Légy a pszichológusod, vedd leltárba lelked lakóit!

Személyiségünk gyermeki és szülő részét lényünk harmadik, felnőtt része felügyeli. Ez a felnőtt ego megpróbál elfogadható összhangot találni gyermeki énünk törvényenkívülisége és szuperegónk, szülői részünk túlságos szigora között.

A legszemléletesebb elméletek személyiségünk leírására Freud és Berne nevéhez fűződnek. Freud szerint van bennünk egy primitív, biológiai gyökerekből táplálkozó rész, az "id", aki mindent azonnal kimond, mindent most akar megszerezni. Ez az "id" vezet bennünket, amikor arra vágyunk, hogy szeressenek, dédelgessenek, felnőttként a szexet keressük, amikor elönt a düh, erőszakosak vagyunk mindennel szemben, ami megakadályoz abban, hogy jól érezzük magunkat. Énünknek ez a része nem törődik észérvekkel, nem ismeri az erkölcsöt - azonnali kielégülésre törekszik. Eric Berne száz évvel később az id-et "gyereknek" keresztelte el. Mindenkiben ott rejtőzik egy örök, soha fel nem növő gyerek, mégpedig három különböző megjelenési formában.

Érzékeny, óvatlan, örömkereső gyerek

  1. A természetes gyerek: kreatív, örömkereső, érzékeny, óvatlan, tele van energiával, felfedezőkészséggel. Ő jelenik meg, amikor a legfontosabb érzelmeinket átéljük, amikor boldogok vagy haragosak vagyunk.
  2. Az alkalmazkodó gyerek meg akar felelni másoknak, elrejti a haragját és a gyűlöletét, feltétlenül elismerésre és jutalomra törekszik, jó kislány vagy jó fiú akar lenni. Ez a minden áron alkalmazkodó gyerek még sok nehézséget okozhat. Ő az, aki lázadás helyett inkább halogatásra biztat, aki megbetegszik, hogy magára vonja a figyelmet, és aki leginkább hajlamos az úgynevezett életjátékokra, és ezzel másoknak és saját magának sok sérülést tud okozni. Ő válik neurotikussá vagy egyszerűen csak boldogtalanná, ha úgy látja, hogy ebben a helyzetben ez a fajta alkalmazkodás jár "haszonnal".
  3. A kis professzor személyiségünk okos, intuitív része, amelyik kitalálja, hogy hogyan kell kezelni a többieket ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

Szeretem, gyűlölöm, akarom

A bennünk lakó gyermek uralja az adott helyzetet, ha az alábbiakat tapasztaljuk.

Érzéseink, érzelmeink alapján hozunk döntéseket, olyan szavakat használunk, hogy nem akarom, nem tudom, gyűlölöm, szeretem, azonnal add ide stb. De az is gyermeki énünkre utal, ha kizárólag azt keressük, hogy az adott pillanatban mi okoz számunkra legtöbb élvezetet, mulatságot, szórakozást, ha észrevesszük, hogy a környezetünkben lévő emberek is szívesen vesznek részt valami örömet nyújtó, játékos tevékenységben, és mi is jókedvvel csatlakozunk hozzájuk.

A személyiségünknek ez a három alegységből álló gyermeki része sok mindent eldönt az életünkben. A kulcskérdés, hogy vajon ez a gyerek boldog vagy boldogtalan. Mennyire szabad, és legalábbis időnként teljesülnek-e a vágyai. Elnyomottnak vagy dühösnek érzi magát. Szükségét érzi-e annak, hogy akár betegséggel vagy állandó panaszkodással, illetve romboló lázadással hívja fel magára a figyelmet. A bennünk lakó gyermek megismerése az egyik legfontosabb lépés az önismeret útján.

A nagyokos szuperegó

Mindannyian már nagyon korán rá kell, hogy ébredjünk: a szükségleteink egy része nem elégíthető ki. Bizonyos dolgok egyszerűen lehetetlenek, másokat ősi tabuk tiltanak, vagy a túlélésünk szempontjából megengedhetetlenek. Vagyis, a gyerek növekedése során az először kívülről jövő szülői tilalmakat fokozatosan elfogadja, és hamarosan beépíti nagyfőnökként, szuperegóként a saját személyiségébe. A szülők értékei, beállítottsága és világképe hamarosan megjelenik a gyerekben, és immár belülről is rendelkezik egy szülői résszel. Freud és Berne egyformán úgy gondolták, hogy valójában kétfajta szülő lakozik bennünk.

  1. A gondoskodó szülő akkor nyilvánul meg bennünk, amikor másokat segítünk, támogatunk, gondozunk, védünk, szeretettel nyilvánulunk meg irántuk, illetve amikor saját magunkkal bánunk így. Személyiségünknek ez a része tartalmazza azokat a praktikus megoldási módszereket, bölcsességeket, és technikákat, amelyek a túlélést szolgálják.
  2. A kritikus szülő az a személyiségrészünk, amelyik mások és saját magunk magatartását, érzéseit vagy gondolatait kritizálja, ha valami helytelent tapasztalunk. Ez a kritikus szülő nagyon erősen hat ránk, ő váltja ki belőlünk a szégyent, bűntudatot.

Mintha apámat hallanám...

Valószínűleg a szülő szólal meg bennünk, amikor olyan szavakat használunk, hogy piszkos, gusztustalan, illetlen, szégyenletes, felháborító, tűrhetetlen. A bennünk élő szülő intézkedik, amikor kérdés nélkül alávetjük magunkat külső szabályoknak, amikor másoknak utasításokat vagy tanácsokat adunk, megmagyarázzuk az összefüggéseket, amikor olyasmit teszünk, amivel nem értünk egyet, de mások elvárják tőlünk, amikor ítéletet mondunk másokról, illetve magukon is érezzük, hogy pont úgy viselkedünk, vagy beszélünk, ahogy annak idején apánk vagy anyánk tette.

Személyiségünknek az előbbiekben ismertetett két részét, a gyermekit és a szülőit normális körülmények között lényünk felnőtt része felügyeli. Ez a felnőtt ego megpróbál elfogadható összhangot találni gyermeki énünk törvényenkívülisége és szuperegónk, szülői részünk túlságos szigora között. Lényünk felnőtti része keresi meg az összhangot a külvilággal is, hiszen az onnan érkező kihívásoknak is meg kell felelniük. Ez a személyiségrész előrelátó, logikus, döntései a valóság talaján állnak.

Boldog legyek vagy tisztességes?

Sejthető, hogy nem mindennapi feladata van, hiszen gyökeresen ellentmondó szándékokat és értékeket kell egyeztetnie. Akkor tör ránk a szorongás, amikor lényünk felnőtt része, az ego úgy érzi, hogy túl sok, kezelhetetlen méretű az egyeztetésre váró feladat. Például, amikor egymásnak feszül bennünk a pihenés, kikapcsolódás, szórakozás vágya és az a belső sürgetés, hogy az eddiginél többet dolgozzunk, mert csak így tudunk annyi pénzt keresni, amivel a társadalom elvárásai szerint élhetünk. Még kényesebb a helyzet, ha például házasságtörésre buzdít lényünk azonnali örömszerzésre törekvő része, ezt azonban tiltja a bennünk élő szülő. Ha mindketten egyforma erősek, a felnőttnek nehéz dolga lesz: bármilyen döntést hoz, akár megcsaljuk házastársunkat, akár nem, a rossz érzést nehéz elkerülni.

www.tanulasmodszertan.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció