Viták a gyermekvállalásról: szakítsunk vagy vágjunk bele?

A gyermekvállalásról szóló viták sokszor a kapcsolat kárára mennek. Ha a partnerek véleménye gyökeresen eltér egymástól, akkor mindez szakításhoz is vezethet.

"Gyereket akarsz inkább, vagy engem?"

Általában a nők szeretnének gyermeket egy kapcsolatban, a férfiak inkább húzódoznak: túl öregnek vagy túl fiatalnak tartják magukat - ez Bettina Jellouschek-Otto ammerbuchi párterapeuta tapasztalata, aki korábban a német Spiegel Online-nak nyilatkozott.

Ha a partnerek egymással ellentétes állásponton vannak, az komoly konfliktust jelent, hiszen ilyen kérdésben nincs kompromisszum: kicsit terhes senki sem lehet - élt a Magyarországon is jól ismert közhellyel a párterapeuta. A Spiegel Online éppen ezért a konfliktusok feloldásának, megoldásának a lehetőségeit járta körbe. A megkérdezett pszichológusok az őszinte, nyílt párbeszédet javasolják, ugyanakkor ennek többszöri megismétlését, esetleg szünetekkel - akár féléves szünetekkel is! - tarkítva.

Felőrölhetik a kapcsolatot  a viták a gyermekvállalásról, teherbeesés párterápia gyermekvállalás párkapcsolati problémák anyai gondoskodás gyereknevelés
Felőrölhetik a kapcsolatot a viták a gyermekvállalásról

Gabriele Koch terhességi tanácsadó a hallei Caritasnál. Amikor a Spiegel felkereste, aznap éppen három olyan nővel kellett foglalkoznia, akiknek a kapcsolat megtartása és a gyermek vállalása között kellett dönteniük.

A nők átlagosan 31 éves korukban szülnek gyermeket Németországban. A gyermekvállalás ugyanakkor gyakori vitatéma a partnerek között. A férfiak ugyanis a tisztán biológiai igénytől távolabb állnak a szakértő szerint. Éppen ezért a témát inkább félretolnák, és nehezebben döntenek egyértelműen. Az ellenérvek között szerepel a függetlenség elvesztése és a felelősségtől való félelem. A viszony megromlásától és a pénzügyi nehézségektől is sokan tartanak. Emellett a karriervágy és a kedvezőtlen családi élmények is visszatartó erőt jelenthetnek.

Éppen ezért a pároknak nyíltan kell beszélgetniük egymással, a témát nem kerülgetve. És nem egyszer, hanem többször is érdemes megtárgyalni ezt a fontos ügyet. Az ellentétes igényekre ne legyintsünk: nem arról van például szó, hogy a másiknak "fontosabb a gyerek", mint a partnere. Ha nem jutnak dűlőre, érdemes tényleg elhalasztani a döntést, így például fél évvel később megbeszélni a dolgokat. Az is segíthet, ha olyan párokkal beszélnek az érintettek, akiknek már van gyermekük - mondja Jellouschek-Otto. Nemcsak az előnyökről, a hátrányokról is érdemes érdeklődni ilyenkor.

A túlzott elvárásoktól is óv a szakértő. Nincs tökéletes anya, és nincs tökéletes apa sem. Elég, ha mindketten "elég jók" - szögezi le a párterapeuta. Ha tényleg döntésre jutottak, akkor nem szabad kételkedni az egyszer már kimondott beleegyezésben. Ezzel ugyanis a szülő-gyermek kapcsolatot rontjuk a másik fél esetében.

Másrészt, amikor már megszületett a gyermek, általában az addig húzódozó fél is meggyőződik arról, hogy jól döntött, s felfedezi magában a gondoskodó jellemvonásokat. Ha viszont mégis amellett döntenek a felek, hogy nem vállalnak gyermeket, akkor az is fontos, hogy ne állandóan azt a felet hibáztassa a másik, aki a gyermekvállalás ellen foglalt állást. Ez ugyanis hosszú távon rontja a kapcsolatot. Ha holtpontra jutottak a partnerek, akkor sokszor a párterápia segíthet - ajánlják a szakértők.

Magyar statisztikai adatok

Ami Magyarországot illeti, itt lehet tájékozódni azokról az állami segítségekről, amelyek a gyermekvállalást ösztönzik.

A magyarországi gyermekvállalási kedvről az interneten elérhető adatok szerint 1990 óta nagyjából csökkenést mutatnak a számok. Huszonnégy éve még majdnem 126 ezer gyermek jött világra, ami a 2000-es évtized 100 ezer alá esett, 2013-ban pedig már a 90 ezres határ alatt voltunk, 88 700-ra csökkent az élveszületések száma itthon.

A KSH adatai szerint a házasságkötések száma szintén jelentősen visszaesett, ezer lakosra számítva a 2005-ös 4,4-ről 2013-ra 3,7-re csökkent. Vagyis míg kilenc éve 44 ezer esküvőt tartottak Magyarországon, addig tavaly már 37 ezret sem.

Kapitány Balázs és Spéder Zsolt demográfiai tanulmányából kiderül, hogy Magyarországon volt Európán belül az egyik legalacsonyabb 2009-ben a termékenység. A rendszerváltozás után született kevesebb gyermekre az egyik magyarázat az, hogy kitolódott a nőknél az első gyermek megszülésének időpontja. Míg 1990-ben általában 23 évesen megszülték a nők az első gyermeküket, 2008-ban ez 28 évre módosult. Az is fontos sajátosság a kutatók szerint, hogy a két gyermeket vállalók aránya várhatóan csökkenni fog.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)