Tényleg gyógyítanak a pozitív gondolatok?

Sokszor hallani, hogy a gondolatoknak teremtő erejük van, vagyis nem mindegy, hogy alapvetően pozitív vagy negatív természetű emberek vagyunk-e.

Egy új vizsgálat szerint úgy tűnik, hogy ennek az elméletnek valós alapja is van, és aki pozitív dolgokra gondol, fizikailag is jobb állapotba kerülhet. Ha szép dolgokra gondolva kezdjük a napot - mint például boldog kisbabák vagy egy csodaszép táj képe - egészségesebbek lehetünk.

Az új kutatások szerint ugyanis az ilyen gondolatok terápiás, vagyis gyógyító hatásúak lehetnek. A dr.Mary Charlson, a Weill Cornell Egyetem Orvosi Karának kutatója által vezetett kutatás 756 beteget vont be, és meglepő eredményekre jutott.

A résztvevőket két csoportra osztották, és arra kérték őket, hogy ébredés után gondoljanak pozitív dolgokra. Az egyik csoportnak azonban konkrét képeket is mutattak - babákról édes sapkákban, vagy egy festői napfelkeltéről - amiket fel kellett idézniük, míg a másik csoport bármit elképzelhetett. Az önkénteseknek ezután, ha a napjaik során bármiféle konfliktus elé kerültek, szintén a reggeli gondolataikat kellett felidézniük.

Az állapotuk változását egy évig követték nyomon a tudósok, miközben véletlenszerű időközönként felhívták őket telefonon is, hogy érdeklődjenek vajon sikeresen betartják-e az ígérteket. Dr. Charlson szerint ezek a gondolatok abban is segíthetnek például, amikor valakinek nincs kedve rossz időben elindulni sportolni, hogy rávegye magát a mozgásra.

Az eredményekből kiderült, hogy az érrendszeri betegek közül, akik rendszeresen gyakorolták ezt a terápiás módszert, 55 százalék nagyobb fizikai aktivitásról számolt be, szemben a kontrollcsoporttal, akiknek csak a 37 százaléka számolt be ilyen eredményről. A kontrollcsoporttal szemben ők egyébként hetente csaknem 6 kilométerrel többet sétáltak.

"A pozitív hatás valódi változásokat hozott. A betegek így képesek voltak követni a viselkedésüket, ami miatt egészségesebbek lettek" - tette hozzá a kutató.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció