Gyógyító színek? - A színterepeutát kérdeztük

Észrevette, hogy amikor a tavasz beköszöntével újra színekbe borul a világ, az ön hangulata is sokkal jobb lesz? Mindez nem véletlen: a színek sugárzása, rezgése befolyásolja életünket, és gyógyító hatással van testünkre, lelkünkre.

A színek közérzetünkre és egészségünkre gyakorolt pozitív hatását a pszichológia és az orvostudomány is elismeri. Sőt már az ókori egyiptomiak is használták a színeket terápiás jelleggel, miután tapasztalták, hogy a gyógyulási folyamatokat a különböző színek alkalmazása jelentősen meggyorsítja. Az elmúlt évszázadok során ezeket a hatásokat tudományos kísérletekkel is igazolták, és színek erejét ma már több területen is tudatosan alkalmazzák. Pedig a színek önmagukban nem is léteznek...

Tőlünk függ, mit látunk

A színek nem kézzelfoghatók, érzékelésük a szem segítségével az agyban történik, a szín tehát csupán az agy reakciója a fényre. Isaac Newton színelmélete szerint a fény különböző rezgéseket visz magával, amely rezgések aztán színekké alakulnak. Ennek bizonyítására Newton a napsugarakat egy háromszögletű üvegprizmán bocsátotta keresztül, mire megjelent a szivárvány teljes pompája, majd a spektrum színeit egy második prizma alkalmazásával újra fehér fénnyé tudta egyesíteni. A szín tehát a látható, megtört fény, egy frekvencia, ami hullámokban terjed, akár a hang, vagy a hő. A fény, miután a tárgyak felületéről visszaverődik, a tárgy anyagától függően jellegzetes színképet produkál. Amit tehát kéknek vagy pirosnak látunk, azért olyan, mert az agyunk ilyen színűnek fogja fel. Miután minden színnek más a rezgése és a hullámhossza, a szervezet működésére, illetve az érzelmekre gyakorolt hatásuk is más és más.

Évszázadok óta használják

A színterápia számos formája elérhető hazánkban, többek közt az Aura-Soma terápia is, amelyet Dr. Fogassy Katalin színterapeuta is alkalmaz."Az emberek általában érzik, hogy mi tesz jót nekik és milyen színekre van szükségük. A színterápia során azonban tudatosítjuk a választott színek hatását bennük, illetve megvizsgáljuk, hogy mit jelent ez a szín az életükben és mit árul el róluk"-mondja Dr. Fogassy Katalin.- Az általunk preferált színek ugyanis az életünk különböző szakaszaiban, az egyes élethelyzeteknek, illetve hangulatunknak megfelelően változnak.

Kedvenc színünk tehát rengeteget elmond rólunk. De előfordul olyan is, hogy valaki teljesen elutasít egy színt: nem szereti és soha nem is használja. Ennek az okát is érdemes feltárni, ugyanis ilyenkor az illető általában azokat a témákat utasítja el, amelyek az adott tónushoz tartoznak.

Színezd ki az életed!

"A mindennapokban már apró kis trükkökkel is nagy változást érhetünk el. Ha mondjuk, szeretnénk az önbizalmunkat erősíteni, akkor a sárga színt érdemes használnunk. Tehetjük ezt úgy, hogy sárga virágokkal vesszük körbe magunkat, de akár az is hatásos lehet, ha narancslevet iszunk, vagy banánt eszünk. Fontos azonban a tudatosság, hogy ezt azért teszem, mert szeretnék pozitív változást elérni"-állítja Dr. Fogassy Katalin.-Az életünkben a valós változásokhoz általában 21-30 napra van szükségünk, ennyi idő kell a beépüléshez. Ugyanakkor a színek hatása bizonyos helyzetekben azonnal érezhető, például öltözetünk nemcsak a többiek felé tükrözi aznapi hangulatunkat, hanem a különböző ruhákban mi is másként érezzük magunkat.

A színeket sokféle módon belophatjuk az életünkbe: használhatunk színes villanykörtét, beszerezhetünk új tárgyakat, bútorokat, de ételeinket és italainkat is megválogathatjuk tudatosan, a használni kívánt színkombinációk alapján. Kifejezetten sokat segíthet, ha az alkotás és a színek erejét ötvözzük, és festünk, rajzolunk az adott színekkel. De bátran válogathatunk a különböző színes ásványok, kristályok közül is, sőt sokszor az is elég, ha kimegyünk a természetbe és elmerengünk egy-egy fa, virág, vagy kő színén. Az a lényeg, hogy mindezeket tudatosan csináljuk, mert ezáltal hamarabb elérhetjük a várt hatást.

Kíváncsi rá, hogy az egyes színeket milyen terápiás céllal alkalmazhatjuk? A Nők Lapja Egészség májusi számában (35-37. oldal) választ kaphat kérdéseire! Keresse az újságárusoknál vagy fizessen rá elő a Sanoma Magazincentrumában! !

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)