Tisztifőorvos: biztonságosak az óvodák, bölcsődék

A mai naptól már a normál működési rend szerint üzemelhetnek a vidéki óvodák és bölcsődék. A koronavírus elleni védekezés jegyében az újranyitás előtt minden intézményben megtörtént a fertőtlenítő nagytakarítás - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Koronavírus: így táborozhatnak a gyerekek - kattintson a részletekért!

Az intézményeket a hétvégén fertőtlenítették, a működés során pedig a dolgozók és a fenntartók gondoskodnak a rendszeres takarításról. A szülőknek tehát nem kell aggódniuk, a koronanvírus-helyzet ellenére is biztonságosan vehetik igénybe az óvodák és bölcsődék szolgáltatásait - mondta a tisztifőorvos. Kitért arra is, hogy a kisgyermekeknek nem ajánlja a maszkviselést, inkább a személyi higiénia szabályainak betartatására és a távolságtartásra kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Tájékoztatása szerint egyébként az országban eddig 50, 14 éven aluli gyermek fertőződött meg az új típusú koronavírussal, közülük 19-en 6 év alattiak. Áldozatot azonban nem szedett az új kór ebben a korcsoportban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus operatív törzs, koronavírus óvodák, koronavírus bölcsődék, koronavírus gyerekek, koronavírus egészségügy
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus operatív törzs, koronavírus óvodák, koronavírus bölcsődék, koronavírus gyerekek, koronavírus egészségügy

Emlékeztetett továbbá arra, hogy a szülők hasonló munkabeosztása miatt előfordulhat, hogy a reggeli érkezés és a délutáni távozás során tumultus alakul ki. A koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében ezért azt kéri, hogy egyszerre csak 2-3 család tartózkodjon az öltözőkben, lehetőleg 1,5-2 méteres távolságot tartva egymástól. A szülőknek a maszk viselése nem kötelező, de ajánlott.

Folytatódik a nyitás az egészségügyben

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy Magyarországon jelenleg 430 koronavírus-fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 30-an lélegeztetőgépen vannak. A járványhelyzet stabilizálódása miatt néhány hete elkezdődött az egészégügyi szolgáltatások fokozatos visszavezetése is. A következő lépésként június 2-ától újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok - például a rákszűrések -, azonban egyelőre még csak csökkentett kapacitással. Azt javasolja, hogy akinek aktuális bármelyik szűrés, az feltétlenül menjen el, hiszen a korai diagnózis életet menthet.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget, a járványügyi készültséget tehát bizonyos szinten továbbra is fenn kell tartani - ezért haladnak lépésről lépésre az egészségügy újraindítása során. Jelenleg egyébként 100 ezer lakosra 38 fertőzött és 5 elhunyt jut itthon. A legtöbb esetet - 946-ot - a 65 és 79 év közöttiek körében, míg a legtöbb halálesetet - 228-at - a 80 év felettiek körében regisztrálták.

Újabb lazítás a határnál

Elhangzott továbbá, hogy ma 10 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai, a 14 napos hatósági házi karantén bevezetése nélkül. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa. A tájékoztatón Tállai András miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkár is felszólalt. Mint mondta, egyetlen országban sem hoztak ilyen széleskörű gazdasági intézkedést, mint a hiteltörlesztési moratórium. Ez december 31-éig lesz érvényben, azonban a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet visszavonása után is lehet kérni a hiteltörlesztés felfüggesztését.

Hiába állnak vissza a régi rendre az óvodák, mi lesz most az intézmények nyári szünetével? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső