Bizalmatlanabb és boldogtalanabb a magyar

Világszerte háromból csaknem egy megkérdezett mondta azt, hogy a legtöbb emberben meg lehet bízni - derült ki egy friss kutatásból. Magyarország a legbizalmatlanabb és legboldogtalanabb nemzetek között szerepel a listán.

Az életkor, az iskolázottság, de akár a házasságkötés is összefügg azzal, mennyire bízunk meg másokban - derült ki az Ipsos közelmúltban publikált, nemzetközi kutatásából. Magyarország esetében a világátlagtól gyakran jelentősen eltérő eredmények születtek, mint kiderült, az általános bizalmatlanság kihat a magyarok boldogságára is.

Mutatjuk, ez a legboldogabb magyar város Mutatjuk, melyik városok végeztek a boldogságlista élén a tavalyi évben!

A magyarok kevesebb, mint ötöde bízik csak az emberekben

Az Ipsos világszerte 30 országban vizsgálta meg, hogy a felnőtt lakosság mennyire bízik meg a többi emberben. Az eredmények szerint Kínában és Indiában a legnyitottabbak egymás felé, mindkét országban a válaszadók 56 százaléka szerint megbízhatóak az emberek. A legalacsonyabb szintet pedig Brazíliában, Malajziában és Törökországban mérték, mindhárom országban kevesebb, mint 15 százalék nyilatkozott ilyen pozitívan az embertársairól. Magyarország is a lista végén van, a válaszadók alig 19 százaléka tartja csupán megbízhatónak az embereket.

A férfiak nagyobb arányban (32 százalék) szavaznak bizalmat a többi embernek, mint a nők (27 százalék), de a társadalom bizonyos csoportjain belül is jelentős eltérést figyeltek meg a kutatók. Összességében a felsőfokú végzettséggel rendelkező, jó anyagi helyzetűek, a házasok, és a középkorúak könnyebben bíznak meg emberekben.

Sok esetben boldogabbak is azok az emberek, akik bizalommal fordulnak a másik felé. Fotó: Getty Images
Sok esetben boldogabbak is azok az emberek, akik bizalommal fordulnak a másik felé. Fotó: Getty Images

A foglalkozások közül az üzletemberek, cégvezetők, illetve pénzügyi döntéshozói munkakörben dolgozók bizalmi indexe volt a legmagasabb. Az iskolai végzettség is jelentős tényező a tanulmány szerint: a felsőfokú végzettséggel rendelkező felnőttek 35 százaléka mondta azt, hogy megbízik a legtöbb emberben, szemben a középfokú végzettségűek 28, és az alacsonyabb végzettségűek 26 százalékával. Oroszország az egyetlen ország, ahol a magasabb iskolai végzettségűek kevésbé bíznak másokban.

Boldogtalan nemzet vagyunk

A legtöbb országban a házasságban élő felnőttek nagyobb valószínűséggel bíznak más emberekben, mint azok, akik nem házasodtak meg. A különbség különösen éles Kínában, az Egyesült Államokban, Írországban, Spanyolországban és Indiában, ahol legalább 10 ponttal magasabb a házasok között azok aránya, akik szerint a legtöbb emberben meg lehet bízni. Csupán két országban figyelték meg ennek ellentétét, Szaúd-Arábiában, illetne nálunk, Magyarországon. Vagyis a házasságban élő magyarok a világátlagtól eltérően éppen hogy bizalmatlanabbak.

A sárgás és zöldes színnel jelölt országokban magasabb, míg a barnás és vöröses színűekben alacsonyabb a lakosság bizalma az emberekben.

A vizsgált országok közül 23-ban összehasonlították ezt a bizalmi indexet az Ipsos fogyasztói bizalmi indexével - ez egy összetett mérőszám, amely a fogyasztók jelenlegi és várható pénzügyi helyzetét, vásárlói kedvét, valamint az élethelyzetükről és munkahelyükről alkotott általános elégedettségüket foglalja össze. Az eredmények szerint azokban az országokban, ahol a legnagyobb az emberek közötti bizalom, ott a legmagasabb fogyasztói bizalmi index is: ez a négy ország Kína, India, Szaúd-Arábia és Svédország.

Az adatok szerint a bizalmatlanabb emberek boldogtalanabbak is egyben, a legtöbb országban a két érték korrelál. Sajnos ennek a listának is a végén szerepelünk: a megkérdezett magyarok 51 százaléka válaszolta csupán azt, hogy időnként, vagy rendszeresen boldognak szokta érezni magát. Nálunk kisebb arányban csak az argentínok (48 százalék) és a törökök (42 százalék) mindennapjaiban van jelen a boldogság a vizsgált országok közül.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)