Rezsiválság: komoly változások lesznek a boltokban

Az energiaárak drasztikus növekedését nemcsak a háztartások és a közintézmények érzik meg, hanem a boltok is. Mutatjuk, hogyan készülnek a rezsiválságra a legnagyobb hazai áruházláncok, és mire számíthatunk vásárlóként.

Alacsonyabb eladótéri hőmérséklet, LED-világítás, lekapcsolt fényforrások, okos szellőztetés: csak néhány azok közül az intézkedések közül, amelyekkel a legnagyobb hazai áruházláncok készülnek a rezsiválságos időszakra – kezdi összefoglalóját a Pénzcentrum. Nézzük, ezekből mit fognak megérezni a vásárlók.

rezsi, boltok, vásárlás, spórolás, drágulás
Hidegebb lesz a boltokban, az árak pedig tovább emelkednek. Fotó: Getty Images

A legkisebb megtakarítás is számít

A Tesco amennyire csak tudja, igyekszik csökkenteni energiafogyasztását – a fűtési időszakban például csökkentik majd az eladótér hőmérsékletét, szükség szerint lecserélik a hűtők ajtajait a jobb zárhatóság érdekében, a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig lekapcsolják. Takarékoskodnak majd a világítással is, ám azt ígérik, mindez nem befolyásolja majd a vásárlás élményét, és dolgozóik komfortérzetét is fenntartják. Hozzátették ugyanakkor, hogy az energiaárak folyamatos emelkedése az ellátási lánc egészében hozzájárul a termékek árának emelkedéséhez.

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest. Mutatjuk, melyik három élelmiszer drágult meg brutálisan.

Új hűtőkkel és a LED-világítással spórolnak a legtöbbet

A Lidl diszkontlánc arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy folyamatosan újabb és újabb intézkedéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsék energiafelhasználásukat. De már így is komoly megtakarítást értek el azzal, hogy a logisztikai központok, az áruházak és a hűtőbútorok világítását is LED-re cserélték. De minden áruházban „intelligens épületfelügyeleti rendszert” is működtetnek – ez felel a lehető legenergiahatékonyabb szellőzés- és világításvezérlésért. „Szintén az energiacsökkentés érdekében a bolti mélyhűtők leolvasztását folyamatosan ütemezzük, a boltok raktáraiban a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig minden esetben lekapcsoljuk” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy az energiapazarlás megelőzése érdekében folyamatosan monitorozzák a fogyasztást.

Az Auchan annyit árult el, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagjaként ők is aktívan részt vettek az energiatakarékossági ajánlás kialakításában, ezt pedig lehetőségeikhez mérten igyekeznek is követni. „Idén több üzletünk esetében is folyadékhűtő-cserét végeztünk, néhány telephelyünknél pedig a kazán-hőközpont modernizációja valósult meg. Ezenfelül tetőszerkezet-cserék zajlottak, valamint a technológiai hűtést modernizáltuk. Ez azt jelenti, hogy hűtőbútorcsere során zárt eladótéri bútorokra tértünk át, amelyek 30 százalékos energiamegtakarítást eredményeznek” – közölték, hozzátéve, hogy már ők is áttértek LED-világításra. A közeljövőben napelem-rendszerek kiépítését, valamint új típusú hűtő-fűtő berendezések telepítését is tervezik.

A Spar szupermarketlánc földhőszivattyú alkalmazásával, az épületek hőszigetelésével, valamint a belső hőmérsékletet automatikusan szabályozó, intelligens épületüzemeltetési szoftverrel már eddig is próbált a lehető legtakarékosabb és legfenntarthatóbb módon működni. Sok üzletükben LED-del és hűtőajtók felszerelésével is hozzájárulnak a fogyasztás csökkentéséhez. Két helyszínen már napelemrendszert is kiépítettek a rezsiköltségek lefaragása érdekében, a további munkálatok pedig folyamatban vannak. Ügyelnek továbbá arra is, hogy a világítást és a légcserélő rendszereket éjszakára mindenhol lekapcsolják, kikapcsolják a nem szükséges gépeket, a fagylaltos hűtőket és mirelitkádakat pedig rendszeresen leolvasztják.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +7 °C
Minimum: -5, +3 °C

Gyakoriak lesznek a tartósan borult tájak, napsütésre csak kevés helyen lehet számítnai. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás most is lehet. Időnként megélénkül a délies szél, a legmelegebb órákban 2, 7 fokot mérhetünk. Hétfőn hidegpárnás, frontmentes idő lesz. Most is jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi bántalmak, alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni. A teljesítőképesség is csökken, illetve egyre többeknél jelentkezhetnek fejfájásos tünetek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: