Koronavírus: a hazai dolgozók fele kiégett

A magyar munkavállalók 37 százaléka hullámvasútként élte meg a 2020 márciusa óta tartó, koronavírus által övezett időszakot, csaknem 32 százalék szerint viszont nagyon nehéz év volt - állapította meg a HR Portál friss felmérése.

Március 16-a és április 5-e között online felmérést készített látógatói körében a HR portál. A kérdőív segítségével 1063 munkavállaló értékelte az utóbbi egy évet. Kiderült, hogy a munkavállalók 49,5 százaléka úgy érzi kiégett, elfogytak a mentális tartalékai. A válaszadók 37 százalékának életében egymást váltották a jobb és a rosszabb időszakok, és mindössze 29 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem okozott nekik különösebb nehézséget a koronavírus -krízis.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Sokaknak a munka és a családi élet összefolyása is gondot okozott.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ez volt a legnehezebb

2020 márciusa óta a dolgozók 58 százalékának a folyamatos bizonytalanság és a hosszú távú tervezés hiánya volt a legnehezebb, míg 39 százalék a szórakozási lehetőségek hiányát, 36 százalék pedig az elszigetelődést, a társas kapcsolatok beszűkülését említette. A válaszadók 25 százalékának a munka, a családi élet és a gyerekek tanulásának összehangolása, 18 százaléknak az új típusú koronavírustól való félelem, 10 százaléknak pedig az otthoni munkavégzés okozott nehézséget.

A felmérésben a munkahely változására is rákérdeztek. A válaszadók 78 százaléka azt mondta, hogy ugyanott dolgozik, 6,5 százalékot elbocsátottak és jelenleg nincs munkája, 6 százalékot szintén elküldtek, de időközben talált új munkahelyet, 10 százalék pedig saját elhatározásból váltott. Mindez azt jelenti, hogy a felmérésben részt vevők 12,5 százalékának mondott fel munkaadója az utóbbi egy évben.

Nem akarunk visszatérni az irodába

Arra a kérdésre, hogyan dolgoznának a munkavállalók a koronavírus-járvány csillapodása után, amikor újra el lehet kezdeni az irodában dolgozni, csupán a megkérdezettek 13 százaléka válaszolta, hogy várja a teljes irodai visszatérést. A résztvevők 33 százaléka csak részben térne vissza az irodába, 19 százalékuk viszont teljesen elzárkózik az irodai munkához való visszatéréstől.

Ugyanakkor érdekes arány, hogy a home office-ban dolgozó munkavállalóknak csak a 45 százaléka válaszolta azt, hogy munkaadójától mindent megkap a sikeres munkavégzéshez. A megkérdezettek 24 százaléka vélekedett úgy, hogy "magára hagyták", míg 24 százalék csak szakmai, 7 százalék pedig inkább csak mentális segítséget kapott attól a szervezettől, ahol dolgozik.

Koronavírus: eddig ennyi tanárt oltottak be - kattintson!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)