Koronavírus: erre számítanak a vállalkozások

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások többsége még az idén javulást vár - derült ki a Századvég Gazdaságkutató felméréséből.

A Századvég Gazdaságkutató 1000 kis-, közepes- és mikrovállalat (kkv) vezetőjét kérdezte az elmúlt hónapokban arról, hogy milyennek ítélik a gazdasági helyzetet, illetve hogyan érintette vállalkozásukat a koronavírus-járvány. A kutatás eredménye szerint a járványhelyzet okozta gazdasági sokk következtében hirtelen, meredeken romló vállalati várakozásokat májusban a pesszimizmus mérséklődése követte, tehát csökkentek a jövővel kapcsolatos negatív várakozások.

Bizakodóbbak a vállalkozások

Koronavírus: ennek kell változnia a járvány után - a részletekért kattintson ide!

A gazdaság szereplői jelenleg bizakodóbbak a következő egy évre vonatkozóan, mint márciusban és áprilisban voltak. A vállalkozások 33 százaléka számít termelése, illetve szolgáltatási volumene csökkenésére, 27 százalék azonban növekezést vár. Ugyanakkor a márciusi és április eleji gazdasági bejelentéseknek, valamint az új típusú koronavírus terjedését mutató járványgörbe sikeres ellaposításának és a romló bázisidőszaki adatoknak köszönhetően a jövőre vonatkozó termelési várakozások áprilishoz képest érdemben javultak - közölte a Századvég.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vállalkozások, koronavírus cégek, koronavírus munkaerő, koronavírus munka, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatások
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vállalkozások, koronavírus cégek, koronavírus munkaerő, koronavírus munka, koronavírus gazdaság, koronavírus gazdasági hatások

A közlemény szerint a jelenlegi helyzet a cégek mintegy felének okoz likviditási problémát, de ez csak 3 százalékuknál áthidalhatatlan. Ez az előző hónaphoz képest javulást jelent. Ha a májusi helyzet még 2-3 hónapig fennmaradna, akkor saját várakozásaik szerint a kkv-k ötöde kerülne csődközelbe. Azonban a kijárási korlátozások feloldása és a koronavírus miatt márciusban kihirdetett veszélyhelyzet megszüntetése pozitív fordulatot hozhat júniusra.

Az elemzés szerint a koronavírus-járvány hatása a vállalkozások széles körét érinti, az áprilisi 72 százalékos csúcs után azonban májusban már "csak" 64 százalékuk számolt be a kereslet csökkenéséről. Májusban az előző hónaphoz képest nőtt azok aránya, akikre a járvány nem gyakorolt hatást.

Mi a helyzet a munkaerővel?

A koronavírus-járvány kitörése óta a megkérdezettek 11,7 százaléka hajtott végre leépítést, 2,5 százalék pedig bővítette alkalmazotti létszámát. Az elbocsátott munkaerőt a vállalkozások 65 százaléka teljesen, 18 százalék pedig részben vissza kívánja venn, ami mérsékelheti a munkanélküliséget az év hátralévő részében. A leépítések legsúlyosabban a kereskedelemben és a szolgáltató ágazatokban dolgozókat érintették, a jövőre vonatkozóan pedig az ipar kilátásai a legpesszimistábbak.

A munkaerőpiacon a jövőre vonatkozó tervek lassan - bár még nem teljesen - visszarendeződnek a koronavírus-válság előtti szintre. A vállalatok 4,2 százaléka tervez további leépítést a következő 6 hónapban, míg 14,7 százalék inkább bővítene és visszavenne. A vállalatok 56 százaléka fél éven belül, további 31 százalék pedig fél és egy év között számít arra, hogy működése teljesen helyreáll - közölte a Századvég Gazdaságkutató.

Mivel utazzunk vakációzni a koronavírus-járvány első hulláma után? Erre kereste a választ társportálunk, az nlc.hu egyik cikke - kattintson ide és olvassa el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: