Flow, avagy a boldogság receptje

Elmerülni a jelenben, átélni a pillanatot, teljes mértékben azonosulni egy tevékenységgel - a flow-élmény, a boldogság forrását jelentheti a mindennapokban, tanuljuk hát meg tudatosan használni!

Élénkpiros, vibráló narancssárga, komorfekete, fűzöld és vakító fehér. Andrea hol dinamikus, hol aprólékos ecsetvonásokkal fest. A vászon lassan megtelik színekkel, formát ölt egy női alak, megidéződik a naplemente hangulata, miközben az alkotó minden idegszálával a képre koncentrál, és keze nyomán gondolatai, érzései életre kelnek. Ilyenkor teljesen kikapcsol, elfelejt minden problémát, majd a kész mű előtt megáll, elmosolyodik és boldogan mutatja felénk. Andrea nem festő, felszolgálóként dolgozik egy vendéglőben, ahol egész nap kiszolgál és a vendégek kívánságát lesi. Szabadidejében viszont ecsetek, vásznak, paletták és festékek között érzi jól magát. A hétköznapok szürkeségét ő így tölti meg színekkel. "Szinte azonosulok a képpel, nem gondolkozom, kikapcsol az agyam, és könnyeddé, stresszmentessé válik minden. Mire végzek, teljesen feltöltődöm és elfelejtem minden problémám. Bár a közeli barátaim biztatnak, hogy álljak ki a képeimmel a nagyközönség elé és kezdjek el komolyan foglalkozni a festészettel, erre egyáltalán nem vágyom. De azon csodálkozom, ha valakinek nincsen ilyen boldogságforrása" - mondja Andrea.

Átélni a pillanatot

Andreához hasonlóan sokan sportban, mások éneklésben, táncban, jógában, meditációban élik át ezt a felszabadultságot. Bár a tevékenységek különböznek, az eredmény mégis ugyanaz, ilyenkor az adott cselekvésbe belefeledkezve szinte magunkon kívül kerülünk. Ezt nevezi Csíkszentmihályi Mihály flow-, azaz áramlatélménynek. Az ember ilyenkor a hétköznapok valóságából kiszakadva egy alternatív valóságot él meg, ami olyannyira intenzív, hogy a cselekvő személy szinte "megszűnik létezni". Ez az átlényegülés, a pillanattal való azonosulás adja a tökéletes elégedettség érzését.

"Amikor valakit ennyire lefoglal az alkotás, akkor a koncentráció mellett nem marad kapacitása arra, hogy figyelje a teste működését vagy az otthoni problémáin rágódjon. Még azt sem érzi, ha éhes vagy fáradt. A teste megszűnik létezni, mint ahogy az identitása is törlődik a tudatából. A flow könnyed, spontán, erőfeszítésektől mentes érzés, amit az extázis állapotába kerülve érzünk" - nyilatkozta egy előadásában Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia megteremtője, a flow szülőatyja, aki első tanulmányát az áramlatélményről 1975-ben jelentette meg, majd a flow alkalmazását kutatta a tanulásban, a munkában, a gyermekek és felnőttek életében, miközben mind pontosabb adatokat és árnyaltabb képet kapott.Csíkszentmihályi állítja, akinek gyakran van flow-élménye, annak az életminősége is jobb. Teóriája azonban nem új keletű, a pillanat megélésnek fontossága a több ezer éves keleti filozófiákban is felmerül. A keleti tanítások állítják, hogy sem a múltba révedés, sem a jövőbeli elérendő célok elérése, sem a pénz és anyagi javak halmozása nem okozhatnak boldogságérzést, mert ezeket hajszolva soha nem fogjuk felismerni a jelen nyújtotta szépségeket. A tökéletes élmény eléréséhez tehát nem kell versenyt nyernünk, kiemelkedő teljesítményt nyújtanunk vagy honoráriumot kapnunk. Bármilyen cselekvés okozhat flow-élményt és boldog pillanatokat, a lényeg, hogy készségeinknek, képességeinknek és személyiségünknek megfelelően, teljes összpontosítással végezzük az adott feladatot. Külső jutalmazás helyett pedig belső motiváció hajtson bennünket.

Élje át Ön is!

Bármilyen cselekvés okozhat flow-élményt, amennyiben a létrejöttéhez szükséges, alábbi kritériumok teljesülnek:
1. Válasszunk képességeinknek megfelelő feladatot, olyat, ami nem túl könnyű, ugyanakkor nem is megvalósíthatatlan kihívás.
2. Legyen világos célja a tevékenységünknek, és ezzel kapcsolatosan folyamatosan kapjunk visszacsatolást.
3. Erőlködés nélkül, elkötelezettséggel, csupán önmagáért végezzük a feladatot.
4. Szükséges a kontrollérzés, hogy mi irányítjuk és saját akaratunkból végezzük a cselekvést.
5. Összpontosítsunk a feladatra, aminek következtében egy rövid idő elteltével teljesen azonosulni fogunk azzal, amit csinálunk.
6. Fontos a figyelem fókuszának fenntartása.
7. Egy idő után nem érzékeljük az időt és a külső ingereket.
8. Az énnel, a létezéssel és belső ingerekkel (éhség, fájdalom stb.) kapcsolatos érzékelés megszűnik.

Bármiben megtalálhatjuk az örömöt

A flow nem a tartalomtól, hanem a tevékenység minőségétől függ. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívást pedig mindig optimális szintre helyezzük a teljesítőképességünkhöz viszonyítva, hogy ezzel a folyamatos pozitív visszacsatolás lehetőségét megteremtsük. Ha például sportolni kezdünk, akkor minden alkalommal jelöljünk meg egy reális, elérhető célt, a sikerélményre ugyanis szükségünk van ahhoz, hogy hosszú távon fent tudjuk tartani az érdeklődést. A tevékenység közben gyakran nem tapasztalunk még boldogságérzetet, mert ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. De vajon hogyan választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelő tevékenységet, amely igazi feltöltődést adhat? Andreának könnyű dolga volt, hiszen őt már gyermekkorától érdekelték a művészetek, és kicsi korában is alig lehetett felállítani a rajzasztaltól. "Azt gondolom, hogy tudatosan kell törekedni arra, hogy találjunk egy olyan dolgot az életben, ami a mentsvárunk lehet a nehezebb időszakokban. Ennek érdekében több mindent is kipróbálhatunk, de lehet, hogy végül a leghétköznapibb dologban találjuk meg ezt az érzést. Anyukámnak például a sütés jelenti mindezt. Amikor egy napra beköltözik a konyhába és kéri, hogy ne zavarjuk, akkor tudom, hogy pontosan ugyanazt éli át, mint én a festéssel. Apunak is megvan a maga kis birodalma a télikertben, ahol a különleges szobanövényeit ápolgatja naphosszat. A legjobb, hogy mindannyian tiszteletben tartjuk egymást: ők megdicsérik a képeimet, én megcsodálom apu virágait, majd együtt bemajszoljuk anyu sütijét, és ez így van jól."

Ismerjük meg önmagunkat!

A lényeg, hogy minél több hétköznapi élményt helyezünk a flow-mezőbe, annál boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk. Ugyanakkor ahhoz, hogy valóban elégedettebbek és sikeresebbek legyünk, nagyon fontos, hogy önmagukat is jobban megismerjük. "Ahhoz, hogy a flow-élmény ne csak spontán történjen meg velünk, megfelelő tudatossággal, önazonossággal kell rendelkeznünk. A zavaró körülmények, frusztrációink mibenlétét meg kell értenünk, hogy a hozzájuk való viszonyunk változtatásával megszabadulhassunk nyomasztó hatásuktól" - mondja Orsovszky Gyöngyvér művészetterapeuta. "Sajnos a modern társadalmakban arra szocializálódunk, hogy kívülről várunk mindenre megoldást, hiszen már a létfenntartáshoz szükséges alapdolgokat (ruháinkat, ételeinket, használati tárgyainkat stb.) sem mi állítjuk magunknak elő, így nem nyerjük el elemi módon azt a belső tudatosságot, hogy a saját életünk feletti kontroll a mi kezünkben van. Rengeteg dologról nem is tudjuk, hogy mi működtetjük, sokszor csupán reflexből vagy tanult válaszok alapján cselekszünk. Ahogy a flow-élmény, ugyanúgy a művészetterápia is a tevékenységükkel való azonosulásra és a cselekvésünk mögötti tudatosságra vezet rá, amellett, hogy önmagunk megismerésében is segít."

A művészetterápiák résztvevői kreatív csoportok tagjaiként különféle művészeti ágakon keresztül (képzőművészet, zene, mozgás, irodalom) nemcsak megélik magát az alkotói folyamatot, de a csoport tükröző funkciója alapján az automatizmusokra is reflexiót kapnak."Nem a képesség és a tehetség a lényeg, hiszen valamilyen szinten mindenki meg tudja jeleníteni belső érzéseit. Ezek tudattalan tartalmak, amelyek a művészet által tudatossá válnak, és alapot adnak önmagunk és egymás elemzéshez" - mondja Orsovszky Gyöngyvér. A művészetterápiában egy bensőséges, védett közegben tudnak és mernek az emberek kifejeződni, ami önmagában flow-élményt jelent. A jelenben történő élmény, az "itt és most" jelentősége rávilágít arra, hogy minden pillanatban ott van a lehetőség a változtatásra. Ehhez viszont tudatossá kell válnunk és visszatalálni önmagunkhoz. Egy idő után egyre több flow-élményünk lesz, amit képesek leszünk tudatosan behívni az életünkbe, és ekkor rájöhetünk, hogy nemcsak félelmeinktől, betegségeinktől és a stressztől szabadulhatunk meg ezáltal, hanem a mindennapok is könnyedebbek, boldogabbak és sikeresebb lehetnek.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag