Babonák: ezért hiszünk bennük

A sportrajongók kivétel nélkül felveszik kedvenc csapatuk meccse előtt a "szerencsét hozó pólót", még akkor is, ha tudják, hogy egy ruhadarab nem fog javítani egy tucatnyi ember teljesítményén. Sőt, továbbmegyünk: az érzelmileg stabil, képzett és okos emberek életében is vannak olyan babonák, amelyek előtt értetlenül állunk.

A Psychological Review szaklapban a University of Chicago egyik kutatója, Jane Risen professzorhelyettes azt írja: még akkor is, amikor az emberek rájönnek, hogy az, amiben hisznek, nem logikus, nem következetes vagy nem állja meg a helyét, hagyják, hogy az a hit befolyásolja gondolkodásukat, érzéseiket és viselkedésüket is.

Risen úgy véli, hogy a fenti felismerés nem egyetlen kognitív folyamat, ahogy azt a legtöbb, gondolkodásunkkal kapcsolatos modell véli, hanem két különböző: egy dolog rájönni arra, hogy irracionális gondolatok vannak a fejünkben, de egy másik dolog kijavítani a hibát. Ezért is történik az, hogy az emberek képesek ugyan észlelni a babonaszerű intuíciónk.

A hit befolyásolja gondolkodásunkat, érzéseinket és viselkedésünket

Míg a kutatás eredetileg a babonával foglalkozott, Risen szerint a konklúziók más területeken is alkalmazhatók. Ha ugyanis megértjük, hogy a "mágikus gondolkodás" és az előbb említett hallgatólagos beleegyezés hogyan működik, jobban megérthetjük, hogy miért viselkednek mások irracionálisan az élet különböző területein.

Az élet gyakran hoz elénk olyan szituációkat, amelyekben az intuíció felülírja a racionális gondolkodást: például ha úgy racionalizáljuk a megérzésünket, hogy azt mondjuk, egy bizonyos helyzet valamilyen szempontból különleges. A hallgatólagos beleegyezés akkor is megtörténhet, ha a könnyebb vagy egyszerűbb figyelmen kívül hagyni a racionalitást, mint az intuíciót. Jó példa erre például a lánclevél: akik ilyet kapnak, tudják, hogy teljességgel bolond dolog azt hinni, hogy balszerencséjük lesz, ha nem továbbítják, mégis továbbküldik.

Bár vannak akik gyorsan, vannak, akik lassan döntenek, minden ember életében előfordult már olyan helyzet, melyből csak nagyon nehezen szabadult ki. Milyen pszichológiai okok állhatnak a (kisebb vagy nagyobb mértékű) döntésképtelenség mögött? Risen úgy véli, kutatása rávilágíthat, miért és hogyan hoznak emberek döntéseket otthon, a munkahelyen és a rivaldafényben. Ha pedig döntéshozási szokásainkat akarjuk megváltoztatni, első körben azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy egy dolog észlelni a hibát, de ezzel még semmi nem változik - az már a következő lépcsőfok.

Forrás: www.sciencedaily.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)