Légy a pszichológusod, merülj bele az álmaidba

Pusztai Éva

Álmaink megértésének az a haszna, hogy jobban elfogadjuk elfojtott érzelmeinket és vágyainkat, ami jót tesz a lelki egészségnek. De legyünk megfontoltak az álmokból levont következtetésekkel. Ne hozzunk fontos döntéseket pusztán álmainkra hagyatkozva.

Az úgynevezett álmoskönyvek azért olyan népszerűek, mert gyors és határozott választ adnak arra kérdésre, hogy mi jelent egy álom. Természetesen minden olvasónak ugyanazt az értelmezést adják, ha hasonlókat álmodtak. Csakhogy álmaink egyediek és a lehető legszemélyesebbek. Összesűrűsödnek bennük tegnapunk történései, egész múltunk, konkrét félelmeink, a tudatalattinkban éppen zajló folyamatok és agyunk szeszélyes éjszakai "kisülései".

Álmomban piros Ferrari voltam

Vagyis hiába álmodja két ember akár pontosan ugyanazt, a "megfejtés" biztosan különböző. A kulcsszemély maga az álmodó, csak ő teheti hozzá a sztorihoz azt, amitől számára hiteles üzenetté állnak össze az álom mozaikjai. Ezért a komoly álomfejtéshez mindig nélkülözhetetlen az álomgazda aktív részvétele.

Freud azt az utasítást adta a pácienseinek, hogy álmaik minden részletével kapcsolatban mondják ki szabad asszociációikat, vagyis, ami éppen eszükbe jut. Egy másik, aktív imaginációnak nevezett módszer abból áll, hogy a páciens ellazult állapotban azonosul az álom legfontosabb szereplőivel, akár tárgyaival. Ha egy piros Ferrari volt az álom főszereplője, akkor sportkocsivá kell válnia gondolatban, hogy ezáltal kerüljön közelebb ahhoz a jelentéshez, amit az álomban hordozott ez a jármű. Erre azért van szükség, mert az álom valójában mi vagyunk, lelkünk darabjait, személyiségünk részeit vetítjük bele az éjszakai kavargásba.

Diktafon, jegyzetfüzet

Hogyan tudjuk mindezt önállóan, önsegítő, önfejlesztő módszerként alkalmazni? Először meg kell tanulnunk emlékezni az álmainkra. A legtöbbünknek 5-6 álma van egy éjjel, de alvásunk első harmadából általában nem tudjuk felidézni őket. Jobb az esély a hajnali álmok megjegyzésére, de ehhez is "dresszíroznunk" kell magunkat. Mielőtt lefekszünk, mondjuk el többször, félhangosan: "Minden álmom végén felébredek, és emlékezni fogok rájuk." Néhány napos gyakorlás után sikerülni fog. Ilyenkor próbáljunk az ébrenlét határán maradni és "egyben tartani" az álom tartalmát, és az érzéseinket.

Fogalmazzunk meg egy egymondatos összefoglalót, és írjuk le az előre odakészített füzetbe, vagy mondjuk rá diktafonra, aztán aludjunk tovább. Ha közvetlenül a reggeli ébredés után átolvassuk a leírtakat, valószínűleg elő fognak jönni az álomhoz kapcsoló érzelmek is. Nagyon fontos, hogy rögzítsük, melyik álomrésznél éltük át a legerősebb érzelmeket.

Adjunk minden álomnak címet. Ha csak töredékekre emlékszünk, és az az érzésünk, hogy jelentős részek merültek feledésbe, a következő este lefekvéskor idézzük fel az álomtöredéket. Az álmok későbbi értelmezését segíti, ha naponta feljegyezzük néhány szóban a velünk történt legfontosabb dolgokat: események, konfliktusok, öröm, csalódás, milyen volt a hangulatunk.

Ugyanaz kékben

A kutatások szerint egy éjszaka álomtermése igen gyakran ugyanannak a motívumnak a variációja a múltban, a jelenben és a jövőben. De az egymást követő éjszakák álmai is jól követhető sorozatokat alkotnak, ezért ha belefogunk álmaink rögzítésébe, folytassuk ezt legalább két hétig. Ennyi idő alatt már jól elemezhető álomfüzérünk lesz, aminek a fő jellegzetességeit különösebb előképzettség nélkül magunk is megállapíthatjuk. Mielőtt belefogunk álomnaplónk részletes elemzésébe, olvassuk végig a bejegyzéseket és figyeljük meg milyen érzelmi hullámzást, változást éltünk át közben. Melyik álomnál, melyik epizódnál mit éreztünk - testileg és lelkileg. Célszerű ezt is leírni.

Álmainkat két dolog befolyásolja elsősorban: vágyaink, érzelmi szükségleteink és az ezek ellen bennünk ágaskodó ellenérzések, félelmek, szégyen stb. Ennek a két erőnek az összecsapása és a harc kimenetele mutatkozik meg az álom végső tartalmában és formájában.

Vihar a kerti partin

De az álmok nem olvashatók olyan könnyen, mint egy kalandregény, inkább mély értelmű versekhez lehetne őket hasonlítani. Teli vannak szimbólumokkal, sűrítésekkel és behelyettesítésekkel, amik mind a rejtegetést, a küzdelmet és a játékosságot, képlékenységet jelzik. Egy szörnyű vihar, ami váratlanul tör a kertben békésen grillező családunkra, szimbolizálhatja azt az érzelmi kettősséget, amit belül érzünk, és kifelé mutatunk a családunk irányában. Ajándékot vagy ételt kapunk álmunkban valakitől, és ez mélységes örömmel tölt el bennünket. Ez a kis epizód a sűrítménye lehet annak a régóta fájó érzésünknek, hogy nincs elég szeretet az életünkben. A behelyettesítés is gyakori "elterelő hadművelet" az álmokban. Például azt álmodjuk, hogy egy idegen szemet vetett a kedvesünkre, miközben valójában attól tartunk, hogy ő nem hűséges hozzánk.

Jót tesz a lelki egészségnek

Álmaink nagyon finom, illékony, változékony képződmények, tartsuk ez szem előtt, amikor velük foglalkozunk. Nem az a fontos, hogy egy konkrét álmot pontosan megfejtsünk- ráadásul ennek sikeréről sosem győződhetünk meg teljesen. Fontosabb, hogy intenzíven figyeljünk befelé, a lelkünkbe, a felbukkanó értelmezésekre, és a hozzájuk kapcsolódó érzésekre. Némi gyakorlás után meg fogjuk érezni, amikor rátapintottunk az igazságra. Az álmok elemzésénél célszerű az alábbi sorrendet követni:
  1. Előző napi események, élmények konkrét nyomai.
  2. Milyen képzettársításokat ébresztenek az álom egyes részletei.
  3. Az álomfüzérben visszatérő témák és azok variációi.
  4. Milyen aktuális lelki konfliktus visszfénye jelenik meg egy-egy álomban.
  5. Milyen régi, akár a gyerekkorig visszavezethető, esetleg nem egészen tudatos lelki konfliktus nyomai lelhetők fel.
Álmaink legalább részbeni megértésének az lehet a haszna, hogy jobban elfogadjuk elfojtott érzelmeinket és titkos vágyainkat, ami mindenképpen jót tesz a lelki egészségnek.

Legyünk azonban megfontoltak az álmokból levont következtetésekkel. Ne hozzunk fontos döntéseket pusztán az álmainkra hagyatkozva. Az álmok világa színes, megismerésre méltó, de nem a végső bölcsességek igazságok tárháza.

http://www.tanulasmodszertan.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag