Vállaljunk-e gyereket, ha elpusztul a Föld?

HáziPatika

Szabad-e gyermeket hozni egy ilyen világra, és kitenni mindazoknak a viszontagságoknak, amelyekkel egy melegedő bolygón kénytelen lesz szembenézni?

A kérdést az amerikai kongresszus demokrata képviselője, Alexandria Ocasio-Cortez tette fel, súlyos vitákat kavarva vele. A qubit.hu a képviselő kijelentésére reagálva áttekintette a témába vágó filozófiai kérdéseket, egyszersmind valamiféle megoldást keresve rájuk.

Árt-e a gyereknek, ha megszületik?

A kérdés tehát: mivel a ma születő gyerekek életszínvonala a klímaváltozás miatt előreláthatóan jóval alacsonyabb lesz, mint a miénk, vajon ki szabad-e tennünk őket ezeknek a megpróbáltatásoknak azáltal, hogy életet adunk nekik, vagy sem? Más szóval, ebben az esetben nem az a kérdés, hogy a gyerekvállalás rossz-e a bolygónak vagy a társadalomnak, hanem az, hogy rossz-e a születendő gyereknek magának.

Árt-e a gyereknek, ha megszületik?
Árt-e a gyereknek, ha megszületik? Fotó: 123rf

A lap szerint az egyik lehetséges válasz, hogy igen. Mégpedig azért, mert valamilyen értelemben ártunk vagy kárt okozunk a gyereknek azzal, ha egy olyan viszontagságokkal teli világba születik, mint amilyen a 21. század felmelegedő korszaka. De mégis mekkora szenvedés vár a klímaváltozás miatt ma megszülető gyerekekre? A Qubit cikke Travis N. Riedert, a Johns Hopkins egyetem populációetikával foglalkozó kutatóját idézi, aki a túlnépesedésről, a klímaváltozásról és a gyereknemzés moralitásáról szóló könyvében megjegyzi: "ha a gyerekem 80 évet él, minden valószínűség szerint megél és megtapasztal élelmiszer- és vízhiányt, járványokat, gyakori, katasztrofális viharokat, klímamenekültek tömeges migrációját, és a mindezekből következő gazdasági és politikai destabilizációt." 

Éjfél előtt két perccel áll a végítélet órája - korábbi cikkünkért kattintson!

Nem könnyű mérlegelni

De hogy mégse legyen ilyen egyszerű választ adni a kérdésre, a lap arra is felhívja a figyelmet, hogy általában akkor szoktuk azt gondolni, hogy a nemlét kívánatosabb valaki számára, mint az élet, mikor az illető szinte semminek az elérésére nem képes, ami az ember életébe értéket és boldogságot visz. Ha például tudjuk, hogy a gyerekünk jó eséllyel folytonos, soha nem szűnő, bénító fájdalomban fog élni, tudjuk, hogy nem lesz képes tartalmas emberi kapcsolatokat kialakítani, önállóan vezetni az életét, megtapasztalni a boldogság akár minimális formáját, és így tovább. Minderről a Qubit azt írja, elégséges ok lehet arra, hogy azt gondoljuk, helyesebb, ha egyáltalán nem vállalunk gyereket.

De vajon csakugyan azt kell gondolnunk, hogy a klímaváltozás viszontagságai között élő következő generáció tagjai ugyanúgy képtelenek lennének az emberi életet értékessé tévő dolgok elérésére, mint valaki, aki nem szűnő, bénító fájdalomban éli az életét? Vajon a Rieder által prognosztizált szuperviharok, klímamigráció és politikai instabilitás közepette nem élhet az ember olyan életet, amelyben talál valamiféle értéket és értelmet?

Korábban is voltak katasztrófák 

A lap felidézi, hogy az emberi történelem gyakorlatilag tele van tűzdelve különféle konfliktusokkal, háborúkkal és hasonló megpróbáltatásokkal. Mindebből pedig adja magát a kérdés: a történelem során vajon a legtöbb embernek azt kellett volna gondolnia, hogy jobb lett volna, ha meg se születik? Vagy épp ellenkezőleg: gondolhatjuk, hogy az ember ilyen körülmények között is élhet olyan életet, amelyet végső soron érdemes volt élni? Ha az utolsó kérdésre a válasz igen, akkor a lap szerint a következő generáció nem kérheti majd számon rajtunk, hogy miért hoztuk világra őket ilyen viszontagságos időkben. 

A lap azonban egy további, szintén nem elhanyagolható tényezőre is felhívja a figyelmet: a középkori jobbágynak alkalmasint semmiféle reális esélye nem volt arra, hogy megakadályozza, hogy a gyerekei maguk is jobbágyként, éhínségeknek, háborúknak és járványoknak kiszolgáltatva éljenek. Számunkra, ma élő emberek számára ezzel szemben még mindig nem teljesen késő, hogy tegyünk valamit a klímaváltozás ellen, illetve hogy hatásait mérsékeljük. Ez szintén rendkívül fontos annak szempontjából, hogy vajon elfogadható-e gyereket vállalni vagy sem.


Tennünk kell gyerekeink jövőjéért

Meglehet, elérkezik egy olyan pont a jövőben, amikor a klímaváltozás katasztrofális hatásai olyannyira elkerülhetetlenné válnak, e hatások pedig olyan mértékű szenvedést hoznak az emberiség egészére, hogy a gyerekvállalás valóban erkölcsileg elfogadhatatlanná válik. De mivel a lap szerint ezt a pontot még nem értük el, így mindaddig nem tekinthetjük megengedhetetlennek a gyerekvállalást, amíg kellő erőfeszítést teszünk, hogy a lehetőségeinkhez mérten mérsékeljük a klímaváltozás káros hatásait. Ami azonban a Qubit szerint megengedhetetlen: gyereket vállalni, majd karba tett kézzel nézni, ahogy a világ, amelyben a gyereknek élnie kell, a pusztulásba rohan.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+9, +15 °C
Minimum:
+3, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a Dunántúlon a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is előbukkan, keleten azonban még sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag