Aggasztó, hogyan hat az emberekre a koronavírus

Az Egyesült Államokban elvégeztek egy felmérést a világjárvány érzelmi hatásainak vizsgálatára. Az eredmények arra utalnak, hogy sokan fordulnak az alkoholhoz és a marihuánához, hogy könnyebben meg tudjanak birkózzanak a szorongással és depresszióval.

Nagyon sok olyan ember van, akit mentálisan és érzelmileg igencsak érzékenyen érintett a koronavírus-járvány, illetve az azzal járó problémák és változások. A Michigani Egyetem március végén készült felmérése arra kereste a választ, hogy az amerikai emberek hogyan birkóznak meg a karantén és a szociális távolságtartás hatásaival. A felmérés során megkérdezettek válaszaiból az a következtetés vonható le, hogy gyakori reakció a szorongás és a depresszió, és az emberek a legkülönfélébb módokon birkóznak meg ezekkel.

Kis minta érdekes eredményekkel

A kutatók egy Prolific nevű online felmérési szoftver segítségével végezték az adatgyűjtést, amelyet március 24-én indítottak el, egy héttel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust. A felmérésben 562 felnőtt vett részt: 52 százalékuk diplomás, 35 év az átlagéletkoruk, valamint 74 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy párkapcsolatban él.

koronavírus-járvány, depresszió, ital, alkoholizmus
A megkérdezettek majd negyede bevallotta, a szokásosnál több alkoholt fogyasztott. Fotó: Getty Images

A résztvevők egynegyede ismert olyasvalakit, akit teszteltek koronavírusra, és kilencből egy válaszadó ismert olyasvalakit, akinek a tesztje pozitív eredményt hozott. Mindössze 76 százalékuk gondolta úgy, hogy a koronavírussal kapcsolatos félelmek jogosak, ennek ellenére 98 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy tartja a szociális távolságot, 82 százalékuk pedig karanténba is vonult. Több mint a felük (54 százalék) nyilatkozott úgy, hogy az életüket nagy mértékben felborította a koronavírus.

Alvásgondok és depresszió

A kutatók a szorongás és depresszió jelenlétét is vizsgálták, és az eredmények szerint mindkettő gyakori volt a megkérdezettek körében. Ezen felül a válaszadók 38 százaléka gyakran érezte magát fáradtnak, 36 százalékuknak voltak alvásgondjai, 25 százalékuk érezte magát depressziósnak, 23 százalékuk nem lelte már örömét azokban a dolgokban, mint korábban, 26 százalékuk volt étvágytalan és 24 százalékuk számolt be arról, hogy nem tud megfelelően koncentrálni.

Az eredmények szerint 43 százalékuk volt feszült, ideges, 37 százalékuk érezte úgy, hogy túl sokat aggódik, 35 százalékuk volt képtelen lazítani, 31 százalékuk érezte magát ingerlékenyebbnek a szokásosnál, 32 százalék számolt be állandó félelemérzetről és 17 százalékuk érezte nyugtalannak magát. A kutatók azt is összegyűjtötték, hogy ki hogyan birkózik meg a fentiekkel.

Az alkoholhoz és a droghoz nyúltak

A résztvevők 89 százaléka valamilyen pozitív módon próbált megbirkózni a helyzettel, 77 százalékuk például úgy, hogy egy másik embernél keresett megnyugvást és vigaszt. 84 százalékuk mondta azt, hogy próbált valamilyen kreatív elfoglaltságot keresi, 48 százalékuk pedig imádkozott vagy meditált. Ugyanakkor 68 százalékuk azt mondta, próbált tréfálkozni a vírusról, 57 százalékuk viccet csinált belőle.

Jelek, hogy a karanténpoharazgatásunk elfajult Hogyan kerüljük el a bajt, s hogyan ismerjük fel az intő jeleket? Kattintson a részletekért.

Az alkohol és a marihuána használata külön részt kapott a felmérésben. A megkérdezettek 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szokásosnál több alkoholt fogyasztott, hogy kevésbé érezze rosszul magát, és 14 százalék, tehát a megkérdezettek körülbelül egyhetede válaszolta, hogy több marihuánát fogyasztott. 71 százalékuk válaszolt úgy, hogy több érzelmi támogatást kaptak a partnerüktől, 58 százalékuk pedig több fizikai közeledésről számolt be. Ugyanakkor a résztvevők egyötöde azt mondta, hogy az átlagnál több volt a vita és a veszekedés közte és a partnere között. 15 százalékuk verbális vitákról, 2 százalékuk pedig fizikai bántalmazásról számolt be.

A kutatók tanulmányukat azzal zárták, hogy az egészségügyi dolgozóknak fel kell készülniük arra, hogy sokkal több mentális jellegű, illetve szerhasználattal kapcsolatos problémával fognak találkozni a világjárvány miatt.

Forrás: MedicalNewsToday.com

Működni látszik a koronavírus-vakcina, biztatóak az első emberkísérletek - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: