szorongás testi-lelki hatásairól egy fiatal lány. Részletek itt.

"Múlt éjszaka be kellett adnom magamnak egy injekciót. A gyógyszertárban egy elég rövid tűt adtak hozzá, de kérdés nélkül elfogadtam, amit kaptam. A párom viszont felhívta a figyelmemet, hogy attól tart, hogy ezzel a tűvel nem fogok boldogulni. Hirtelen ideges lettem. Előtte nem aggódtam, de onnantól már igen" - hozott saját életéből példát Boyes. Mint mondja, az új aggodalmak olyanok, mintha egy újabb feladatot írnánk fel a teendőink listára. "Az esetemben arra gondoltam, hogy remek, most át kell értékelnem a helyzetet, és biztosan zavarban leszek, amikor vissza kell mennem a gyógyszertárba a kérdéseimmel. Vajon bízhatok-e majd benne, ha biztosítanak arról, hogy az a tű igenis megfelelő?" - emlékezett vissza a pszichológus, hozzátéve, ez az eset is jól mutatja, hogyan indulhat be szinte a semmiből gondolatok és szorongó érzések egész sorozata.

A szorongás számos probléma forrása lehet egy párkapcsolatban
A szorongás számos probléma forrása lehet egy párkapcsolatban. Fotó: Getty Images

Párkapcsolati feszültséget okoz, hogy kerülünk egyes helyzeteket

Jellemző, hogy a szorongó emberek kerülik vagy halogatják azokat a teendőket, amelyek a szorongásukat okozzák. Ez persze problémákat okozhat, ha közben partnerünk arra vár, hogy cselekedjünk. Vegyünk például egy nagyon rendetlen garázst. Tételezzük fel, hogy többségében a saját dolgainkkal van tele a helyiség, kedvesünk pedig szeretné, ha rendet tennénk. Úgy érezzük azonban, hogy azt sem tudjuk, hol kezdjünk hozzá, így inkább halogatjuk a takarítást. Amint aztán szóba kerül a téma, abból rögtön feszültség kerekedik.

Hirtelen dühkitöréseket okozhat a mélyben fortyogó szorongás

A szorongó emberek elméje gyakran tele van aggodalmakkal és félelmekkel. Időről időre visszatérően, de akár állandóan is úgy érezhetik, mentálisan túlterheltek attól, hogy felkészüljenek olyan feladatokra, amelyek akár rosszul is elsülhetnek. Amennyiben valaki közel van a határhoz, ahol már képtelen kezelni a stresszt, úgy még a legapróbb kérés vagy kérdés hatására is úgy érezheti, túltelítődött a problémákkal. Maradva a párkapcsolatoknál, akár egy olyan ártalmatlan kérdés lehet az utolsó csepp a pohárban, minthogy mi legyen a vacsora.

A szorongás gyakran jár együtt extrém döntéshozatali kimerültséggel, mert az érintettek gondolataiban rendre többféle döntési lehetőség is kering számos aggodalomra okot adó kérdésben. Emiatt megküzdési képességeik határára sodródhatnak, és egy apró, kevésbé fontos történés is átlökheti őket a holtponton. A szorongó emberek gyakran túlreagálják tehát, ha egy újabb probléma kapcsán kellene döntést hozniuk, mert már egyébként is úgy érzik, hogy túl sok teher nehezedik egyszerre a vállukra, még akkor is, ha ezek a terhek valójában csupán a saját aggodalmaik.

A partner vissza is élhet szorongásunkkal

Azok a párok, akik hosszú ideje együtt vannak, előbb-utóbb kitapasztalják, mivel tudják igazán felbosszantani egymást. Egy-egy veszekedés alkalmával, amikor az egyik fél nagyon dühös és sértődött, olyasmit mondhat a másiknak, amiről tudja, hogy képes általa felkelteni partnere szorongását. Valójában ez normális reakció, amikor sértődöttnek érezzük magunkat: olykor megpróbálunk visszatámadni arra az emberre, akiről úgy érezzük, megsértett minket. Abba azonban nem gondolunk bele ilyenkor, hogy ennek hosszú távú következményei milyen súlyosak lehetnek. A szorongó emberek ugyanis nehezen tudják elengedni aggodalmaikat, szorongásaikat.

A szorongó embereknek támogatásra van szükségük, ha pedig aláássuk az önbizalmukat, azzal nagy kárt okozhatunk. Talán megtanulják, hogy ne vegyék annyira magukra, amit partnerük dühében mond nekik. Ezzel együtt amikor csak lehetséges, igyekezzünk nem kimondani azokat a bántó szavakat, amelyekről tudjuk, hogy hosszú távon is fájdalmat és szorongást okozhatnak párunk számára.


Mi segíthet?

Alice Boyes szerint akad néhány praktika, ami által a párok könnyebben megbirkózhatnak a szorongás okozta nehézségekkel.

  • Amikor valaki természetéből fakadóan nem szokott szorongani, nagy valószínűséggel nincs is igazán tudatában annak, mi zajlik szorongó partnere fejében. Hasznos tehát, ha mindketten törekszenek arra, hogy jobban megértsék, hogyan is működik a szorongás.
  • Minél több megküzdési módszert sajátítanak el a szorongó emberek, annál kevesebb problémával fognak szembesülni. Ha például erősítik feladattervezési és - végrehajtási képességeiket, úgy kevésbé érzik majd úgy, hogy túlterhelődnek attól, ha egyszerre több feladatban is helyt kell állniuk, így többet is mernek majd vállalni a mindennapokban.
  • Segíthetjük partnerünket azzal is, ha nem bombázzuk kérdésekkel, kérésekkel váratlanul. Azt is fel kell mérnünk, mikor okozhat nagy fokú aggodalmat egyetlen apró megjegyzés nála. Gondoljuk át, megéri kimondani, ami elsőre az eszünkbe jut, annak tükrében, hogy mennyi stresszt válthat ki.

Tisztelt Doktornő! 25 éves nő vagyok, fél éve államvizsgáztam, 4 hónapja dolgozom adminisztrációs munkakörben, szeretem ezt csinálni. 3/4 éve költöztem össze párommal, akivel 7,5 éve vagyunk együtt. Édesapám 13 éves koromban 1,5 évig tartó daganatos betegségben, 43 évesen elhunyt, ami az idő előrehaladtával egyre inkább fáj, és egyre inkább dühít, hogy miért kellett így történnie, miért épp egy ilyen értékes embernek kellett annyi szenvedést átélnie, és itt hagynia szerető családját. Biztos, ez az eset formált olyan felnőtté, amilyen lettem. Gyakran érzem úgy, bármikor bármelyik szerettemet baj érheti, s ettől nagyon tartok. Nem rettegek, nem érzem betegesnek, de tény, hogy pl. ha nem veszi fel a telefont anyukám (55 éves, dolgozik, egészséges szerencsére), vagy nagymamám (77 éves, egyedül élnek mindketten), rögtön aggódni kezdek, ugye nincs baj... Pár perc - fél óra elteltével ha elérem őket, minden rendbe jön, megnyugszom. De ennél több idő után már szólok olyannak, aki tudom, hogy a közelükben van, hogy látják-e, nézzenek rá, jól van-e. Nem tudom, ez összefügghet-e a témával, de van egy kiskutyánk párommal. Nagyon okos, jól neveljük szerintem. Annyira féltem, hogy amikor rohant felénk játékosan, de ugatva egy felnőtt kutya az úton, sétáltatás közben, én gyorsan felvettem a kutyust, és addig nem tettem le, amíg ott volt a másik. Hiába mondta a gazdája, hogy nem bánt, csak játszani akar, nem mertem letenni, nem bírnám elviselni, ha érte is aggódnom kellene, ha baja lenne, mert őt is nagyon megszerettem. Túlzott ragaszkodás, beteges féltés, vagy ez egy teljesen normális aggódó szeretet? Kellene pszichológushoz fordulnom? Várom válaszát! Előre is köszönöm! R.

Tisztelt Kérdező! Ez a fokozott aggodalom valószínűleg összefügghet édesapja korai elvesztésével. Elmondásából úgy tűnik, hogy veszteség feldolgozása még nem történt meg teljesen. Ebben lehet kollégám segítségét kérni. Félelmeivel kapcsolatb...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag