Nem szégyen pszichológushoz járni

Időnként mindenkire rátör a szomorúság. A depresszió azonban az egyszerű rosszkedvnél jóval komolyabb problémát takar. Olyan szélsőséges lehangoltságról vagy kétségbeesésről van szó, amely hosszú ideig fennáll, befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, és akár fizikai fájdalmat is okozhat. Szerencsére mindennek ellenére jól kezelhető, és ebben különösen nagy szerepe lehet a pszichológusoknak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint napjainkban a depresszió, más néven major depresszió vagy klinikai depresszió jelenti a legnagyobb egészségügyi terhet a világon. Itthon 15 százalék ennek a mentális betegségnek az előfordulási aránya. A nőket kétszer olyan gyakran érinti – mivel azonban a depressziósok gyakran rejtegetik a betegségüket, és ezért a diagnózisra sem minden esetben kerül sor, nem egyértelmű, hogy a nők tényleg érintettebbek-e, vagy inkább ők kérnek gyakrabban segítséget az állapotuk miatt. Ami a férfiakat illeti, ők hajlamosabbak arra, hogy a problémát stigmaként kezeljék, és emiatt ne forduljanak orvoshoz.

Bár teljesen egyéni, kinél hogyan jelenik meg a depresszió, a többség az alábbi tüneteket tapasztalja:

 • hosszan tartó szomorúság vagy üresség érzése,
 • tehetetlenség vagy reménytelenség érzése,
 • bűntudat vagy értéktelenség érzése,
 • düh és ingerlékenység,
 • nyugtalanság,
 • koncentrációs nehézségek,
 • fáradtság,
 • az alvási szokások megváltozása,
 • étvágy- és testsúlyváltozás,
 • krónikus fájdalom (például fej- vagy hasfájás),
 • a korábban szeretett tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,
 • elzárkózás a barátoktól, családtagoktól,
 • halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.

Kiemelendő, hogy a depressziót genetikai, biológiai, pszichológiai, szociális és környezeti tényezők kombinációja okozza. Fokozott a kockázat azoknál, akiknek a családjában már előfordult depresszió, vagy olyan súlyos krónikus betegségben szenvednek, mint a szívbetegség vagy a rák. Emellett az életben bekövetkező jelentős változások, traumák és a stressz is „megágyazhatnak” a betegség kialakulásának.

depresszió, depresszió kezelése, pszichológus
Depresszió esetén különösen sokat segíthet egy pszichológus. Fotó: Getty Images

Manapság a tévhitek korát éljük, nem véletlen, hogy a depresszióval kapcsolatban is rengeteg hamis információ kering. Ilyen például, hogy a depresszió a gyengeség jele, vagy hogy egyik napról a másikra ki lehet belőle jönni. Fontos lenne azonban, hogy minél többen megértsék: a depresszió komoly betegség, amely szakszerű kezelést igényel; a megfelelő terápia segítségével az érintettek lényegesen jobban érezhetik magukat.

Nem szégyen, hanem óriási segítség

Depresszió esetén különösen javasolt pszichológushoz fordulni, azon belül is olyan szakemberhez, aki jártas a pszichoterápiában (a pszichoterápia a lelki problémák vagy pszichés betegségek kezelésének tudományosan megalapozott, szakszerű módszere). Ugyanis, amint az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association, APA) honlapján olvasható, a pszichoterápia bizonyítottan hozzájárul a felépüléshez, főleg akkor, ha enyhe vagy közepesen súlyos depresszió áll fent.

Egészen pontosan miben tud segíteni a szakember? Például abban, hogy az érintettel való közös munka során feltárják azokat az életeseményeket, amelyek hozzájárultak a depresszió kialakulásához, és igyekeznek megtalálni azokat a módszereket, amelyek alkalmazásával változtatni lehet az adott helyzeten – vagy, ha erre nincs lehetőség, akkor el lehet fogadni, alkalmazkodni lehet hozzá. Emellett reális célokat tűznek ki a jövőre nézve, illetve azonosítják azokat a torz gondolkodási folyamatokat, ártalmas viselkedési formákat, amelyek táplálják a reménytelenség és a tehetetlenség érzését. Végül, de nem utolsósorban különféle, a tünetek, problémák kezeléséhez szükséges készségeket is kifejlesztenek, valamint megtanulják, hogyan lehet azonosítani, esetleg megelőzni a depressziós epizódokat.

Sokan szégyenletes vagy egyenesen „gáz” dolognak tartják a pszichológushoz való bejelentkezést. Pedig, ha elfogadjuk, hogy fizikai bajainkkal belgyógyászhoz vagy éppen nőgyógyászhoz fordulunk, miért lenne elítélendő, ha a mentális problémáinkkal egy azok kezelésére specializálódott szakembert keresünk fel? 

A depresszió két legelterjedtebb, bizonyítékokon alapuló terápiája a kognitív viselkedésterápia (CBT) és az interperszonális pszichoterápia (IPT). A kognitív viselkedésterápia során az érintettek megtanulják, hogyan azonosítsák, kezeljék/változtassák meg azokat a negatív gondolati és viselkedési mintákat, amelyek ronthatnak az állapotukon. Az interperszonális pszichoterápia pedig abban segít, hogy a betegek rájöjjenek, hogyan javíthatnak a kapcsolataik minőségén azáltal, hogy jobban kifejezik érzelmeiket és optimálisabb – vagy ha úgy tetszik, „egészségesebb” – problémamegoldási módszerekhez nyúlnak.

A terápia kiegészítéseként érdemes lehet különféle életmódbeli változtatásokat (például az alkoholfogyasztás, dohányzás abbahagyása, stresszkezelő technikák elsajátítása, több mozgás beépítése a mindennapokba) is beiktatni. A pszichoterápiát gyakran kombinálják gyógyszeres kezeléssel is a gyorsabb javulás érdekében. Antidepresszánsok szedésére általában a depresszió súlyosabb formájában van szükség, ezeket azonban pszichológus nem írhatja fel, csak orvos, adott esetben pszichiáter.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: