A halálos magány

Nincs olyan, aki ne tapasztalta volna meg a magányt. Egy szakítás, egy szeretett személy elvesztése vagy az otthon biztonságától távolra kerülés felidézi ezt az érzést.

A magányosság olyan negatív érzelmi állapotként szokták leírni, amikor különbség keletkezik a vágyott kapcsolat és a kapcsolat adott pillanatban megtapasztalt lehetősége között.
A magányosság kellemetlen érzése szubjektív. A kutatók szerint a magány nem arról szól, hogy valaki mennyi idő tölt mások társaságában, illetve egyedül. Inkább a kapcsolatok minőségével függ össze a mennyiség helyett. Egy magányos ember úgy érzi, hogy őt nem értik a többiek és nem hiszi, hogy tartalmas kapcsolata lehetne velük. Van, akinél a magány csak átmenetileg jelenik meg (például egy hosszú kiküldetés során egy idegen országban vagy városban), és van, akinél szinte megoldhatatlan (például a házastárs vagy egy pótolhatatlan barát elvesztése miatt).

Másként működik a magányosok agya

Másként van huzalozva a magányos emberek agya, állítja a Chicago University egyik kutatópárja, Stephanie és John Cacioppo. Szerencsére létezik ennek a feloldására egy négylépéses megoldás, az Ease-módszer. Kattintson a részletekért!

A magány evolúciós szempontból hasznos, mert az embert, mint társas lényt arra indítja, hogy másokkal kapcsolatot létesítsen. A modern társadalmakban azonban a mások társasága, együttműködése iránti éhség és az ilyen kapcsolatokban való részvétel képessége eltompult, azért erős az elmagányosodás veszélye. A társadalmi elszigeteltség pedig a betegség és a korai halál kockázati tényezője, legalább olyan mértékben, mint például az elhízás. De a magányosság kíséretében megjelennek a kockázatok a rossz alvásra, a demenciára, szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

A tartós magánynak súlyos következményei lehetnek

A tartós magánynak súlyos következményei lehetnek

Ikrek vizsgálata során feltárták, hogy a magányra való hajlam részben lehet örökölhető. Több tanulmány középpontjában is az a megállapítás állt, hogy bizonyos génkombinációk és társadalmi vagy környezeti tényezők (mint például a szülők befolyása a gyermekek életére) együttes megjelenése kiválthatja a magányt. A kutatók azonban még nem teljesen értik, hogy a magány milyen módon érinti a mentális egészséget.

A legtöbb tanulmány ebben az összefüggésben azt vizsgálja, hogyan kapcsolódik a magány a depresszióhoz. A magány kimondottan a társadalmi környezethez kapcsolódó negatív érzés, míg a depresszió általánosabb negatív érzések sorának kifejeződése. A magányosság és a depresszió között nincs egyértelműen bizonyított kapcsolat.

Magányos emberek gyakran félreértik a közösségi, társadalmi szituációkat, és emiatt mutatnak elutasító magatartást. Ha valakiről elterjed, hogy barátságtalan, akkor kerülni kezdik az emberek, így a magányos helyzet rögzülhet. A magányt kezelő vizsgálatok során kiderült, hogy a másokról való negatív gondolkodás megszüntetésében lényegesen jobb eredményeket lehet elérni, mint azzal, hogy társadalmi kapcsolatok létesítésére kínálnak fel lehetőségeket.


A magány megszüntetésére az is ígéretes iránynak tűnik, hogy a meglévő kapcsolatok minőségét, jelentőségét javítják, s az érintetteket mélyebb, tartalmasabb kapcsolatok kialakítására ösztönzik, azaz pozitív érzelmi tartalmakat visznek be a kapcsolatokba.

A magány végső soron veszélyes. A negatív testi és lelki következményeiről egyre több a tudományos bizonyíték, amelyeket már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A jelenséggel a jövőben bizonyosan sokkal több figyelmet fog kapni.

Forrás: Iflsience.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag