Iskolai összefogás: egy szülő sem vesz a gyerekének mobilt

Óriási ötlet a szülőktől: így könnyebb lesz nemet mondani. Az összefogásra az egész világ felfigyelt, talán máshol is bevezetik.

Az írországi Greystones városában úgy döntöttek a szülők, hogy az iskolákkal összefogva közös, “okostelefon-mentességi kódexet” fogadnak el - írja Telex a Guardian cikke alapján.

Ez azt jelenti, hogy a kisvárosban minden szülő beleegyezik, hogy nem engedi meg a gyerekének, hogy középiskolás kora előtt okostelefonja legyen. Az egyik szülő elmondása szerint a cél az, hogy egyik gyerek se érezze magát különcnek, amiért nincs okostelefonja, és ne érezze a többségi nyomást, hogy legyen.

A város nyolc általános iskolájának szülői közösségei közösen fogadták el a kódexet. Ennek értelmében nem csak az iskolában, de otthon sem használhatnak okostelefont – egészen addig, amíg középiskolások nem lesznek. Az ötlet múlt hónapban fogalmazódott meg, miután több szülő kifejezte az aggodalmát, hogy az okostelefonok használatával túl korán találkoznak nem nekik szánt, káros tartalmakkal a gyerekek.

Első lépésként az iskolák felmérték a szülők igényeit és problémáit, majd személyes gyűlést szerveztek, ahol a többség amellett foglalt állást, hogy az egész város támogatására szükség van ahhoz, hogy a kezdeményezés eredményes legyen.

A kódex nem kötelező jellegű, ha egy szülő úgy dönt, természetesen továbbra is vásárolhat okostelefont a gyerekének. A cél az, hogy a többség példája motiválóan hasson, idővel pedig az legyen az “új norma”, hogy egyik gyereknek sincs okostelefonja.

A város iskoláiban egyébként már korábban is megtiltották vagy korlátozták az okostelefonok használatát, de ennek ellenére is látható volt, hogy a közösségi média milyen hatással van a okostelefonozó gyerekekre – és hogy ez hogyan kelti fel a többi diák kíváncsiságát. Az egyik igazgató megfogalmazása szerint “ijesztő volt látni", ahogy egyre fiatalabb gyerekek követelték a szüleiktől az okostelefont.

Egy 11 éves gyerek anyukája azt mondta, a kódex elfogadása azonnal nagy változást hozott az életében. “Tudom, hogy a gyerekem osztályában a szülők 90 százaléka egyetért vele. Így én is könnyebben mondok nemet”. Az édesanya egyébként azért i támogatja a kezdeményezést, mert – int mondja – a 13 éves lányát “teljesen elvesztette” mióta okostelefonja van.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +22 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra