A magyarok harmada bizonytalan a munkahelyében

A hazai munkavállallók mintegy harmada tart attól, hogy egy éven belül elveszítheti az állását – derült ki egy friss hazai felmérésből.

Alapvetően stabilnak ítélik a hazai munkavállalók saját munkaerőpiaci helyzetüket az előző év azonos időszakával összevetve. Egyrészt optimistábban tekintenek a munkahelyükön belüli saját pozíciójukra, másrészt nem romlott az őket foglalkoztató cég jövőbeli fennmaradásába vetett bizalmuk. Minderre a BNP Paribas Cardif biztosító cég és a Medián közös munkaerőpiaci kutatásából derült fény. Az idei második negyedévben készült felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 75 pontos értéket vett fel, amely a megelőző negyedévhez, valamint az előző év hasonló időszakához képest is változatlan. A mutató azt méri, mennyire stabil a munkaerőpiac a munkavállalók szemszögéből.

kirúgott alkalmazott, üzletember, menedzser, fiatal férfi
A hazai munkavállalók harmada tart attól, hogy egy éven belül elveszíti állását. Fotó: Getty Images

Az adatokból kirajzolódott, hogy a válaszadók közel egyötödének háztartása kevesebb mint egy hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén, ami a tavalyi második negyedévhez képest 4 százalékpontos csökkenés. Emellett az előző negyedévben mért 27 százalékról 31 százalékra emelkedett azok aránya, akik legfeljebb 3 hónapot bírnának ki a fő kereső munkanélkülisége esetén, míg 21-ről 17 százalékra esett azok aránya, akik akár 6 hónapot is képesek lennének átvészelni. Az interjúalanyok 35 százaléka aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását. Ez nem jelent érdemi változást az előző negyedévhez (32 százalék), valamint az előző év második negyedévéhez (36 százalék) képest.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a fiatalok harmada aggódik amiatt, hogy elveszítheti állását a mesterséges intelligencia terjedése miatt.

A pozitív tendenciával ugyanakkor kissé ellentétes, hogy az előző évi adatokkal összevetve nem változott, az előző negyedévhez képest viszont 3 ponttal csökkent a munkavállalók mostani munkahelyük fennmaradásával kapcsolatos optimizmusa. Ez az érték megegyezik a 3 évvel ezelőtti nyári időszakban mért adatokkal: magyarán a munkavállalók nagyjából annyira bíznak munkahelyük megmaradásában most, mint a COVID-járvány idején, amely nagyon erősen befolyásolta a hazai munkaerőpiaci hangulatot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra