A romló párkapcsolat öt jele

Bár sok esetben úgy tűnik, hogy két ember hirtelen, minden előzmény nélkül szakít egymással, az elválást jellemzően a párkapcsolat fokozatos romlása előzi meg. Ennek pedig számtalan jele van. A Psychology Today szakértője szerint ráadásul nem a verbális, hanem a nonverbális jelek azok, amelyek figyelmeztethetik a szerelmeseket, hogy rossz irányba tartanak.

A párkapcsolatok általában lassan, csendesen bomlanak fel; az egészséges kapcsolatokra jellemző egymásra utaltság fenntartása helyett, az egyik fél elfordul a másiktól, esetleg mindketten távolodni kezdenek egymástól - írja cikkében Theresa E. DiDonato szociálpszichológus, pszichológiaprofesszor, aki szerint a párkapcsolatok vége a mentális függetlenedéssel kezdődik.

Jelek, hogy mérgező kapcsolatban élünk.

Mint azt a szakember kiemeli, az egészséges kapcsolatokat az életek összefonódása jellemzi. Idővel a felek elkezdenek úgy gondolni a partnerükre, mint önmaguk egy részére: közös céljaik lesznek, érzelmeik tükrözik a másik érzéseit. Lehet, hogy továbbra is vannak "saját" hobbijaik, elfoglaltságaik, de azoknak az élete, akik szerelmesek egymásba, a másik körül forog. DiDonato éppen ezért azt mondja, a romló párkapcsolat legbiztosabb jelei azok a viselkedésformák, amelyek egyik vagy mindkét fél függetlenedésére utalnak. Lássuk, pontosan melyek ezek!

Érzelmi távolságtartás

Az érzelmi távolságtartás az egyik legbiztosabb jele annak, hogy közel a kapcsolat vége. Normális esetben a felek figyelnek arra, hogy a másik jól legyen, emellett kimutatják, hogy szeretik a partnerüket, és hogy törődnek az érzéseivel. Amennyiben ez már nincsen meg, akár egyik, akár mindkét fél részéről, sejthető, hogy már nem minden úgy működik, ahogy kellene, figyelmeztet a szakértő.

A romló párkapcsolatnak számtalan jele van.
A romló párkapcsolatnak számtalan jele van. Fotó: Getty Images

Negatív spontán reakciók

DiDonato hangsúlyozza: nemcsak tudatos, hanem tudattalan elképzeléseink is vannak a partnerünkről. Ezek a mélyen őrzött vélemények, gondolatok különösen lényegesek a kapcsolat jövője szempontjából. Tegyük fel, hogy nincs időnk töprengeni azon, hogy ilyen vagy olyan tekintetben milyennek látjuk a partnerünket. Melyek azok a zsigeri benyomások, amelyek azonnal és kérlelhetetlenül feltörnek bennünk a másikkal kapcsolatban? Amennyiben a spontán reakcióink negatívak, valószínű, hogy közel a szakítás.

Jó hír - rossz visszajelzés

Sokat elárul a kapcsolat milyenségéről az, hogy mit tesz a partner akkor, ha valamilyen jó hírt oszt meg vele a másik. DiDonato azt mondja, azok, akik kevésbé konstruktívan reagálnak ilyenkor (pl. kevésbé lelkesek, passzívan, esetleg agresszívan viselkedik), nagyobb valószínűséggel szakítanak a következő néhány hónapon belül, mint azok, akik őszinte örömmel ünnepelnek. A szakember azt is nyomatékosítja, hogy ha valaki folyamatosan azt tapasztalja, hogy a partnere rosszul reagál a jó hírekre, előbb-utóbb nem fogja vele megosztani élete boldog történéseit. Ami természetesen tovább növeli a kettejük közti távolságot.

Bezárkózás

Egy egészséges párkapcsolatban a felek megosztják egymással az érzéseiket - ez kritikus fontosságú ahhoz, hogy az együttélés minél boldogabb és zökkenőmentesebb legyen. Amikor ez már nem jellemző, és vagy az egyik, vagy mindkét fél bezárkózik, elvész a kapcsolat táplálásának, életben tartásának a lehetősége, szögezi le a szociálpszichológus.

Szertefoszló illúziók

A kapcsolatok részben azért maradhatnak fenn, mert kissé irreális elképzeléseket táplálunk a partnerünkről, jobbnak látjuk őt, mint amilyen valójában, magyarázza DiDonato. A pozitív illúziók tehát a párkapcsolati stabilitás kulcsfontosságú előrejelzői, hiányuk így értelemszerűen annak a jele lehet, hogy az egykor meghitt és szeretetteljes viszony negatív irányba változik.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)