A legjobb mozgásformák időseknek

Az időskori aktivitás nemcsak a fizikai és mentális egészséget segít megőrizni, hanem a koordinációs képességek javításával megelőzhetőek a különböző, olykor súlyos következményekkel járó balesetek is.

Irány a jó levegő!

Ha lehetőség van rá, a mozgást mindig igyekezzünk a szabad levegőn végezni. Fontos szabály, hogy bármely formáját is válasszuk, legyünk mindig fokozatosak : érdemes először hetente maximum háromszor, később pedig akár ötször is beiktatni. Állapottól függően ez lehet kirándulás, séta, pingpongozás, de nagyon jó hatással van a szervezetre az úszás és a vízi torna is. Ezek a mozgásformák a cukorbetegséggel küzdők számára különösen ajánlottak, hiszen segíthetnek a glükózszint kordában tartásában, ráadásul a vízben végzett gyakorlatok nagy előnye, hogy tehermentesített környezetben zajlanak, ezért jóval kisebb terhet rónak az ízületekre.

Új dolgokat is tanulhatunk

Állapottól függően akár teniszezni, focizni, síelni, lovagolni vagy korcsolyázni is lehet, de elsősorban akkor, ha már korábban is űztük ezeket a sportokat. Vannak azonban olyan mozgásfajták is, amelyeket idősebb korban is bátran el lehet kezdeni; ilyen például a nordic walking, amely egy speciális, botokkal végzett gyaloglótechnika. Előnyei közé tartozik, hogy úgy mozgatja át a test legtöbb izmát, hogy közben tehermentesíti az alsó végtag ízületeit. Az impulzusokkal teli, szabad levegőn végzett sportolás előnyei közé tartozik, hogy az idősek többnyire társaságban végzik, ráadásul alkalmazkodniuk kell a környezeti tényezők változásaihoz is, ami észrevétlenül fejleszti a mozgáskoordinációt.

A nordic walking különösen előnyös mozgásforma idősek számára
A nordic walking különösen előnyös mozgásforma idősek számára. Fotó: iStock

A lélekre is jó hatással van

A mozgásformának minden esetben személyre szabottnak kell lennie, illeszkedve az életkorhoz és a fizikai teljesítőképességhez, hiszen egy idősebb ember már kevésbé terhelhető. Bár lényeges szempont az izomerő, az egyensúly és mozgáskoordináció fejlesztése - hiszen így a balesetek is könnyebben elkerülhetőek -, a cél azonban ne kizárólag az egészségmegőrzés legyen, hanem az is, hogy örömöt okozzon.

Idősebbek körében kifejezetten népszerűnek számít például a tánc, amely oldja a feszültséget, fejleszti a ritmusérzéket, a térben való tájékozódást, ráadásul kiváló közösségformáló ereje van. Felpezsdül tőle a vérkeringés, és beindul az endorfin, azaz "boldogsághormon" termelődése is. Az endorfinról tudni kell, hogy erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, illetve elűzi a rosszkedvet. Ráadásul a társaságban végzett mozgásnak komoly motiváló ereje van, egyszersmind a heti rutinba beépítve rendszerességet visz a hétköznapokba.

Gyógytorna

Milyen szempontokat érdemes megfontolni, mielőtt valaki beköltözne egy idősotthonba? Részletek itt.

Gyógytorna esetén különösen fontos, hogy mindig személyre szabott legyen, ezért a megfelelő gyakorlatok kiválasztásához kérjünk orvosi vagy szakértői segítséget. Egy jól összeállított mozgásnak komoly fájdalomcsökkentő szerepe lehet, hiszen például a csípőben és térdben jelentkező ízületi gyulladásokat hatékonyan oldhatjuk különböző izomerősítő gyakorlatokkal. Azonban nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a terhelés soha ne legyen megerőltető vagy fájdalmas.

Az idősotthonokban szintén hangsúlyos szerepet kap a gyógytorna, amelyet a legtöbb intézményben csoportosan vagy egyénileg is biztosítanak a lakók számára. Idős korban például elengedhetetlenül fontosak a keringést fokozó légzőgyakorlatok, valamint azok a mozgásformák, amelyek segítenek a tartósan ágyhoz kötött betegeknek elkerülni az olyan szövődményeket, mint például az izomsorvadás, a felfekvés vagy a trombózis. Tartsuk szem előtt, hogy egy jól megválasztott mozgásterápia jócskán megnövelheti az élettartalmat is!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Nagy baj lehet a gyermekkori nassolásokból

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra