Adományozzunk okosan! Mutatjuk a tudnivalókat

Minden korban és civilizációban vannak olyanok, akik segítségre szorulnak. Nem mindegy azonban, hogyan segítünk. Ilyenkor jól jöhet néhány kézzelfogható tanács.

A rászorulók támogatásának legelterjedtebb módja a pénzadomány, amit egyszerűsége és gyorsasága miatt sokan kedvelnek. Nem véletlenül, hiszen könnyedén és bármikor adhatunk készpénzt vagy aprót egy hajléktalan embernek az utcán. Vagy utalhatunk valamely karitatív szervezet számlájára rendszeresen, esetleg alkalmanként. Noha a jelenlegi járványhelyzetben az érintésmentes pénzmozgás szerepe felértékelődik, sok adományozó szeretne névtelen maradni, amit a pénzátutalásoknál nehéz kivitelezni.

Ha úgy döntünk, pénzt utalunk, tájékozódjunk! Alaposan nézzük meg, milyen szervezetnek utalunk, azok mennyire átláthatók, megbízhatóak, korrektek. Érdemes ismert, több éve működő, referenciákkal rendelkező civil szervezetet választanunk. És természetesen nemcsak pénzzel lehet adakozni: adomány lehet a ruha, a háztartási- és egyéb eszköz, az élelmiszer, illetve az önkéntes munka felajánlása, vagy akár a véradás is. Minden esetben fontos, hogy adományozzunk okosan: úgy, hogy az adomány közvetítőjét és a megadományozott személyt is jó érzés töltse el.

adomány
Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Csak hibátlan ruhákat

Sokan adományoznak ruhát a rászorulóknak, de nem mindenki tudja, hogy ez miként célszerű. A Vöröskereszt kitűnő összeállítása felhívja a figyelmet arra, hogy mire kell figyelnünk ruhanemű adományozásakor. Az első és legfontosabb, hogy az adományozásra szánt ruhának legyen használati értéke. Tehát ne adjunk lukas nercbundát vagy báli ruhát! Illetve, ha adományozásra nem alkalmas ruhákkal kell foglalkoznia a szervezetek munkatársainak és önkénteseinek, az energiát von el, erőforrások és költségek mennek kárba (hiszen a ruhát ki kell dobni, elszállítani, stb.). A ruhákat lehetőleg életkor és nemek szerint szortírozva adjuk le. Csak foltmentes, hibátlan ruhákat és cipőket adományozzunk. Csökkenteni tudja a szervezet ráfordításait az is, ha az adományozott ruha éppen az aktuális évszakban vagy az eggyel későbbiben viselhető, így nem kell 9 hónapon keresztül tárolni ezeket a felajánlásokat.

A magányos ember nem akar magányos lenni - mondta Győri-Dani Lajos, a máltaiak ügyvezető alelnöke lapunknak. A segítés abból áll, hogy valahogy oldjuk a magányát. Éreztetjük vele, hogy tartozik valakihez, hogy van, aki gondol rá, elismeri és szereti. Már az is nagy segítség, ha a parkban vagy a lépcsőházban beszélgetünk tíz percet a környezetünkben élő magányos emberrel.

Ételadomány

Az étel adományozása is fontos lehet, noha magánszemélyek kevésbé szokták ezt a segítségnyújtási formát választani. Mármint, hogy szervezetten elkészítik az ételt, és odaadják a rászorulóknak. Ebben a műfajban gyakoribb, hogy vállalkozások - vendéglátósok, élelmiszeripari kereskedők - segítenek a maguk eszközeivel. Például az éttermek odaadják a megmaradt ételt nap végén a szervezeteknek, akik szétosztják a rászorulók között. De nyilvánvalóan az is segítség, ha alkalomszerűen, élelmiszer-alapanyaggal támogatjuk a civilek munkáját, például tartós élelmiszert, lencsét, babot, burgonyát, stb. vásárolunk. Ugyanakkor az ételosztással foglalkozó szervezetek, például itt, örömmel fogadják, ha valaki személyesen, önkéntes munkával szeretne segíteni az ételosztásban.

Önkéntes munka

A rászorulóknak nyújtott anyagi támogatás mellett az önkéntes munka is nagyon hasznos adomány - betartva természetesen a hatályos járványügyi előírásokat. Talán kevesen tudják, hogy az érettségizőknek Magyarországon ötödik éve kötelező az ilyen típusú munka, az idei tanévben sem lesz ez másként. Az 50 órás közösségi szolgálatot 2016-ban vezették be a felnövekvő generációk mások iránti szociális érzékenységének növelése érdekében. Jó ötlet lehet, ha felhívunk egy olyan közintézményt, amely jelenleg is biztosít ilyen lehetőséget a diákoknak. Ha őket fogadják, talán minket sem utasítanak el, ha munkával szeretnénk segíteni. Budapesten például többek között ezen a honlapon lehet tájékozódni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál szintén számos lehetőség közül válogathatunk, ők állandóan várják az önkéntesek jelentkezését, illetve a pénzbeli- és természetbeni adományokat.

Ha tehát valaki adni akar, az internet segítségével gyorsan kiválaszthatja a neki legszimpatikusabb adakozási formát. Becsatlakozhat önkormányzati programokba, civil szervezetekhez, de egyéni úton is adakozhat. Ne feledjük: adni öröm! Amellett, hogy a rászorulókon segítünk, a háztartásunkban felgyülemlett felesleges és még használható termékek elajándékozásával a környezetünket is kevésbé terheljük.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)