Ennyi magyar lesz öngyilkos egy év alatt

Hazánkban mintegy ötezer alkalommal tárcsázzák évente öngyilkossági szándék miatt az ingyenes lelki elsősegély-szolgálat számát. Ugyanakkor a segítők sem tudnak mindenkit megmenteni.

Bár már csökkenőben van, de összességében még mindig nagyon magas az öngyilkosságok száma Magyarországon - hangsúlyozta Székely András, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.Tavaly közel kétezer ember vetett véget az életének, ami azt jelenti, százezer emberre 19 öngyilkosság jut. Hazánk ezzel az adattal a harmadik legrosszabb helyen áll Litvánia és Oroszország mögött.

Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember kísérel meg öngyilkosságot. Mi vezethet odáig, hogy valaki saját kezével vessen véget az életének?

A lelki elsősegély-szolgálatnál közel hatszáz önkéntes dolgozik az ország 18 pontján, ezek közül hat 24 órás szolgálat. Azok, akik a hívásokat fogadják, teljesen ingyen, szabadidejükben teszik - tette hozzá a szövetség vezetője.

A férfiaknak sokat jelent az anonimitás

A betelefonálók többsége 19 és 45 év közötti. Az elmúlt évben körülbelül százezer hívás érkezett a szolgálathoz, sokan azért telefonálnak, mert érzelmi, párkapcsolati, családi problémáik vannak, magányosak. Minden 10. hívó 18 év alatti fiatal vagy gyermek.

Az ingyenes lelki elsősegély-szolgálat minden 10. hívója 18 év alatti
Az ingyenes lelki elsősegély-szolgálat minden 10. hívója 18 év alatti

A segítők meghallgatnak mindenféle lelki problémát, és igyekeznek támaszt nyújtani a telefonálónak, aki - hacsak erről önként le nem mond - mindvégig névtelen marad - mondta el Székely András, hozzátéve, kifejezetten sok férfi keresi meg őket, ami véleménye szerint annak a máig élő rossz társadalmi beidegződésnek a jele, miszerint nem férfias, ha valaki nem tud egyedül megbirkózni a problémáival.

Egy beszélgetés életet menthet

A szolgálathoz bárki jelentkezhet segítőnek, de ahhoz, hogy alkalmas legyen a munkára, a kellő önismereten meglétén túl egy képzést is el kell végeznie. Az ügyelőknek sokszor rendkívül súlyos problémákkal kell találkozniuk a beszélgetések során, és ilyenkor fontos, hogy a megfelelő módon szólítsák meg a betelefonálót, akinek segítségre van szüksége.


Ha valaki azzal keresi meg a szolgálatot, hogy öngyilkosságot akar elkövetni, az elsődleges cél, hogy minél tovább vonalban tartsák. Az anonimitás miatt ugyanis sokszor nem tudnak hozzá sem mentőt, sem rendőrt riasztani. Ugyanakkor minél hosszabb a kommunikációval eltöltött idő, annál nagyobb az esély arra, hogy az érintett kijut abból a szélsőséges lelkiállapotból, amely miatt véget vetne a saját életének.

Az ingyenes lelki elsősegély-szolgálat éjjel-nappal ingyenesen hívható a 116-123 ingyenes telefonszámon.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten kevesebb, nyugaton, délnyugaton több felhőre lehet számítani és ott elszórtan zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag