Tovább fogy a magyar

Júniusban 7328 gyermek született, 2,6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A többi adat sem igazán biztató.

Az év első hat hónapjában 43 870 gyermek jött világra, ami 104-gyel, 0,2 százalékkal meghaladta a 2016. január-júniusi születésszámot. A születésszám az előző év azonos időszakához képest valamivel nagyobb mértékben, 0,8 százalékkal emelkedett. A mérsékelt növekedés a kisebb mértékű, 0,4 százalékos januári és a jelentős, 9,3 százalékos májusi születési többletnek köszönhető. Az év többi hónapjában csökkent az újszülöttek száma az előző év azonos hónapjaihoz képest - írja a Napi.hu a KSH-ra hivatkozva .

halálozás
A népességfogyást nem sikerült megállítani

2017 I. félévében 69 062-en haltak meg, ami 8,5 százalékos emelkedést, számszerűen 5393-mal több elhunytat jelent 2016 azonos időszakához viszonyítva. De a szökőnaphatást beleszámítva a halálozások számának emelkedése valamivel nagyobb mértékű, 9,1 százalékos volt. Ezen belül a legnagyobb növekedés január-februárban történt, amikor a halálesetek száma átlagosan 25 százalékkal emelkedett. Ezt követően március-áprilisban 4,3 százalékkal növekedett, májusban és júniusban pedig csökkent az elhunytak száma az előző év azonos hónapjaihoz képest. A 2017. év eleji jelentős halálozási többlet hátterében - a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan - most is a tetőző influenzajárvány állhatott.

A halálozások jelentős, valamint a születések számának kismértékű emelkedése következtében a természetes fogyás a 2016. I. félévi 19 903-mal szemben 2017 első hat hónapjában 25 192 fő volt, ami 27 százalékos emelkedést jelentett.

Riasztóan megugrott a halálozás az év első hónapjaiban: januárban 26, februárban 23 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. Két évvel ezelőtt kísértetiesen hasonló jelenséget mutatott a hazai statisztika. Akkor, 2015 első két hónapjában országos átlagban 16 százalékkal volt több a halálozás. A KSH mindkét esetben az influenzajárvány hatását vélte ebben felfedezni. A konkrét okokat azonban akkor és azóta sem kutatta senki. Részletek!

Ezer lakosra 9,0 élveszületés és 14,2 halálozás jutott. Az előbbi nem változott, az utóbbi 1,2 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél, ennek eredményeként a természetes fogyás 1,1 ezrelékponttal 5,2 ezrelékre emelkedett. Az év első felében ezer élveszületésre 3,6 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,8 ezrelékpontos visszaesést jelentett az előző év január-júniusához képest. 2017 I. félévében a természetes fogyás üteme az összes régióban emelkedett. A születések mérséklődése és a halálozások országos átlagot meghaladó emelkedése miatt a legnagyobb, 44 százalékos növekedést Észak-Alföldön regisztrálták.

Forrás: Napi.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra