Mutatjuk, hogyan betegíthet meg a telefonunk

A kutatók szerint hemzsegnek telefonjainkon a baktériumok, gombák és allergének. Azt is elárulták, milyen tisztítószerek teljesítetnek a legjobban ezek ellen.

Baktériumok, gombák és különféle allergének is nagy számban nyüzsögnek a mobiltelefonjainkon. Erre a következtetésre jutott tudományos projektjével egy 18 éves amerikai középiskolás, Hana Ruran, akinek kortársai nagy részéhez hasonlóan szinte állandóan a kezében van a mobiltelefonja, és ezzel együtt sokféle allergiától is szenved. „Egyszerűen érdekelni kezdett, hogy ez milyen hatással van rám” – fogalmazott a fiatal lány, akinek kutatási eredményeit a múlt héten csütörtökön az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) éves találkozóján, Louisville-ben mutatták be.

Baktériumok, gombák, allergének lepték el a mobiltelefonokat

Érdekesség, hogy a kutatáshoz nem valódi mobiltelefonokat használtak, hanem olyan telefonmodelleket készítettek, amelyek méretük és felületük alapján is megfelelnek egy átlagos telefonnak. A tudósok 15 önkéntest kértek meg arra, hogy elektrosztatikus törlőkendőket futtassanak végig ezeken a felületeken egy hétig, naponta többször.

mobiltelefon
Meglepő dolgok gyűlnek össze a telefonjainkon. Fotó: Getty Images

A törlőkendőket az a laboratórium tesztelte, ahol Peter Thorne professzor, a tanulmány társszerzője, Hana Ruran mentora is dolgozik. Az eredmények összegzése után pedig egyértelműen látszott, hogy a telefonokon az endotoxin nevű baktérium mellett egyrészt a β-D glükánok (BDG) megemelkedett és változó szintjét mutatták ki. Ezek a penészgombák markerei, és hatással lehetnek a légutakra. Ezek változó koncentrációban ugyan, de mindegyik telefonon jelen voltak, típustól függetlenül.

A háziállat-tulajdonosok telefonjain sok macska- és kutyaallergént találtak, de ezek ott voltak azoknak az embereknek a mobilján is, akik nem tartanak otthon kisállatokat.

Mi segíthet az allergének és kórokozók ellen?

Hana Ruran azt is szerette volna megtudni, mi segíthet a leghatékonyabban eltüntetni az allergéneket, baktériumokat és gombákat a mobiltelefonokról, ezért különböző tisztítószereket tesztelt. Arra jutott, hogy a BDG és az endotoxin ellen a klórhexidin-cetilpiridinium kombináció vált be leginkább, míg a macskáról- és kutyáról származó allergének ellen a benzil-benzoát és csersav párosítása volt a legjobb.

Az izopropil-alkoholos törlőkendők is működtek, de kevésbé bizonyultak hatékonynak. A száraz ruhával törölgetés viszont egyáltalán nem vált be.

Így csökkenthetjük hatékonyan az allergéneket

Bár a tudományos projekt szerzői arra jutottak, hogy a nehezebben hozzáférhető vegyszerek vették fel hatékonyabban a küzdelmet a telefonunkra tapadó kórokozók és allergének ellen, hangsúlyozták azt is: bármivel is tisztítjuk meg az okostelefonunk felszínét, az már jobb a semminél.

Érdemes legalább néhány naponta áttörölgetni a mobiltelefonunkat fertőtlenítő törlőkendővel, vagy szappanos vízbe mártott, és alaposan kicsavart ronggyal úgy, hogy ne ázzon be, és a képernyője se sérüljön. Mivel a telefontok felületén is megtapadhatnak a kórokozók és allergének, érdemes ezeket is rendszeresen letakarítani.

Ezen kívül pedig figyeljünk oda arra is, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz közvetlenül azután, hogy a telefonunkat nyomkodtuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: