3,4 milliós átlagos megtakarítása van a magyar háztartásoknak

A harmadik negyedévben a háztartások átlagos megtakarítása 3,4 millió forintra nőtt a K&H Bank felmérése szerint.

A felmérés a 20-65 éves, városi, legalább középfokú végzettségű felnőtt népesség anyagi helyzetéről készült a harmadik negyedévben. A megkérdezett háztartások átlagos megtakarítása egy év alatt 11 százalékkal, ezáltal nagyobb ütemben nőtt, mint az összjövedelmük, amely 7,1 százalékkal emelkedett. Így is elmaradt azonban a megelőző két év növekedési dinamikájától. A K&H adatai szerint ugyanis 2020 és 2021 harmadik negyedéve között 19 százalékkal 2,5 millióra, egy évre rá 24 százalékkal 3,1 millió forintra nőtt az átlagos megtakarítás összege.

forint, bankjegyek, pénz
A magyar háztartások átlagosan 70 ezer forintot tudnak félretenni havonta. Fotó: Getty Images

A recessziós gazdasági környezet miatt óvatosabbá váltak a háztartások, amire a K&H szerint az utal, hogy az anyagi helyzet függvényében igyekeztek növelni a tartalékaikat. Az idén – a negyedéves átlagok alapján – az előző hónapról átlagosan 69-71 ezer forintot tudtak félretenni a háztartások.

A vizsgálatban részt vevő háztartások nettó összjövedelme meghaladta az 539 ezer forintot a harmadik negyedévben. 2020 harmadik negyedévében ugyanez az összeg 394 ezer, 2021-ben 434 ezer forint volt. Így két- és hároméves időtávon 24, illetve 37 százalékos növekedést könyvelhettek el a K&H saját kutatásában szereplő háztartások.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra